Nicoleta Nicolae ∙ February 27, 2024 ∙ 9 min read

Primăvara vine cu schimbări de tot felul în rutina fiecăreia dintre noi, mai ales când vine vorba de tenul și pielea noastră. Anne-Marie Marinescu, medic primar dermatolog, ne recomandă câteva tratamente perfecte pentru un ten frumos și luminos și ne pune la curent cu noutățile din acest domeniu atât de urmărit de femeile de toate vârstele.

Care ar fi cele mai recomandate tratamente pentru un ten cu aspect frumos și luminos, în această primăvară?

Dr. Anne-Marie Marinescu: Iarna, deoarece scade secreția de sebum și bariera cutanată este afectată, pielea tinde să se deshidrateze, să devină mai aspră și mai puțin elastică.

Odată cu venirea primăverii putem începe o serie de peelinguri superficiale care, pe lângă remedierea senzației de piele rugoasă, facilitează penetrarea unor ingrediente care hidratează pielea și aduc aportul de antioxidanți necesari într-un anotimp în care perioadele însorite cresc.

Astfel, în funcție de tipul de ten, se poate opta pentru peelinguri cu alfahidroxiacizi (AHA) și/sau betahidroxiacizi (BHA – acidul salicilic). AHA uniformizează textură și culoarea tenului, atenuează ridurile fine, iar BHA reduc secreția de sebum, crescută la tenurile grase, cu tendință acneica și fac porii mai puțin vizibili.

La acestea se adaugă tratamentele de revitalizare cutanată, care îmbunătățesc aspectul pielii prin stimularea sintezei de colagen și elastină, esențiale pentru un aspect ferm, tanar al pielii, fie ca e vorba de injectari de boostere, substante biostimulatoare sau tratamente cu deviceuri.

În cadrul clinicii în care lucrez avem tratamente de rejuvenare cutanată, ce se pot realiza cu dispozitive de microneedling si radiofrecventa fractionata bipolara (Sylfirm X), microneedling (Dermapen 4) sau laser Nd:YAG (platforma Genesis Nobleen).

Cum se modifică textura pielii noastre la trecerea de la sezonul rece la primăvară?

Dr. Anne-Marie Marinescu: Iarna ne confruntam cu uscaciune cutanata, o textura aspra, neuniforma a tenului si o senzatie neplacuta de piele rigida, care “strange”. Incercam sa tratam aceste lucruri cu creme hidratante mai grase, emoliente, pentru a impiedica pierderea apei din piele. 

Primavara, odata cu cresterea temperaturii si a umiditatii, secretia de sebum creste, iar uscaciunea se reduce. Este momentul in care ne orientam spre tratamente de curatare, iar rutina cosmetica se modifica. Folosim creme mai fluide si intensificam utilizarea produselor de protectie solara. O propunere in acest sens, pot fi gamele Obagi Medical si Dermia Solution.

Ce tratamente si produse ar trebui sa foloseasca doamnele de peste 30 de ani?

Dr. Anne-Marie Marinescu: Fundamentul unei ingrijiri corecte este reprezentat de o rutina cosmetica bine structurata, clara si simpla. 

Se incepe cu o curatare eficienta si blanda, eventual cu proprietati hidratante, efectuata dimineata si seara. Curatarea va fi urmata dimineata de aplicarea unui produs antioxidant, ideal a unui ser cu vitamina C, cum ar fi cele din gama Obagi Professional-C, care vizeaza nevoile fiecarui tip de ten si a unui produs hidratant. Nu trebuie omisa crema de protectia solara cu SPF de minim 30, care trebuie reaplicata cu 15-20 minute inainte de fiecare expunere la razele solare. Durata eficientei cremei de protectie solara este de 1-2 ore.

Seara, dupa curatare, se aplica produse cu efect antirid, continand retinoizi (retinol, retinaldehida, tretinoin) si peptide.

Ordinea de aplicare a produselor cosmetice se stabileste in functie de fluiditatea acestora. Se incepe cu serurile, urmate de geluri, lotiuni si creme.

Suplimentar, de 2 ori pe saptamana, seara, dupa curatare si inainte de aplicarea cremelor, este recomandat un produs de peeling continand alfahidroxiacizi. In seara in care se aplica peelingul se va renunta la produsul cu retinoid, deoarece ambele au potential iritant.

Referitor la tratamente, acestea se vor adresa problemelor individuale. 

Lipsa fermitatii, laxitatea cutanata pot beneficia de un tratament de stimulare a productiei de colagen. Aceste tratamente includ microneedlingul cu Dermapen 4, microneedlingul cu radiofrecventa Sylfirm X, terapiile laser Genesis Nobleen, dar si mezoterapia si injectarea de produse biostimulatoare pe baza de hidroxiapatita de calciu sau acid polilactic.  

Petele pigmentare se pot trata cu ajutorul laserului Genesis Nobleen, care tinteste melanina sau prin peelinguri de diferite profunzimi, in functie de localizarea pigmentului in piele.

Ridurile dinamice pot fi prevenite prin injectii cu toxina botulinica.

Ridurile statice si lipsa de volum beneficiaza de injectarea de substante de umplere cu acid hialuronic.

Vasele dilatate si roseata se pot trata cu ajutorul laserelor care tintesc pigmentul rosu, oxihemoglobina.

De ce apare acneea si cum o putem trata?

Dr. Anne-Marie Marinescu: Acneea este o afectiune frecventa, cronica, a foliculilor pilosi si a glandelor sebacee, in care se produce o obliterare a foliculilor, cu aparitia consecutiva a inflamatiei (papule, pustule, noduli). 

In aparitia acneei sunt implicati mai multi factori: familiali, hormonali, bacterieni, inflamatori, ocluzia si distensia foliculilor.

Episoadele de acnee pot fi precipitate de factori diversi: aplicarea de produse cosmetice ocluzive, umiditate excesiva a mediului, dieta bogata in produse lactate si dulciuri concentrate, unele medicamente (corticosteroizi, hormoni, anticonvulsivante).

Tratamentul acneei se face in functie de tipul si gravitatea acesteia. Acneea blanda se trateaza cu produse aplicate local (benzoil peroxid, acid azelaic, retinoizi, antibiotic topice). Acneea moderata necesita, pe langa produsele descrise anterior, de un medicament administrat oral (antibiotic, tratament hormonal sau isotretinoin, in functie de forma de acnee).

Ca alternativa la tratamentele medicamentoase, acneea usoara si moderata beneficiaza de terapie laser, microneedling si microneedling cu radiofrecventa. 

Pentru doamnele ajunse la premenopauza, ce ar trebui sa stie din punct de vedere al schimbarilor suferite de pielea lor?

Dr. Anne-Marie Marinescu: Procesul de imbatranire cutanata incepe precoce, dar nu este vizibil la inceput. Este urmarea expunerii la factorii de mediu (razele ultraviolete avand cel mai mare impact si efect cumulativ pe parcursul vietii ), la obiceiuri/stil de viata si depinde de factori genetici ce controleaza procesul intrinsec de imbatranire.

Cu timpul, pielea produce mai putin acid hialuronic, colagen si elastina, iar procesul de degradare al acestora se accentueaza. 

Progresiv, odata cu modificarile hormonale din premenopauza si menopauza, observam ca tenul isi pierde din stralucire, devine tern si aspru (scade viteza de reinnoire a celulelor pielii, care se acumuleaza intr-un strat cornos ingrosat). Tonusul, fermitatea scad si pielea devine mai laxa, prin pierderea suportului oferit de fibrele de colagen.

Daca in jurul varstei de 30 ani apar riduri dinamice, de expresie, mai tarziu acestea se permanentizeaza si se observa si in repaus. Apar pete pigmentare, culoarea pielii devine neuniforma si se pot observa mici dilatatii vasculare (telangiectazii).

Pe langa toate acestea se pierde  din suportul oferit pielii de tesutul gras si oasele fetei, care sufera un proces gradat de resorbtie. Aceasta evolutie se poate temporiza printr-o rutina adecvata si prin tratamente tintite, care se adreseaza specific unei anumite probleme.

Deoarece procesul de imbatranire  poate fi incetinit, dar nu oprit, este nevoie de consecventa  si de tratamente care se repeta la anumite intervale.

Ce solutii avem impotriva caderii parului? Cum il putem stimula cu ajutorul tehnologiei?

Dr. Anne-Marie Marinescu: Caderea excesiva a parului (alopecia) are cauze diverse: hormonala (alopecia androgenetica), efluviul telogen (caderea temporara a parului, precipitata de un eveniment stresant – boala severa, interventii chirurgicale, nasterea etc), autoimuna (alopecia areata), medicamentoasa (citostatice si chimioterapice), boli dermatologice inflamatorii (psoriasis, lichen plan, dermatita seboreica etc), infectii, in special fungice, boli sistemice acute sau cronice (hipotiroidie, lupus sistemic etc), carente (de ex, deficitul de fier).

Tratamentele se adreseaza cauzei, cand este posibil, sau bolii de fond.

Cea mai frecventa forma de alopecie este alopecia androgenetica, ce poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Alaturi de tratamentul local cu minoxidil si a tratamentelor hormonale (finasteride), aceasta forma de alopecie poate fi tratata cu rezultate bune, cu ajutorul microneedlingului cu sau fara radiofrecventa asociata. In timpul tratamentului putem profita de microcanalele create in piele cu ajutorul microacelor, pentru a favoriza absorbtia crescuta a unor preparate aplicate topic: minoxidil, inhibitori de 5 alfa reductaza pe care ii regasim, spre exemplu, in gama Pharma Hermetic, preparate pentru mezoterapie sau plasma bogata in trombocite.

Exista pe piata mai multe solutii de epilare definitiva. Care ar fi recomandarile dvs in acest sens, in calitate de medic dermatolog?

Dr. Anne-Marie Marinescu: Tehnologiile utilizate pentru indepartarea parului nedorit includ aparatele ce folosesc lumina intens pulsata si diferite tipuri de laser, in functie de lungimea de unda si, implicit, profunzimea la care undele actioneaza in piele.

Aparatele cu lumina intens pulsata lezeaza foliculii pilosi intr-un mod asemanator laserelor, parametrii de lucru putand fi ajustati in functie de culoarea pielii, grosimea si culoarea firelor de par. Tratamentele se efectueaza in mai multe sesiuni, numarul acestora variind de la un caz la altul.

Laserul cu dioda este indicat pentru persoanele cu fire groase de par, cu pigment mediu sau inchis. Este un laser versatil, asemanator laserului Alexandrit si este relativ nedureros.

Laserul Alexandrit este cel mai popular laser utilizat in epilare, datorita eficientei crescute. Este ideal mai ales pentru persoanele cu pielea de culoare deschisa. Tratamentul este mai putin dureros decat in cazul altor lasere, deoarece lucreaza cu o lungime de unda mai mica, ce nu penetreaza foarte profund. Chiar daca rezultatele tratamentului nu sunt definitive pentru toti foliculii tratati, durata epilarii este mai mare decat in cazul majoritatii laserelor.

Laserul Nd:YAG este ideal pentru persoanele cu fire groase de par si piele mai inchisa la culoare. Este mai putin eficient la pesoanele cu piele deschisa si par fin. Utilizeaza razele cu lungimea de unda cea mai mare, fiind mai dureros, dar eficienta si durata efectului sunt mari.

Combinarea laserului Alexandrit si a laserului Nd:YAG in aceeasi platforma de tratament ofera posibilitatea abordarii cu success a unei varietati de culori ale pielii si parului, tocmai de aceea, in cadrul Noua Clinic, am ales platforma Nobleen de epilare definitiva, care include ambele tipuri de laser. Astfel beneficiem de lungimi de unda mici si mari, care pot tinti foliculi pilosi aflati la adancimi diferite in piele.

Activand de 22 de ani in domeniul dermatologiei, Anne-Marie Marinescu, medic primar dermatolog, acorda o atentie aparte dermatologiei estetice si dermato-cosmeticii, in permanenta cautare de solutii viabile si eficiente pentru problemele pielii pacientilor sai.
A desfasurat activitate de cercetare in cadrul Cosmetic Test International, unde a elaborat protocoale si metodologii, a interpretat rezultatele studiilor de hipoalergenicitate, fotosensibilitate si fototoxicitate, eficacitate si toleranta ale produselor cosmetice.
Anne-Marie Marinescu ofera tratamente personalizate eficiente care raspund nevoilor specifice ale fiecarei persoane, construind experiente pozitive, bazate pe incredere si confort.

Related Posts

Top 3 legume de toamnă, cu efecte benefice pentru piele

Adaugă aceste trei legume în dieta ta din această toamnă și vei observa schimbări în bine și pentru…

Manichiura cu apex, alegerea ideală pentru persoanele cu unghiile subțiri

Dacă ai unghii subțiri și fragile, probabil că te-ai întrebat ce tip de manichiură ar putea fi cea…

Câștigătorii premiilor Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a ediție a premiilor Digital Divas Awards a avut loc în seara zilei de 12 septembrie,…

Jennie Garth, ambasadoare pentru o linie de îngrijire a pielii

Celebră pentru rolul jucat în serialul Beverly Hills, 90210, actrița Jennie Garth, în vârstă de 52 de ani,…

Rihanna, strălucitoare, pe coridoarele Palatului Versailles

Rihanna deschide un nou capitol al colaborării cu brandul Dior, celebra artistă fiind imaginea parfumului emblematic J’adore de…

Descoperă noile tendințe pentru tunsori, adaptate pentru toamnă!

Un nou sezon… un nou început! Curioasă să afli care sunt tunsorile momentului? Soluțiile personalizate și ușor de…

David Beckham, imagine și cofondator pentru brandul de wellness IM8

Legenda fotbalului internațional, David Beckham, și Danny Yeung, creierul din spatele Prenetics, pregătesc lansarea unui nou brand de…

SOS! 4 semne clare că părul tău strigă după ajutor

Radiațiile UV, diversele substanțe chimice, tehnicile și produsele de coafare afectează sănătatea părului tău. Stabilirea unei rutine corespunzătoare…

Cum să alegi corect primerul și care sunt greșelile făcute frecvent

Alegerea celui mai bun primer pentru tenul tău și aplicarea corectă sunt esențiale pentru a obține un machiaj…

Angelina Jolie, imaginea brandului Tom Ford Beauty

Angelina Jolie este prima celebritate ambasadoare a brandului Tom Ford Beauty. Lansarea campaniei a fost anunțată pentru 3…