De la idol la monstru: Mărturiile care dărâmă mitul Michael Jackson

michael jackson leaving neverland

Subiectul fierbinte de zilele acestea este documentarul proaspăt lansat de HBO – Leaving Neverland, în care regizorul laureat cu premiul BAFTA, Dan Reed, distruge aura creată în jurul memoriei Regelui Pop prin două mărturii care conțin acuzații grave, cutremurătoare. Pe scurt, adulții de azi Wade Robson și James Safechuck rememorează momente de când erau copii și făceau parte din anturajul lui Michael Jackson, despre care spun că i-ar fi abuzat sexual.

Încă din primele minute ale documentarului de patru ore, mărturia unui dintre acuzatori lovește din plin, după ce îi enumeră calitățile artistice indiscutabile ale Megastarului: “M-a abuzat sexual timp de șapte ani.”

wade robson,dan reed, james safechuck

Wade Robson, regizorul Dan Reed, James Safechuck

Familia lui Michael Jackson a reacționat imediat față de documentarul incriminator și l-a caracterizat ca fiind o încercare scandaloasă și patetică de a exploata și de a profita de pe urma răposatului Michael Jackson, decedat în 2009. De asemenea, o parte dintre fanii lui Michael nu au rămas impasibili în fața documentarului și l-au amenințat și blamat pe regizorul Dan Reed, însă fără repercusiuni majore. Ce e drept, documentarul conține doar cele două mărturii acuzatoare ale lui Robson și Safechuck. Regizorul se bazează doar pe cei doi pentru a contura povestea prin care Michael Jackson este trasformat dintr-un idol, într-un monstru. Acestea nu sunt primele acuzații de pedofilie aduse la adresa lui Michael Jackson, totuși, impactul celor două testimoniale din “Leaving Neverland” este indiscutabil cel mai mare.

michael jackson leaving neverland

Povestile lui Wade Robson și James Safechuck sunt foarte asemănătoare, consemnează The Guardian. Ambii aveau vârsta sub 10 ani când l-au întâlnit pe Michael Jackson, ambii erau interesați de viața artistică și ambii pretind că au fost ademeniți și apoi abuzați pentru o lungă perioadă de timp.

Unul dintre cei doi acuzatori, Wade Robson, povestește că încă de la o vârstă fragedă a fost atras de Michael. Camera lui era plină de posterele Megastarului și prefera dansul altor activități. De altfel, la vârsta de cinci ani, a și participat la un concurs de dans prin care îl imita pe cântăreț, iar premiul a fost o întâlnire cu însuși Megastarul, cu care e dezvoltat apoi o strânsă prietenie, susținută de mama lui Wade, încântată la maximum de norocul de a sta în preajma lui Michael.

michael jackson leaving neverland

Al doilea acuzator, James Safechuck, l-a întâlnit pe Michael Jackson la o reclamă pentru Pepsi. La rândul lor, cei doi s-au împrietenit și, când a implinit zece ani, James deja îl însoțea pe Michael în turnee, alături de mama lui, orbită de spectrul lui Michael, pe care îl vedea ca pe al doilea fiu.

James povestește cum prietenia dintre el și Michael a luat o turnură sexuală când Michael l-a inițiat în masturbare. Acuzatorul explică felul în care el vedea pe atunci acest lucru ca pe o modalitate de a adânci relația dintre el și Michael, care a căpătat valențe sexuale de cuplu. Relația se derula în camerele de hotel pe care le împărțeau, cu permisiunea mamei lui James, care habar n-avea de ce se întâmpla dincolo de ușile închise. Povestea devine cu atât mai sordidă când James Safechuck povestește cum s-a trezit odată din somn, iar Michael i-a povestit că, în acest timp, i-ar fi făcut sex oral, relatează publicația britanică The Guardian.

michael jackson leaving neverland

Relația a continuat și la Neverland, ferma lui Michael, unde artistului îi era mai ușor să-și deruleze jocurile sexuale bolnave. James continuă să povestească cum a fost abuzat în mod repetat pe proprietatea Neveraland, care asigura și discreția necesară.

Wade Robson pretinde că abuzurile asupra lui au început la vârsta de șapte ani, când băiatul, alături de familia lui, au petrecut ceva timp la Neverland. Michael a convins-o pe mama lui Wade să-l lase singur cu fiul ei câteva zile. “Tu și cu mine am fost aduși împreună de Dumnezeu”, i-ar fi spus Michael Jackson lui Wade în timp ce s-ar fi angajat în perversiuni sexuale cu el. Megastarul i-ar mai fi spus băiatului că nu trebuie să aibă încredere în femei și că, dacă cineva ar afla de relațiile dintre ei, amândoi ar merge la închisoare.

Povestea celor doi, Wade Robson și James Safechuck continuă cu detalii cutremurătoare despre abuzurile sexuale suferite de-a lungul timpului din partea lui Michael Jackson și cu detalii ce implică pornografia și consumul de alcool, printre altele.

Wade și James au fost înlocuiți în viața lui Michael de alți băieți la fel de tineri și li s-a spus că “Nu mai sunteți speciali”, își amintește James. Cel care l-a înlocuit pe Wade în videoclipul lui Michael, “Black or White”, a fost Macauley Culkin. Wade și James recunosc că, la acea vârstă, au simțit gelozie și resentimente față de manevrele lui Michael de a-i înlătura din anturajul lui. Culkin a negat orice implicație sexuală cu Michael înainte de premiera documentarului. “Noi am avut o prietenie normală”, a declarat actorul.

În 1993, Michael a fost acuzat oficial de abuz sexual de Jordan Chandler, dar cazul nu s-a mai judecat la tribunal și a fost rezolvat în privat. Atunci, Michael s-a reinsinuat în viața lui Wade și a lui James și i-ar fi învățat ce să spună în caz că ar fi fost citați ca martori.

michael jackson leaving neverland

Secretele te vor distruge”, spune James, care enumeră toate urmele pe care le-a lăsat asupra lui abuzul lui Michael, și e secondat de Wade. Amândoi povestesc cum au suferit de depresie, de autodisprețuire, de anxietate, au avut dificultăți în relațiile cu familia și adaugă: “Nu cred ca timpul poate vindeca aceste răni, din contră, le agravează.”

Concluziile le puteți trage singuri urmărind documentarul “Leaving Neverland – Părăsind Neverland” (r: Dan Reed), disponibil pe HBO.

Foto: Hepta

Categorii Lifestyle