Alina Burlacu ∙ February 25, 2020 ∙ 4 min read

De ce este mai bun procentul de 0% apă în produsele cosmetice? Ce noutăți aduce mișcarea water free în viețile noastre? Aflați în cele ce urmează!

În următorii cinci ani, două treimi din populația lumii vor avea dificultăți în aprovizionarea cu apă potabilă. În acest context, să devii una dintre susținătoarele mișcării water free în industria cosmetică pare a fi una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face zilnic, conștient, de dragul planetei și al generațiilor viitoare.

Ești mai preocupată de ce se întâmplă chiar acum? Află că acest trend va aduce schimbări în bine și în rutina ta zilnică de îngrijire și înfrumusețare.

Am investigat și îți povestesc imediat mai multe despre ce înseamnă water free movement și ce poți face pentru a te alătura acestei mișcări (plus beneficiile de care te poți bucura imediat alegând produsele cosmetice water free).

Cât de multă apă este în produsele cosmetice?

Chiar dacă nu ești specialistă în decodarea listei de ingrediente a produselor cosmetice, poți vedea singură că primul ingredient este apa. Și, conform regulii oricărei etichete, ordinea ingredientelor este dictată de proporții. Respectiv, apa conținută de produsele cosmetice este în cea mai mare proporție: de 60% până la 80% în loțiunile și cremele pentru îngrijirea pielii. Cu alte cuvinte, apa este folosită ca bază, iar restul ingredientelor – acidul hialuronic, argila, extractele din plante sau uleiurile hrănitoare – completează o parte din procentul rămas. Apoi, mai adaugi conservanții și ai formula completă.

De ce e mai bun un procent de 0% apă în produsele cosmetice?

Deși pulverizarea apei pe piele dă senzația de răcorire și revigorare, pe termen lung, un contact repetat, îndelungat al apei cu pielea nu face altceva decât să o usuce. Acesta este motivul pentru care pielea mâinilor se usucă mai repede decât alte părți ale corpului. Îndepărtarea barierei protectoare a pielii și senzația de piele deshidratată, care strânge, o poți resimți și pe ten, după folosirea unor demachianți sau loțiuni pe bază de apă.

Dar, de ce este mai bine ca produsele cosmetice să aibă mai puțină apă sau deloc?

O teorie susține că produsele water less sunt mai concentrate decât cele care conțin apă. Este posibil, dar nu e necesar adevărat. Atâta timp cât apa poate fi înlocuită cu o altă bază, ingredientele pot fi diluate.

O altă teorie susține că mai puțină apă în produsul cosmetic  înseamnă mai puțini conservanți, mai puțini emolienți. Mulți conservanți din produsele cosmetice sunt incluși în formulă din cauză că apa este un mediu ideal de dezvoltare a bacteriilor. Pentru a echilibra balanța, dacă un produs conține multă apă, trebuie să conțină mai mulți conservanți. Și invers. Mai puțină apă înseamnă și mai puțini stabilizatori, și mai puțini emulsifianți (care să hidrateze pielea).

Pe de altă parte, în timp ce o piele uscată se referă la o carență în uleiurile naturale de pe suprafața pielii, pielea deshidratată este cea care a pierdut apa din stratul corneum (cel extern) și care are nevoie să completeze această lipsă. Așa se face că poți avea tenul gras, dar deshidratat. Așadar, noile formule water free par, la prima vedere, mai prietenoase cu tenul uscat decât cu cel acneic sau gras.

Unde se găsesc produse water free?

Numeroase branduri sud koreene au lansat game water free. Dar și brandurile din industria vestică încep să se alinieze acestui trend. De exemplu, Love Beauty & Planet a anunțat că va lansa curând o linie de produse pentru îngrijirea părului concentrate care vor conține cu 50% mai puțină apă în fiecare produs finit și că în procesul tehnologic va fi folosită cu 50% mai puțină apă. Avon a lansat recent gama Distillery care conține 7 produse, din care 5 waterless, iar în acest an, brandul a anunțat că va lansa și o linie de machiaj cu pigmenți performanți, 100% waterless.

Până vom vedea în ce direcție va merge water free movement, găsești online sau în magazinele din țară produse water free.

Pai Rosehip BioRegenerate Oil (Sephora)

Gama Distillery Avon

 

Blush Papier Mai Couture (maicouture.com)

Foto:  Hepta, PR

Related Posts

Cele mai bune sfaturi pentru îngrijirea unghiilor, direct de la profesioniști

Bine realizată, o manichiură impecabilă nu este doar o chestiune de estetică, ci și de îngrijire a unghiilor,…

Machiajul perfect cu Theo Rose

Definește-ți stilul de machiaj cu produsele și funcțiile Virtual Mirror și Shade Finder de la Notino! Theo Rose:…

Boho waves, pentru o primăvară pe val

O privire spre trecut, dar și dorința de schimbare. Spre ce se îndreaptă tendințele părului pentru 2025? E…

Trucuri de beauty învățate de Lily Collins în perioada petrecută la Paris

Lily Collins, interpreta personajului principal din celebrul serial ”Emily in Paris”, de pe Netflix, împlinește pe 18 martie…

Secretul unui ten luminos tot timpul anului: tratamentul facial cu laser non-ablativ

Dacă îți dorești un ten impecabil, fără imperfecțiuni, luminos și uniform, tratamentul facial cu laser non-ablativ Ultra poate…

Make-it fun: top 12 produse din colecția de primăvară-vară de la essence

Este timpul pentru beauty refresh! Imaginează-ți cum ar fi să alegi, în acest nou sezon, experiențe multisenzoriale care…

Louis Vuitton lansează prima linie de machiaj

Casa de modă Louis Vuitton va lansa prima linie de machiaj în această toamnă, iar directorul de creație…

Proiectul „Pe Mâini Bune” – un succes viral în social media, cu milioane de vizualizări

Hairstylistul George Soare a devenit recent viral în mediul online printr-un proiect dedicat femeilor care au nevoie de…

Parfumuri cu hedionă, molecula magică ce stimulează centrii plăcerii

Parfumurile sunt accesoriile care completează sau compun o apariție de impact. Printre ingredientele magice care fac parte din…

Agrafele de păr cu clips, din nou în tendințe

Colorate, distractive, versatile: agrafele de păr sunt un accesoriu care îți permite să te joci mult cu coafura,…