Alina Burlacu ∙ February 25, 2020 ∙ 4 min read

De ce este mai bun procentul de 0% apă în produsele cosmetice? Ce noutăți aduce mișcarea water free în viețile noastre? Aflați în cele ce urmează!

În următorii cinci ani, două treimi din populația lumii vor avea dificultăți în aprovizionarea cu apă potabilă. În acest context, să devii una dintre susținătoarele mișcării water free în industria cosmetică pare a fi una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face zilnic, conștient, de dragul planetei și al generațiilor viitoare.

Ești mai preocupată de ce se întâmplă chiar acum? Află că acest trend va aduce schimbări în bine și în rutina ta zilnică de îngrijire și înfrumusețare.

Am investigat și îți povestesc imediat mai multe despre ce înseamnă water free movement și ce poți face pentru a te alătura acestei mișcări (plus beneficiile de care te poți bucura imediat alegând produsele cosmetice water free).

Cât de multă apă este în produsele cosmetice?

Chiar dacă nu ești specialistă în decodarea listei de ingrediente a produselor cosmetice, poți vedea singură că primul ingredient este apa. Și, conform regulii oricărei etichete, ordinea ingredientelor este dictată de proporții. Respectiv, apa conținută de produsele cosmetice este în cea mai mare proporție: de 60% până la 80% în loțiunile și cremele pentru îngrijirea pielii. Cu alte cuvinte, apa este folosită ca bază, iar restul ingredientelor – acidul hialuronic, argila, extractele din plante sau uleiurile hrănitoare – completează o parte din procentul rămas. Apoi, mai adaugi conservanții și ai formula completă.

De ce e mai bun un procent de 0% apă în produsele cosmetice?

Deși pulverizarea apei pe piele dă senzația de răcorire și revigorare, pe termen lung, un contact repetat, îndelungat al apei cu pielea nu face altceva decât să o usuce. Acesta este motivul pentru care pielea mâinilor se usucă mai repede decât alte părți ale corpului. Îndepărtarea barierei protectoare a pielii și senzația de piele deshidratată, care strânge, o poți resimți și pe ten, după folosirea unor demachianți sau loțiuni pe bază de apă.

Dar, de ce este mai bine ca produsele cosmetice să aibă mai puțină apă sau deloc?

O teorie susține că produsele water less sunt mai concentrate decât cele care conțin apă. Este posibil, dar nu e necesar adevărat. Atâta timp cât apa poate fi înlocuită cu o altă bază, ingredientele pot fi diluate.

O altă teorie susține că mai puțină apă în produsul cosmetic  înseamnă mai puțini conservanți, mai puțini emolienți. Mulți conservanți din produsele cosmetice sunt incluși în formulă din cauză că apa este un mediu ideal de dezvoltare a bacteriilor. Pentru a echilibra balanța, dacă un produs conține multă apă, trebuie să conțină mai mulți conservanți. Și invers. Mai puțină apă înseamnă și mai puțini stabilizatori, și mai puțini emulsifianți (care să hidrateze pielea).

Pe de altă parte, în timp ce o piele uscată se referă la o carență în uleiurile naturale de pe suprafața pielii, pielea deshidratată este cea care a pierdut apa din stratul corneum (cel extern) și care are nevoie să completeze această lipsă. Așa se face că poți avea tenul gras, dar deshidratat. Așadar, noile formule water free par, la prima vedere, mai prietenoase cu tenul uscat decât cu cel acneic sau gras.

Unde se găsesc produse water free?

Numeroase branduri sud koreene au lansat game water free. Dar și brandurile din industria vestică încep să se alinieze acestui trend. De exemplu, Love Beauty & Planet a anunțat că va lansa curând o linie de produse pentru îngrijirea părului concentrate care vor conține cu 50% mai puțină apă în fiecare produs finit și că în procesul tehnologic va fi folosită cu 50% mai puțină apă. Avon a lansat recent gama Distillery care conține 7 produse, din care 5 waterless, iar în acest an, brandul a anunțat că va lansa și o linie de machiaj cu pigmenți performanți, 100% waterless.

Până vom vedea în ce direcție va merge water free movement, găsești online sau în magazinele din țară produse water free.

Pai Rosehip BioRegenerate Oil (Sephora)

Gama Distillery Avon

 

Blush Papier Mai Couture (maicouture.com)

Foto:  Hepta, PR

Related Posts

Frumusețea prin ochii medicului Elena Martin

Cum arată frumusețea, dar și cele mai reușite intervenții estetice? Și cum arată viața unui medic-femeie, atunci când…

Summer Mood: 5 coafuri de festival și produsele de styling ale verii

În plin sezon de concerte, găsește aici inspirația pentru coafurile de festival cu care să experimentezi noi lookuri….

Summer Must Haves: 10 produse de protecție solară (chiar și pentru păr)

Poate că auzi destul de des, în sezonul cald, că este bine să aplici protecție solară pe piele….

Sofia Vergara, adepta intervențiilor estetice de orice fel

Sofia Vergara a vorbit recent despre operațiile estetice și despre tratamentele de înfrumusețare și a subliniat că e…

Shania Twain: „Nu mi-e frică de îmbătrânire!”

Cântăreața country-pop Shania Twain s-a îmbăcat cu trecerea anilor și la 58 de ani susține că nu îi…

HAIR TIPS: 9 soluții împotriva vârfurilor despicate

Despre problema vârfurilor despicate este întrebat fiecare hairstylist profesionist. Și, de cele mai multe ori, răspunsul cel mai…

Top 5 produse esențiale pentru vară

Vara, rutina ta de îngrijire trebuie să fie la fel de atent pregătită ca și bagajul pentru concediu….

Long Hair Trend: tunsoarea clepsidră

Părul lung are o singură regulă de urmat atunci când vine vara, și anume să fie eliberat de…

Cindy Crawford, secrete de frumusețe la 58 de ani

La 58 de ani, Cindy Crawford încă are atuurile unui model de succes și este una dintre puținele…

New look: Jessica Biel. Tunsoarea aleasă de actriță pentru această vară

Jessica Biel s-a pregătit de vară cu un look fresh. Actrița a renunțat la părul ei lung, ondulat,…