Andreea Leta ∙ September 23, 2023 ∙ 5 min read

KAN este unul dintre numele pe care ne mândrim să le avem la Alist Designers boutique. Dacă nu ai apucat să ne vizitezi în spațiul de la parterul București Mall Vitan, grăbește-te, mai ai doar o săptămână în care găsești aici piesele a căror poveste a călătorit din Mexic până la noi. Manuela van Vloten-Sabarez, fondator și creative director, ne împărtășește drumul de la pasiunea pentru borderiile indigenilor, la piesele create în România din materiale sustenabile.

Cum a început povestea KAN? Care a fost drumul de la idee la prima colecție? 

Povestea KAN a început acum mai bine de 6 ani in Mexic. Locuiam acolo si m-am îndrăgostit de o tipologie de broderii lucrate manual de indigenii din platoul central al Mexicului. Procesul broderiei manuale mă pasiona enorm, coloristica acestora și unicitatea lor. Indigenii care urmau să ne brodeze primele colecții KAN locuiau în condiții sărăcăcioase, însă sufletele le erau de o nemărginita bogăție.

Am știut imediat că vreau să pornesc în aventura KAN cu ideea de a promova frumusețea acestor broderii tradiționale pe haine cu design contemporan. Împreună cu comunitatea de indigeni, împărtășeam aceeași iubire de oameni, natura și animale, lucru care a solidificat armonios fundația KAN.

După doi an, mutându-mă din Mexic și cu dor de Romania, am decis că e momentul să continui KAN acasă. Astfel, acum avem o producție 100% Made in Romania, unde lucram alături de oameni pasionați nu doar de moda, dar si de mediul înconjurător.

Cum definești stilul KAN? Care sunt principalele caracteristici ale clientei KAN?

Stilul KAN îmbină estetica romantică ‘joie de vivre’ cu pragmatism, prin diferite detalii precum: mâneci bufante și poet, funde supradimensionate și croi atemporal, atent construit pentru a contura mai multe tipuri de siluetă. Dragostea noastră pentru culoare se regăsește în fiecare colecție, prin materialele atent alese în tonuri vibrante, care reflecta farmecul vieții și au scopul de a ne reaminti sa căutăm mereu frumosul în jurul nostru.

Femeia KAN dorește ca piesele ei vestimentare sa îi sublinieze feminitatea, să îi sporească încrederea de sine și să îi reflecte valorile in același timp, printre care iubirea pentru oameni, animale și mediu înconjurător. Astfel, piesele garderobei ei sunt preponderent din materiale naturale si organice, în care povestea sustenabilității din spatele brand-ului rezonează cu propriile-i valori și convingeri.

Cum simți în acest moment poziția designerilor români pe piață? Care este receptarea publicului? 

Cred că sunt designeri români care sunt deja foarte consacrați. Au ani de munca și pasiune în spate, și-au clădit un nume în industria modei naționale și internaționale. Sunt o inspirație pentru brand-urile mai tinere și pentru cei care aspira sa aibă un brand vestimentar.  Receptarea publicului din țară cred că este una foarte pozitivă. Există un spor de bucurie, chiar și de mândrie, pentru o românca atunci când poartă un brand românesc. Cred că pentru publicul internațional, eticheata „Made in Romania” este un calificativ al calității sporite.

Care a fost cea mai mare provocare profesională de până acum și cum ai depșit acest moment? 

Suntem un brand sustenabil. Să avem un lanț de aprovizionare responsabil față de mediu și la preturi decente pentru a putea oferi clienților noștri prețuri competitive, a fost o adevărată provocare.

Lucram cu furnizori care produc materiale naturale, certificate organic, vopsite cu coloranți naturali, care au certificate de reciclare, consum scăzut al apei, purificare a apei după ce e folosita in procesul de colorat al țesăturii, etc. Toate acestea sunt costisitoare pentru furnizori si se reflecta in prețul materialelor, și, ulterior, al hainelor. Cred totuși că, în timp, am triat din furnizorii existenți și căutat noi alternative de furnizori eco și astfel am reușit cu fiecare colecție să facem față și mai bine acestei provocări.

Ce ne poți spune despre piesele care se află la Alist Designers boutique până la finalul acestei luni? 

Am ales împreuna cu echipa un mix de haine de primăvara-vara si de toamna-iarna. Cele de primăvara-vara sunt colorate si romantice, cu funde extra voluminoase, rochii foarte vaporoase și printuri ludice. Sunt printre ultimele piese rămase din colecția respectiva, le găsiți la preturi extrem de atractive și promit că vor fi cele mai îndrăgite companioane în vacanțele cu soare și în promenadele estivale. Sunt toate făcute din inuri și bumbacuri, pe care le importăm de la dragi furnizori irlandezi și englezi, la fel de pasionați de sustenabilitate ca noi.

Colecția de toamnă-iarna este garnisită cu piese vestimentare din tartan din lână organică în culori jucăușe de verde și liliac, lyocell organic și bumbac organic. O să descoperiți haine care pot deveni adevărate piese de rezistență ale garderobei, care scot orice ținuta din anonimat și pot fi purtate ani la rând, nu doar un sezon!

Foto: PR

Related Posts

The Grand Avenue: Roman Holiday

Îți aminteşti, cu siguranţă, scene din celebra comedie cu savuroşii Audrey Hepburn şi Gregory Peck. Pentru vara aceasta,…

Zalando: Unlocking Creativity

Am fost prezenți și în acest an la Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, aflat…

C&A SS24: Packing for holidays

Este momentul să îți reorganizezi garderoba astfel încât să poți face un mic bagaj în orice secundă, pentru…

Lucian Broscățean o ia la întrebări pe designerul Ancuța Sarca

Lucian Broscățean (conferențiar universitar doctor și Directorul Departamentului Modă-design vestimentar în cadrul Universității de Artă și Design din…

Ținute de festival. Ce poți purta la Neversea, anul asta

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Romanian Creative Week: Cum a fost la cel mai mare eveniment fashion din România 

Pe lângă zecile de evenimente organizate în cadrul Romanian Creative Week, care include spectacole de teatru, dans, performance,…

Alist Designers boutique: Află în compania cui ne petrecem prima lună de vară

Luna iunie ne găsește în compania unor branduri locale foarte îndrăgite de toți cei care au apucat să…

Roger Federer și Rafael Nadal – Rivali în tenis, parteneri în fashion

Doi dintre cei mai mari tenismeni ai lumii, Roger Federer și Rafael Nadal, foști rivali pe terenul de…

Pamela Anderson invocă nostalgia anilor 90 printr-o colecție de jeans

Pamela Anderson a lansat o colecție limitată de jeans alături de brandul Re/Done, prin care readuce în atenție…

Alist Designers boutique: Casa cu sori, brandul în care iubirea e la ea acasă!

Luna aceasta ne bucurăm de o prezennță specială la Alist Designers boutique. În spațiul nostru din București Mall…