Andreea Leta ∙ January 11, 2021 ∙ 3 min read

Pe 10 ianuarie s-au împlinit 50 de ani de la moartea lui Gabrielle ‘Coco’ Chanel, una dintre cele mai importante figuri din modă, ale tuturor timpurilor. Astfel, ne reamintim ce a însemnat personalitatea celei care a schimbat definitiv aspectul și estetica feminină. 

50 de ani de la moartea lui Gabrielle 'Coco' Chanel

Coco Chanel

Chanel, cu siguranță una dintre cele mai mari figuri din modă, a trăit o viață transpusă, pe bună dreptate, în zeci de volume și filme, construite după multiplele biografii începute încă din timpul vieții ei. Autoarea unor citate pe care le vedem la tot pasul ca referințe pentru stilul de viață burghez, și-a reinventat trecutul de câte ori a fost nevoie pentru a rămâne în centrul atenției, astfel că figura ei plutește nu doar în eleganța aerului dintre alb și negru, împodobit, pe ici, pe colo, cu o bijuterie simbolizând un leu sau o camelie, ci și al misterului.

Gabrielle ‘Coco’ Chanel a fost unul dintre cei mai mari antreprenori ai lumii, care a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și păstra businessul în top, mai ales în vremuri de restriște, precum Războiul. De aici numeroase controverse ce alimentează fascinația pentru personalitatea ei incedibilă: a fost sau nu a fost amanta unui spion nazist?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

Dincolo de marile tragedii ale istoriei umanității, Chanel a trăit propriile drame, de la cele mai traumatizante, precum abandonul în copilărie, la cele mai mari provocări, cum ar fi competiția, în era în care artiștii chiar erau adevăratele staruri. Dincolo de lupta personală împotriva Elsei Schiaparelli, Chanel a iubit grupul marilor creatori și a fost bună prietenă cu nume precum Jean Cocteau, Pablo Picasso, Igor Stravinsky sau Salvador Dali.

În afara atelierului în care nu a desenat nicicând o schiță, ci a lucrat direct pe manechin, cu veșnica țigară în colțul buzelor, Chanel iubea luxul, pe care îl definea ca fiind opusul vulgarității, nicidecum al sărăciei. Colecționa volume princeps din literatura clasică și alte obiecte magnifice precum panouri chinezești sau obiecte de artă, adora baletul rus sub îndrumarea lui Sergei Diaghilev, pentru care a și creat costume, se regăsea în peisajul de la Biarritz, se bucura din plin de prezența bărbaților, în special a celor mai tineri, ținea enorm la superstiții, cum ar fi celebra pasiune pentru 5, cifra ei norocoasă, sau leul, simbolul zodiei ei, pe care îl colecționa, de asemenea, sub diverse forme, de la figurine vechi venețiene aurite, la creații ale prietenilor artiști.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

A trăit 34 de ani în legendarul apartament de la Ritz, parfumat în fiecare dimineață cu câteva picături de Chanel 5, în timp ce Parisul ardea sub ocupația germană. Iar această scenă descrie perfect întregul ei stil de viață și deviza existenței ei – o femeie care trebuie să se descurce și căreia trebuie să îi fie bine, în orice condiție. De aici și-a luat „Adio!” de la această dimensiune, pe 10 ianuarie 1971, la 87 de ani, după ce a avut grijă să îi spună menajerei sale „Vezi, așa se moare!”, după ce își rezolvase toate tabieturile cu o zi înainte.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

Madame Pompidou, prima-doamnă a Franței de atunci, organizase pentru înmormântarea ei o ceremonie demnă de un erou mondial, însă dosarul prezentat de serviciile secrete franceze a împiedicat ceremonia. Oricum ar fi fost, pentru lume Chanel rămâne legenda zeiței misterului și a eleganței.

Foto: Instagram, hepta.ro

Related Posts

Sabato de Sarno este noul director de creație Gucci

Grupul Kering și oficialii Gucci anunță că poziția lui Alessandro Michele a fost, în sfârșit ocupată. Sabato de…

Schiaparelli Haute Couture: Colecția inspirată de universul lui Dante

Prezentările Haute Couture stârnesc întotdeauna curiozitate, admirație și uimire. Vorbim, în primul rând, despre adevărata artă a meșteșugului…

Luna modei internaționale: Emily Ratajkowski, mireasă în indigo pentru Versace

Luna modei este în plină desfășurare, iar stilul este la cote înalte în toate capitalele fashion ale Europei….

Vedete prezente la defilarea Chanel primăvară/vară 2023 de la Paris

Una dintre cele mai spectaculoase perioade ale anului în ceea ce privește moda se derulează zilele acestea la…

Maison Valentino a lansat cartea haute-couture intitulată Rosso, prin care celebrează culoarea-emblemă a casei

Rosso Valentino este cea mai nouă apariție editorială a casei de modăValentino, prin care este celebrată culoarea-emblemă a…

Liniile masculine din nou în topul preferințelor doamnelor 

Cu toate că istoria modernă adoră să o asocieze pe Chanel cu asocierea dintre garderoba feminină și cea…

Vedetele domină prezentările de la Paris Fashion Week, ediția dedicată bărbaților

Paris Fashion Week 2023, ediția dedicată bărbaților este în plină desfășurare, iar mai multe vedete au fost convocate…

Care este dress-code-ul pentru Met Gala 2023 și cine vor fi gazdele evenimentului fashion

Met Gala, ediția 2023, propune o temă ofertantă din punct de vedere stilistic. Anul acesta, cea mai importantă…

Marion Cotillard – Mai mult decât un fashion icon 

Marion Cotillard este una dintre aparițiile noastre preferate, fie că este prezentă la premiera unui film, fie că…

Cum arată colecția de Sf. Valentin de la Victoria’s Secret

Sărbătoarea îndrăgostiților se apropie cu pași repezi, iar brandurile se pregătesc să-și întâmpine clienții care vor să celebreze…