Andreea Leta ∙ August 5, 2021 ∙ 4 min read

Louis Vuitton sărbătorește luna aceasta 200 de ani de lux printr-o serie de proiecte precum 200 de colaborări cu artiști, un joc video, o carte și un doctumentar. „Louis 200” are ca scop celebrarea celui care a dat numele unuia dintre cele mai cunoscute case din lume.

Puțină istorie

Louis Vuitton s-a născut pe 4 august 1821, într-un mic orășel din Franța, numit Jura. A plecat de acasă la 13 ani, când, practic, și-a început călătoria spre Paris, unde avea să ajungă cu o bocceluță și cu visele unui om Mare. A ajuns la 16 ani (poate o să ți se pară incredibil faptul că a făcut 400 km în trei ani, însă i-a cam parcurs pe jos… ), unde s-a angajat ca ucenic al lui Monsieur Marechal, un foarte apreciat producător și comerciant de obiecte de călătorie. În scurt timp, talentul, ambiția și îndemânarea l-au recomandat pentru un job în slujba Reginei Eugenie, drept cel care se ocupa împachetarea bagajelor acesteia. De fapt, așa s-a promovat mulți ani, ca „împachetator„ de fashion. Și încă unul extrem de stilat, încă de la început. Trebuie menționat faptul că, deși relațiile cu familia nu au fost extrem de bune, mai ales după moartea mamei sale, pe când avea doar 10 ani, a preluat câte ceva de acasă: mama lui fusese modistă, iar tatăl și bunicii se ocupau de tâmplărie și de alte meșteșuguri care l-au ajutat să dezvolte un cult al obiectului nemaiîntâlnit.

La 33 ani și-a deschis primul atelier de genți de voiaj, în imediata apropiere a celor de la Cartier și de la Balenciaga, ajungând cu un pas mai aproape de visul său. Lansează celebra valiză rectangulară din lemn și pânză, o revoluție într-ale călătoriei, care până atunci beneficia doar de obiecte voluminoase rotunde, greu de utilizat. Valizele lui Vuitton erau mult mai ușoare, dar mult mai rezistente și ușor de utilizat, având o dimensiune practică mult mai accentuată față de obiectele timpului său. Încet, încet, atelierul său s-a extins, devenind una dintre referințe în materie de lux încă de la începutul secolului trecut. 

Printre inovațiile sale se află valiza waterproof sau cea maleabilă, precursoarea actualelor poșete. Pe fiecare dintre acestea, a avut grijă să le patenteze sub numele său, lăsând o moștenire impresionantă pentru generații întregi de artizani.

Celebra monogramă LV, care are și astăzi o forță incredibilă, fiind una dintre cele mai imitate și „furate” monograme din lume, a fost lansată în 1896 de către fiul lui Vuitton, Georges-Louis Vuitton, în onoarea tatălui său. 

Aniversarea de astăzi

Louis Vuitton a fost dintordeauna unul dintre brandurile preferate ale artiștilor, de la marile nume ale cinematografiei clasice, la scriitori, performeri sau artiști plastici. Numeroase astfel de colaborări s-au desfășurat periodic de-a lungul istoriei casei.

Colaborarea cu artistul american Jeff Koons din 2017

Astăzi, pentru o personalitate ca Louis Vuitton, nimic nu e prea mult, nici măcar cele 200 de proiecte speciale pe care casa le pregătește începând din august, cu o desfășurare pe întregul parcurs al anului, ca omagiu al celui care a creat unul dintre cele mai puternice simboluri ale lumii. De la jocuri, la filme documentare, totul este pus la punct în stilul marelui antreprenor – la milimetru! 

Caroline Brognard a pregătit un roman de ficțiune cu titlul “Louis Vuitton, L’Audacieux”, care va fi publicat în octombrie, cu varianta în engleză care se va lansa în noiembrie. Apple TV a pregătit pentru decembrie o serie documentară numită ”Looking for Louis”, ce va avea ca subiect aventurile tânărului antreprenor. În vitrinele magazinelor Louis Vuitton din întreaga lume pot fi deja admirate o serie de valize reinterpretate în stilul a 200 de artiști, de la Drake, la Marc Jacobs, arhitecții Karim Nuru & Nigo sau celebra jurnalistă Gloria Steinem. Alex Katz pregătește un triptic cu dimensiuni impresionante, dedicate, desigur, creatorului, acesta urmând să fie dezvăluit publicului toamna aceasta, iar ca tabloul să fie complet (pun intented!), Veuve Clicquot lansează un cuvée spéciale pentru a-l celebra pe Louis Vuitton. Asta da sărbătoare în lumea modei!

Foto: hepta.ro

Related Posts

Outfits of the week: Cele mai cool ținute purtate de celebritățile internaționale

O nouă săptămână, o nouă serie de poze și un anotimp care pare că devine o provocare din…

Anya Taylor-Joy, Diane Kruger și Naomi Watts, printre vedetele de la cea mai recentă prezentare Dior

Cea mai recentă colecție a casei de modă Dior, pentru sezonul toamnă 2024, a fost prezentată la Brooklyn…

Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București, cu o nouă colecție: Body by Victoria

Veștile bune circulă repede! Iar primăvara aceasta avem încă un motiv de bucurie. Victoria’s Secret, liderul în retail…

Margot Robbie, Jessica Chastain, Olivia Wilde, strălucitoare la un eveniment dedicat științei

Numeroase vedete s-au grăbit să răspundă afirmativ invitației unui eveniment aparte, dedicat nu filmului sau modei, ci științei,…

Iutta și Muze Concept vă așteaptă la Alist Designers Boutique, toată luna aprilie (VIDEO)

Alist Designers boutique găzduiește acum două branduri care îți vor readuce zâmbetul pe buze prin detaliile ce definesc…

Roberto Cavalli a încetat din viață la 83 de ani

Roberto Cavalli a încetat din viață seara trecută, la 83 de ani. Desginer vestimentar și inventator al unei…

Cele mai apreciate prezențe de la Fashion Trust US Awards

Vedetele nu spun niciodată nu unei invitații la un eveniment de fashion și acceptă orice ocazie prin care…

Noua colecție Spring Edit disponibilă la CCC

Lasă-te fermecat de colecția Spring Edit de la CCC! Descoperă pantofi și genți la modă de la brandurile…

Jennifer Lopez este mai senzuală ca oricând în cea mai recentă campanie Intimissimi

Jennifer Lopez surprinde din nou prin cea mai recentă campanie a brandului de lenjerie intimă, Intimissimi. Artista arată…

Half is Free vă așteaptă la București

Half Is Free, cel mai așteptat eveniment de shopping al primăverii, vine la BUCUREȘTI, pe 20 aprilie 2024!…