Andreea Leta ∙ January 30, 2021 ∙ 4 min read

Altuzzara, Chanel, Hermes

Se întâmplă și în cazul tău ca majoritatea hainelor tale să fie în cea mai happy nonculoare din lume? Dacă da, cu siguranță că ai auzit măcar o remarcă obraznică de genul „Sigur că se îmbracă doar în negru, nu are imaginație, iar așa clar nu greșește!”. Ei bine, data viitoare poți să te aperi imediat, un outfit all black perfect nu este cel mai simplu lucru de realizat. 

La fel ca în cazul oricărei culori, negrul are și el nuanțele lui, la propriu și la figurat, iar atunci când vorbim despre haine, vorbim, desigur, despre o grămadă de elemente care le definesc. Este deci extrem de ușor să gafezi, mai ales pentru că pare foarte simplu! Iar lucrurile simple, știm asta, sunt cele mai pretențioase. Așadar, să începem:

  1. Discuția despre negru pleacă, în primul rând, cum spuneam, de la nuanțe. Înainte să te pufnească râsul, lasă-mă să te întreb care e nuanța ta preferată? Kohol, obsidian, tuș, cărbune, antracit, melanină sau smoală? Ideal, într-un outfit all black, este să porți aceeași nuanță din cap până în picioare, ceea ce e destul de greu. Astfel, inserează detalii de legătură, cum ar fi o curea, o bijuterie, o geantă, care să distragă atenția de la diferența de tonuri. 
  2. Materialele sunt extrem de importante, deci mare atenție la acest capitol. Nuanțele diferite de negru se simt mai ales atunci când texturile sunt foarte asemănătoare. Două piese negre din bumbac, suprapuse, arată tern, dar un hanorac din bumbac și o pereche de pantaloni din piele (artificială), arată cool! Asta pentru că materialele resping sau atrag lumina diferit, în funcție de compoziție. Încearcă să porți o piesă care respinge lumina, cum ar fi mătasea, cu una mată, care o absoarbe, precum inul. 
  3. De multe ori accesoriile colorate par mai stylish decât cele negre. De ce? Negrul este o (non)culoare care are atât darul de a păstra cele mai de temut secrete, dar care, totodată, relevă și cele mai nedorite adevăruri. Dacă o geantă, de exemplu, nu are chiar cel mai rafinat tip de finisaj, negrul va dezvălui exact aceste defecte care fac un obiect să pară „ieftin”. Când vorbim despre pantofi, genți, curele sau mănuși negre, trebuie să alegem acele piese atemporale, cu un design extrem de rafinat, din materiale de calitate. Piesele vintage au proprietatea de a fi lucrate într-o vreme în care atenția la detalii spunea totul, deci iată o sursă bună. Cu plăcere!
  4. A propos de secrete, negrul nu e totuși chiar cel mai bun confident. Precis ai auzit, poate chiar ai și apelat la negru pentru că subțiază. Un pic da, dar mai degrabă nu. Negrul este misterios, senzual, impune o ținută, din punctul de vedere al posturii, mai ales atunci când este purtat într-un context formal sau, în orice caz, unul elegant. De aici asocierea directă a femeii cu frumoasele pantere. Dar trebuie să ținem totuși cont de faptul că negrul nu slabește. Deci este extrem de important să ne uităm cât mai mult și cât mai bine la noi și să ne acceptăm exact așa cum suntem, pentru a putea alege piesele cele mai potrivite pentru tipul nostru de siluetă, cu acele croieli care ne pun părțile preferate în evidență și care lasă un pic în umbră ce nu ne place, oricare ar fi aceste aspecte (de multe ori, noi suntem singurii care vedem așa-numitele „defecte” care ne fac viața un pic mai grea). Cel mai important este să purtăm noi hainele și nu ele pe noi, iar pentru asta, sinceritatea față de noi înșine e cheia. Ai curajul să apreciezi ce e frumos, dar să observi și ce te-ar putea dezavantaja.
  5. All black la orice oră din zi și din noapte? De ce nu? Tendința de a asocia negrul cu extremele black tie sau funeral, Doamne Ferește, nu mai aparțin vremurilor noastre. Singurele persoane din lume care mai trebuie să respecte codurile de culoare, sunt membrii familiilor regale, la care, la tot pasul, mai vedem câte o mică scăpare. Și e firesc. Deci negrul nu mai poartă mesajele de altă dată, așa că e perfect atât pentru a face piața dimineața, cât și pentru următoarea gală Oscar, mai ales dacă ții cont de cele menționate mai sus. Ce spune, totuși, negrul, în zilele noastre? Te-ai întrebat vreodată de ce chiar cele mai creative persoane din anturajul tău, par să nu iasă din negru? Ia gândește-te puțin, care ar putea fi motivul?

Foto: hepta.ro

Related Posts

The Grand Avenue: Roman Holiday

Îți aminteşti, cu siguranţă, scene din celebra comedie cu savuroşii Audrey Hepburn şi Gregory Peck. Pentru vara aceasta,…

Zalando: Unlocking Creativity

Am fost prezenți și în acest an la Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, aflat…

C&A SS24: Packing for holidays

Este momentul să îți reorganizezi garderoba astfel încât să poți face un mic bagaj în orice secundă, pentru…

Lucian Broscățean o ia la întrebări pe designerul Ancuța Sarca

Lucian Broscățean (conferențiar universitar doctor și Directorul Departamentului Modă-design vestimentar în cadrul Universității de Artă și Design din…

Ținute de festival. Ce poți purta la Neversea, anul asta

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Romanian Creative Week: Cum a fost la cel mai mare eveniment fashion din România 

Pe lângă zecile de evenimente organizate în cadrul Romanian Creative Week, care include spectacole de teatru, dans, performance,…

Alist Designers boutique: Află în compania cui ne petrecem prima lună de vară

Luna iunie ne găsește în compania unor branduri locale foarte îndrăgite de toți cei care au apucat să…

Roger Federer și Rafael Nadal – Rivali în tenis, parteneri în fashion

Doi dintre cei mai mari tenismeni ai lumii, Roger Federer și Rafael Nadal, foști rivali pe terenul de…

Pamela Anderson invocă nostalgia anilor 90 printr-o colecție de jeans

Pamela Anderson a lansat o colecție limitată de jeans alături de brandul Re/Done, prin care readuce în atenție…

Alist Designers boutique: Casa cu sori, brandul în care iubirea e la ea acasă!

Luna aceasta ne bucurăm de o prezennță specială la Alist Designers boutique. În spațiul nostru din București Mall…