Alina Burlacu ∙ March 20, 2022 ∙ 6 min read

Una dintre problemele din ce în ce mai frecvente ale maturităţii este tenul adult cu tendinţă acneică, un subiect sensibil despre care discutăm astăzi cu Ana Maria Dumitrescu, medic primar dermato-venerologie.

Ana Maria Dumitrescu, medic primar dermato-venerologie

Dacă ai trecut în adolescenţă prin episodul acnee înseamnă că ştii cât de mult impact are asupra vieţii felul în care se simte şi arată pielea. Pe de altă parte, chiar dacă nu ai avut acnee sau chiar dacă ai învăţat să controlezi această afecţiune, acneea adultă este diferită de cea din adolescenţă. Cum sunt diferite?

Acneea la vârstă adultă apare după 25 de ani. La adolescenţi, acneea debutează cu puncte negre (comedoane deschise), pe frunte şi pe nas, şi, după mai multe luni de evoluţie, apar şi leziunile roşii inflamate de dimensiuni variate (până la noduli şi chisturi). La persoanele adulte cu acnee, manifestările sunt puţin diferite. Leziunile sunt localizate în treimea inferioară a feţei: în jumătatea inferioară a obrajilor, pe linia mandibulei, pe bărbie şi în partea superioară a gâtului. Acneea poate să apară şi pe torace, dar este mai puţin frecventă decât în cazul adolescenţilor. Leziunile tipice la adulţi debutează cu comedoanele închise (puncte albe mici) care întrerup conturul neted al pielii şi, odată cu evoluţia acneei, apar frecvent leziuni roşii, inflamate, uneori cu colecţie galbenă centrală (papule şi pustule).

Cine este afectat de acneea adultă?

La adulţi, acneea afectează mai mult femeile decât bărbaţii. La adolescenţi, procentele sunt inversate. În intervalul de vârstă 20-30 de ani, studiile au arătat că în jur de 30-40% dintre femei suferă de o formă de acnee. Aceasta poate să fie o continuare a acneei din adolescenţă sau poate să apară de novo.

Ce factori pot influenţa apariţia tenului adult cu tendinţă acneeică?

Acneea la vârsta adultă are aceleaşi mecanisme principale de apariţie, adică o combinaţie între creşterea secreţiei de sebum, astuparea porilor cu celule moarte şi inflamaţie care apare în contextul ruperii microchisturilor de sebum. Există şi o componentă bacteriană reprezentată de un microorganism saprofit denumit Cutibacterium acnes, care se hrăneşte cu sebum şi care contribuie la agravarea inflamaţiei. Unele femei recunosc o agravare a acneei în perioada ciclului menstrual sau la ovulaţie. La adulţi, mai intervin: stresul, care creşte secreţia de sebum, fumatul, care îngreunează descuamarea normală a pielii, expunerea la soare şi poluarea. Ultimii ani au adus, în contextul pandemic, o nouă categorie de acnee. Evident apare pe zona mandibulei şi bărbiei şi este caracterizată de leziuni roşii, inflamate, ce apar din cauza frecării şi sunt agravate de mediul cald şi umed de sub mască.

Ce impact are acneea adultă asupra pacienţilor?

Dacă în adolescenţă, are impact semnificativ în cazul în care formele de acnee sunt medii sau severe, la adulţi, impactul emoţional este mult mai mare, nefiind legat atât de gravitatea acneei, cât mai mult de reactivarea acesteia sau de elementul de surpriză.

Având în vedere diferenţele, este nevoie de o abordare diferită în îngrjirea pielii?

Acneea de vârstă adultă este caracterizată de mult mai multe leziuni mici, localizate mai profund în piele (microcomedoane). Pentru a le îndepărta este nevoie să utilizăm produse care au capacitatea de exfoliere mai importantă, care pătrund mai adânc în epiderm şi, prin efectul lor, tratează acneea şi previn recidiva.

Ce ne puteţi spune despre soluţiile actuale?

Pacientul, fie el tânăr sau adult, trebuie să îşi dorească foarte mult să rezolve problema ca să poată respecta rutina indicată de medic. Adultul cu acnee îşi doreşte ca produsul sau produsele de tratament să acopere şi alte nevoi. Din fericire, există formule cu eficienţă dovedită prin studii clinice în acneea tardivă şi care sunt uşor de integrat în rutina zilnică.

Care este rutina recomandată în îngrijirea tenului adult cu tendinţă acneeică?

Curăţarea este esenţială şi trebuie făcută, dimineaţa şi seara, cu un produs adecvat tenului cu probleme, aşa cum este Effaclar Gel Spumant Purifiant. Acesta conţine zinc şi apă termală La Roche-Posay, având un efect de scădere a secreţiei de sebum şi de curăţare blândă. Al doilea pas este aplicarea unui produs care exfoliază profund şi este foarte bine tolerat din punctul de vedere al aplicării şi, de ce nu, şi din punct de vedere estetic. Recomandarea mea este Effaclar Serum Ultra Concentrat care promovează eliminarea microcomedoanelor şi are efect de diminuare a imperfecţiunilor, precum şi de prevenţie a recurenţelor. Cel de-al treilea pas de îngrijire este aplicarea protecţiei solare. Acest pas este important indiferent de tipul de piele însă, în cazul persoanelor cu acnee, este indicat deoarece radiaţia ultravioletă poate agrava leziunile inflamate şi poate duce la pigmentarea cicatricilor roşii. În plus, produsele de fotoprotecţie au Text: efect de prevenire a ridurilor.

Effaclar Serum

Tenul adult cu tendinţă acneeică este o provocare la care poţi răspunde cu Effaclar Serum, un ser cu o textură uşoară şi fresh, ce pătrunde rapid în piele. Acest exfoliant zilnic anti-imperfecţiuni conţine un complex de trei acizi complementari (Acid Salicilic, Acid Glicolic, LHA), precum şi Niacinamidă, cu rol de calmare a tenului şi eficienţă anti-imperfecţiuni. Conform studiilor realizate de La Roche Posay, textura pielii este mai fină încă din prima dimineaţă după utilizarea Effaclar Serum, coşurile sunt reduse cu 45% după 28 de zile de utilizare, iar semnele sunt reduse cu 49% după 28 de zile de utilizare. Graţie acizilor exfolianţi, serumul are eficacitate demonstrată în reducerea liniilor fine şi a ridurilor, un beneficiu demn de luat în considerare deoarece tenul cu tendinţă acneică are nevoie şi de o îngrijire antirid. Effaclar Serum trebuie folosit seara, iar dimineaţa este obligatorie folosirea unui produs de protecţie solară, potrivit tenului cu tendinţă acneică, precum Anthelios Gel Crema cu Efect Uscat SPF50+ sau Anthelios Spray Invizibil Matifiant SPF50, un spray ce poate fi reaplicat chiar şi peste machiaj.

Foto: La Roche Posay.

Related Posts

Frumusețea prin ochii medicului Elena Martin

Cum arată frumusețea, dar și cele mai reușite intervenții estetice? Și cum arată viața unui medic-femeie, atunci când…

Summer Mood: 5 coafuri de festival și produsele de styling ale verii

În plin sezon de concerte, găsește aici inspirația pentru coafurile de festival cu care să experimentezi noi lookuri….

Summer Must Haves: 10 produse de protecție solară (chiar și pentru păr)

Poate că auzi destul de des, în sezonul cald, că este bine să aplici protecție solară pe piele….

Sofia Vergara, adepta intervențiilor estetice de orice fel

Sofia Vergara a vorbit recent despre operațiile estetice și despre tratamentele de înfrumusețare și a subliniat că e…

Shania Twain: „Nu mi-e frică de îmbătrânire!”

Cântăreața country-pop Shania Twain s-a îmbăcat cu trecerea anilor și la 58 de ani susține că nu îi…

HAIR TIPS: 9 soluții împotriva vârfurilor despicate

Despre problema vârfurilor despicate este întrebat fiecare hairstylist profesionist. Și, de cele mai multe ori, răspunsul cel mai…

Top 5 produse esențiale pentru vară

Vara, rutina ta de îngrijire trebuie să fie la fel de atent pregătită ca și bagajul pentru concediu….

Long Hair Trend: tunsoarea clepsidră

Părul lung are o singură regulă de urmat atunci când vine vara, și anume să fie eliberat de…

Cindy Crawford, secrete de frumusețe la 58 de ani

La 58 de ani, Cindy Crawford încă are atuurile unui model de succes și este una dintre puținele…

New look: Jessica Biel. Tunsoarea aleasă de actriță pentru această vară

Jessica Biel s-a pregătit de vară cu un look fresh. Actrița a renunțat la părul ei lung, ondulat,…