Monica Cismaru ∙ March 6, 2023 ∙ 6 min read

Pentru cei interesați de studii de modă și de design, iată care sunt cele mai bune școli din domeniu din Europa. Bătrânul continent găzduiește trei dintre cele patru mari capitale ale modei din lume – Paris, Milano și Londra și bineînțeles că aici se găsesc și cel mai bine cotate școli de fashion din lume, care instruiesc studenții la cel mai înalt nivel.

CEOWOLRD Magazine a realizat un clasament al celor mai bune școli de modă pe baza următoarelor criterii: reputație globală și influență, feedback de la angajatori, cerințe de admitere, experiență academică și informații culese de la peste 40 000 de studenți, 50 000 de profesioniști din industrie și 30 000 de recrutatori.

Așadar, iată care sunt instituțiile de învățământ cu cele mai înalte standarde de educație în domeniul fashion-ului și al designului și cu cele mai bune rezultate academice.

London College of Fashion, Marea Britanie

London College of Fashion face parte din Universitatea de Arte din Londra și oferă cursuri de lungă și de scurtă durată în domeniul modei, al make-up-ului, al terapiilor de beauty și pentru industriile de lifestyle. Este sigurul colegiu din Marea Britanie specializat în fashion, cercetare și în consultanță, iar instituția este patronată de Sophie, Contesa de Wessex.

Printre absolvenții acestei reputate școli se numără designeri celebri precum Jimmy Choo, Peggy Gou- DJ, producător muzical, fashion designer, Alek Wek, model și designer sau creatoarea de modă româncă Ioana Ciolacu.

School of Arts, Design and Architecture, Alto University, Finlanda

scoli de moda

Una dintre cele mai prestigioase școli din domeniu -School of Arts, Design and Architecture, Alto University din Helsinki – este recunoscută datorită proiectelor sale de cercetare și de colaborări cu cele mai mari conglomerate industriale. La nivel global, Aalto University School of Arts, Design and Architecture se clasează pe locul șase în sfera de design și de arte. În domeniul arhitecturii și al construcțiilor, universitatea se află pe locul 42 la nivel mondial. Aici se pot urma cursuri ce țin de fashion, gaming, media, arhitectură, film, arte, educație.

Central Saint Martins, Marea Britanie

Central Saint Martins este o școală de artă ce face parte din University of the Arts din Londra și oferă cursuri de actorie, artă, design, fashion, grafică, design de textile și de bijuterii.

Printre celebrii absolvenți ai acestei instituții de învățământ se numără personalități care au marcat moda internațională: Sarah Burton (Director de creație Givenchy), John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen, Zac Posen sau Riccardo Tisci.

Instituto Marangoni, Italia

scoli de moda

Instituto Marangoni din Milano este o școală privată de fashion și de design și a fost fondat în 1935 de croitorul Giulio Marangoni. Mai târziu, a devenit școală profesională artistică, iar în anii 70 s-a reprofilat pe fashion design, dezvoltare de produs și pe marketing. Istituto Marangoni și-a deschis în timp filiale în întreaga lume, de la Shanghai la Miami. Printre absolvenții Institutlui Marangoni se numără Franco Moschino, Domenico Dolce , Alessandra Facchinetti, Julie de Libran, Rahul Mishra, Rafael Lopez, Sandra Mansour sau Alessandro Sartori.

School of Design at Royal College of Art, Marea Britanie

În 2022, Royal College of Art a figurat pe locul întâi în domeniul artei și al designului în topul QS World University Rankings, pentru al optulea an consecutiv. Royal College of Art constă din patru școli: școala de arhitectură, de comunicare, de arte și de studii umaniste și școala de design.

Aici predau profesori de renume mondial, iar printre absolvenți se numără regizorii Ridley Scott sau actorul Alan Rickman.

Fashion Design Institut, Germania

Fashion Design Intitut din Düsseldorf, Germania, oferă educație la cel mai înalt nivel în domeniul international fashion design, fashion journalism și fashion management/marketing . Școala își desfășoară cursurile pe baza curriculei de la Harvard Business Publishing Educations (afiliată Universității Harvard).

FDI este cea mai bună școală de modă din Germania încă din 2014 și face parte dintre cele 50 cele mai bune școli de modă din lume. Absolvenții FDI Düsseldorf lucrează pentru branduri precum Gucci, Giambattista Valli , Chanel, Roberto Cavalli Milan, Marchesa NY, Peter Pilotto London, Victor&Rolf, Balmain Paris, InStyle, Harpers Bazaar etc.

Royal Academy of Fine Arts Antwerp, Belgia

scoli de moda

Majoritatea studenților de la Royal Academy of Fine Arts Antwerp vin din afara granițelor Belgiei. Instituția de învățământ este recunoscută la nivel mondial pentru abordarea sa idiosincratică a modei ca proces creativ.

Fiecare student este supravegheat individual și intră în dialog cu mai mulți lectori, experți în domeniu, apoi lucrează în grupuri eclectice pentru dezvoltare creativă.

Polimoda, Italia

Polimoda este o școală privată de modă din Florența, Italia, fondată în 1986 de Shirley Goodman, fostă vicepreședintă emerită a  Fashion Institute of Technology (FIT) din New York și de Don Emilia Pucci, marchiz de Basento, fondatorul celebrului brand omonim. Instituția oferă multiple specializări, de la fashion styling la fashion design și fashion business, iar la sfârșitul cursurilor, școala oferă internshipuri de trei luni pentru a introduce absolvenții în câmpul muncii.

University of Westminster, Marea Britanie

Colegiul de Design și de Industrii Creative și Digitale este inclus în University of Westminster, alături de alte două colegii și 12 școli. Univresitatea este una dintre cele mai prestigioase din lume și este recunoscută la nivel mondial pentru cercetarea din domeniul artei și al designului, unde se clasează pe locul șase în lume.

Printre celebrii săi absolvenți se numără:  Christopher Bailey (Chief Executive and Chief Creative Officer  Burberry), Markus Lupfer, Stuart Vevers (executive creative director Coach) sau Vivienne Westwood.

ESMOD Paris

ESMOD Paris este o școală privată de modă fondată în 1841 de Alexis Lavigne. Școala de design este una de referință la nivel mondial, iar principiile sale educaționale se bazează pe creație, pe creativitate, tehnică, inovație și pe know-how. Printre absolvenții ESMOD se numără Olivier Rousteing (Balmain), Alexandre Vauthier, Suzie Menkes etc.

Foto: Hepta, PR

Related Posts

The Grand Avenue: Denim & Red notes 

Noul sezon propune o abordare senzuală a tendințelor specifice sfârșitului decadei optzeciste și începutul anilor ’90, era de…

Rochiile de inspirație antică, din nou în tendințe

Seara trecută a avut loc evenimentul Fashion Trust U.S. Awards 2023, o gală menită să susțină, să creeze…

Designerul Jeremy Scott părăsește casa Moschino

Designerul american Jeremy Scott (47 de ani) părăsește funcția de director de creație al casei Moschino, după 10…

Impresionantele ținute de scenă ale lui Taylor Swift pentru turneul ”Eras”

Cele mai mari case de modă semnează garderoba de scenă a lui Taylor Swift pentru proaspătul demarat turneu…

Street Style Trend Report: Ținute în tonuri de beige și negru

Tendințele momentului vorbesc despre un nou contrast de zile mari: cu ocazia săptămânilor modei încheiate recent, am observat…

5 reguli vestimentare de care să ții cont dacă ești mignonă cu forme

Când încă imaginile de publicitate și revistele par să opteze pentru siluete atletice elongate, pe scurt, pentru supermodele,…

Best outfits of the week: Inspirație de la celebritățile internaționale

Sătpmâna a debutat fabulos cu decernarea Premiilor Oscar, așa că zilele acestea cu siguranță te-ai bucurat de multă…

Supermodelul Emily Ratajkowski este imaginea noii campanii Jenny Fairy

Bonjour! Întâmpinăm cele mai noi tendințe pentru sezonul acesta cu Emily Ratajkowski și CCC! Campania cu supermodelul anunță…

Pamela Anderson, Naomi Campbell și DJ Khaled, pe podium la Miami, în prezentarea Boss

Pamela Anderson, DJ Khaled și Naomi Campbell au fost starurile prezentării Hugo Boss de la Miami Casa de…

VIDEO: În culisele ședinței foto pentru coperta A List Magazine nr. 26 

Când vine vorba de a transforma un look, Alexia Eram le poate da clasă multor modele. Cu multiple…