Cine sunt cele mai bogate femei din lume

top cele mai bogate femei din lume

Clasamentul celor mai bogate femei din lume se schimbă de la un an la altul, dar primele locuri sunt rulate între aceleași câteva persoane. Majoritatea prezențelor din top 10 sunt moștenitoare ale unor averi fabuloase, acumulate în timp de familii cu businessuri de tradiție, dar în clasament figurează și văduve și divorțate care s-au trezit peste noapte cu miliarde de dolari în cont. Iată topul celor mai bogate femei din lume, realizat de Forbes.

1 Alice Walton, SUA

Avere: 54,4 miliarde de dolari

Sursa: Walmart

Alice Walton are 70 de ani și este singura fiică a fondatorului lanțului de hipermarketuri Walmart, Sam Walton. Alice s-a clasat în 2019 pe locul 2 în topul celor mai bogate femei din lume, dar creșterea cu 23% a afacerilor față de anul trecut a propulsat-o pe locul întâi. Alice Walton nu este implicată în conducerea afacerilor, dar conduce o organizație de binefacere care administrează fonduri de 300 de milioane de dolari pe an.

2 Françoise Bettencourt, Franța

Avere: 48,9 miliarde de dolari

Sursa: L’Oreal

Nepoata fondatorului L’Oreal, Eugène Schueller, a moștenit afacerea în 2017, după decesul mamei ei, Liliane Bettencourt, care s-a stins la 94 de ani și care a ocupat, la rândul ei, locul întâi în topul celor mai bogate femei din lume. Anul acesta, Françoise a picat pe locul doi, după Alice Walton, după ce acțiunile gigantului din industria cosmeticelor au scăzut cu 12% din cauza pandemiei de Coronavirus. În martie, compania a anunțat că va produce în fabricile sale dezinfectant de mâini pentru instituțiile medicale franceze și pentru cele din restul Europei.

3 Julia Koch, SUA

Avere: 38,2 miliarde de dolari

Sursa: Koch Industries

Julia Koch este o prezență nouă în top și se clasează pe cea de-a treia poziție după ce a devenit moștenitoarea averii fostului ei soț, David, care a murit în august 2019, la vârsta de 79 de ani. Julia a moștenit averea alături de cei trei copii. Koch Industries este companie cu operațiuni în industria chimică și în investiții.

4 MacKenzie Bezos, SUA

Avere: 36 miliarde de dolari

Sursa: Amazon.com

MacKenzie Bezos este beneficiara celui mai scump partaj de divorț din lume, după despărțirea de fostul ei soț, Jef Bezos, fondatorul Amazon și cel mai bogat om din lume. Cei doi au divorțat în iulie 2019, iar MacKenzie a obținut un sfert din averea lui Bezos și s-a angajat să doneze cel puțin jumătate din banii obținuți la divorț. MacKenzie este o reputată scriitoare.

5 Jaqueline Mars, SUA

Avere: 24,7miliarde de dolari

Sursa: Industria alimentară

Jaqueline Mars și fratele ei, John, au moștenit fiecare o treime din compania Mars Incorporated, care produce dulciuri și mâncare pentru animale. Jaqueline a lucrat pentru compania care îi poartă numele timp de 20 de ani, până în 2016.

6 Yang Huiyan, China

Avere: 20,3 miliarde de dolari

Sursa: Imobiliare

Yang Huiyan are 38 de ani și detine 57% din acțiunile companiei de dezvoltare imobiliară din Hong Kong-  Country Garden, fondată de tatăl ei. Ca răspuns la pandemia de Coronavirus, compania a înființat stații robotizate de asigurare de alimente în Wuhan pentru hrana angajaților din instituțiile medicale.

7 Susanne Klatten, Germania

Avere: 16,8 miliarde de dolari

Sursa: BMW, industria farmaceutică

Susanne este moștenitoarea BMW și, chiar dacă acțiunile companiei producătoare de automobile au scăzut drastic din cauza Coronavirus, averea a fost salvată de cealaltă ramură a afacerii, Altana, o corporație din industria chimică și farma.

8 Laurene Powell Jobs, SUA

Avere: 16,5 miliarde de dolari

Sursa: Apple, Disney

Văduva lui Steve Jobs, fondatorul Apple, decedat în 2011, a moștenit averea acestuia, dar acum se ocupă de Emerson Collective, o organizație hibrid de acte filantropice și de investiții, pe care a fondat-o în 2016. Laurene a declarat că nu este interesată să dezvolte afacerea răposatului ei soț, iar averea ei a scăzut cu 2,2 miliarde față de anul trecut.

9 Zhong Huijuan, China

Avere: 14,6 miliarde de dolari

Sursa: Industria farmaceutică

Zhong este președintele producătorului de medicamente Hansoh Pharmaceutical, care produce tratamente oncologice și anti-diabetice, printre altele. Acțiunile companiei au crescut cu 10% din ianuarie 2020 și până acum, ca răspuns la izbucnirea pandemiei de Coronavirus. Zhong e căsătorită cu miliardarul Sun Piaoyang, președintele Jiangsu Hengrui Medicine.

10 Gina Rinehart, Australia

Avere: 13,1 miliarde de dolari

Sursa: Industria minieră

Familia din care provine Gina Rinehart și-a clădit averea din exploaterea minereurilor de fier. Miliardara australiană este implicată în afacerile familiei din 1992, afaceri care au scăzut în ultima vreme cu 2 miliarde de dolari din cauza crizei declanșate de COVID-19.

Foto: Hepta

Categorii Lifestyle