Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii, relativ frecventă, cu evoluție ondulantă, cu remisiuni și exacerbări care se manifestă la nivel centro-facial prin flushing intermitent (înroșire de scurtă durată), eritem telangiectazic (vase fine desânge pefondderoșeațăpermanentă), papulo–pustule (aspect asemănător leziunilor din acnee). Apare după vârsta de 30 ani, mai frecvent la femei, dar poate afecta și bărbații. Rozaceea este întâlnită în special la persoanele cu fototip cutanat deschis: piele deschisă, ochi albastri sau verzi, păr blond sau roșcat.
Care sunt cauzele apariției rozaceei?
Rozaceea este o afecțiune complexă, cu un mecanism de apariție incomplet elucidat. Cel mai frecvent sunt incriminați următorii factori: anomaliile vasculare, procesul inflamator, acțiunea unor microorganisme, factorii genetici și factorii de mediu.
Factorul vascular este considerat cel mai important factor. Pacienții cu rozacee prezintă episoade de înroșire exagerată ca urmare a creșterii fluxului sanguin la nivel facial. Modificările vasculare contribuie la inițierea și întreținerea inflamației la nivel local.
Demodex folliculorum este un acarian, ce trăiește în mod normal la nivelul pielii însă la pacienții cu rozacee s-a demonstrat prezența acestuia în număr mai mare.
Conform unor studii recente, s-ar părea că de fapt un agent microbian (Bacillus oleronius) ce trăiește în sistemul digestiv al parazitului Demodex folliculorum ar fi direct implicat în mecanismul de apariție al rozaceei.
Factorii externi precum expunerea la soare, frig sau vânt, schimbările bruște de temperatură, efortul fizic intens, consumul de alimente picante sau fierbinți, consumul de alcool, băile fierbinți, sauna, fumatul și stresul întrețin și agravează rozaceea. De asemenea anumite creme și uleiuri precum și aplicarea de dermatocorticoizi pot accentua roșeața.
Manifestările din rozacee variază în funcție de stadiul clinic iar nerespectarea măsurilor legate de stilul de viață și absența tratamentului pot transforma o formă ușoară de rozacee într-una severă.
Care sunt stadiile clinice ale rozaceei?
Inițial persoanele cu rozacee se confruntă cu eritem tranzitor (roșeață episodică, intermitentă) însoțit de senzație de arsură sau de înțepătură.
Stadiul I al rozaceei este stadiul cuperozic sau eritemato-telangiectazic. Se caracterizează printr-o roșeață persistentă și telangiectazii (vase de sânge dilatate, de culoare roșie).
Stadiul II al rozaceei este stadiul papulo-pustulos care se caracterizează prin apariția de leziuni inflamatorii de tipul papule (leziuni roșii) și pustule (leziuni “cu cap alb”) pe zonele de roșeață persistentă.
Stadiul III al rozaceei aduce în prim plan apariția fimelor ce se caracterizează prin piele îngroșată, de culoare roșie, cu aspect de coajă de portocală. Cea mai afectată zonă este cea a nasului, purtând numele de rinofima, dar pot fi afectate și bărbia, fruntea sau zona urechilor. Afectează in special bărbații, fiind rar întâlnită la femei.
Stadiul IV este reprezentat de afectarea oculară și se manifestă prin senzație de mâncărime, arsură, sindrom de ochi uscat și uneori tulburări de vedere.
Reguli generale de îngrijire pentru pacienții cu rozacee:
Curățarea feței se va face cu geluri blânde, special concepute pentru tenul uscat/sensibil. Nu se recomandă produsele de demachiere astringente sau pe baza de alcool. Se va evita agresarea tenului cu dischete demachiante.
Clătirea feței se va face cu apă călduță, se va evita apa fierbinte.
Se recomandă utilizarea zilnică a cremelor hidratante special concepute pentru tenul sensibil care au rolul de a reduce roșeața, ameliora disconfortul cutanat și de a crește toleranța față de tratamentele locale. Nu se recomandă produsele ce conțin parfum, alcool, uree, acid lactic, mentol, camfor. Sunt de preferat dermatocosmeticele testate pentru reacții alergice. La utilizarea unui produs cosmetic nou se va aplica o cantitate mică pe pielea gâtului și se va observa dacă pielea se înroșește. Astfel se pot evita produsele sau ingredientele care pot provoca dermatită de contact, o reacție mai frecventă a pielii afectate de rozacee. De asemenea, pacienții sunt sfătuiți să folosească un număr cat mai redus de produse cosmetice, pentru a evita iritarea suplimentară a pielii!
Se va încerca evitarea utilizării produselor de machiaj rezistente la apă având în vedere că sunt dificil de curățat și pot produce iritarea suplimentară a pielii.
Fotoprotecția este obligatorie! Absența fotoprotecției duce la agravarea manifestărilor cutanate.
Se recomandă evitarea factorilor agravanți: expunerea la soare, vânt, variațiile de temperatură, umiditate crescută sau temperaturi înalte sau scăzute, alimente si băuturi fierbinți, alimente picante, cafeaua, băuturile alcoolice, sauna, efortul fizic intens, stresul.
Cum tratăm rozaceea?
În funcție de stadiul rozaceei, inițial se alege varianta potrivită pentru a ieși din puseu. Pe termen lung este necesară o rutină de îngrijire permanentă iar medicația va fi ajustată în funcție de evoluție.
Cele mai eficiente substanțe active în tratamentul local al rozaceei sunt acidul azelaic (acționează asupra leziunilor inflamatorii și este recomandat atât în stadiul I cât și în stadiul II al rozaceei), metronidazolul (eficient atât pe roșeața din stadiul I cât și pe leziunile inflamatorii din stadiul II), ivermectina (acționează asupra Demodex folliculorum și este recomandată în rozaceea papulo-pustuloasă având efect antiinflamator), brimonidina (ameliorează temporar eritemul prin vasoconstricția vaselor de la nivelul feței), oximetazolina (cu efect de diminuare a roșetii prin vasoconstricție).
Tratamentul sistemic în rozacee se va iniția de către medicul dermatolog în funcție de stadiul evolutiv și poate consta în antibioterapie sau derivați de vitamina A.
Pe lângă tratamentul local și sistemic se poate apela la terapie laser: erbium YAG, PDL-pulsed dye laser, IPL sau laser CO2 (stadiul fimatos).
Aspectul roșu al tenului și disconfortul cauzat de simptomele locale pot afecta negativ viața pacientului cu rozacee, de aceea este importantă abordarea corectă a acestui diagnostic printr-o rutină adecvată, tratament medicamentos și stil de viață echilibrat.

Gel de curatare- Recomandare

Creme hidratante– Recomandare

Creme tratament– Recomandare

Creme cu SPF- recomandare
Cele mai bune sfaturi pentru îngrijirea unghiilor, direct de la profesioniști
Bine realizată, o manichiură impecabilă nu este doar o chestiune de estetică, ci și de îngrijire a unghiilor,…
Machiajul perfect cu Theo Rose
Definește-ți stilul de machiaj cu produsele și funcțiile Virtual Mirror și Shade Finder de la Notino! Theo Rose:…
Boho waves, pentru o primăvară pe val
O privire spre trecut, dar și dorința de schimbare. Spre ce se îndreaptă tendințele părului pentru 2025? E…
Trucuri de beauty învățate de Lily Collins în perioada petrecută la Paris
Lily Collins, interpreta personajului principal din celebrul serial ”Emily in Paris”, de pe Netflix, împlinește pe 18 martie…
Secretul unui ten luminos tot timpul anului: tratamentul facial cu laser non-ablativ
Dacă îți dorești un ten impecabil, fără imperfecțiuni, luminos și uniform, tratamentul facial cu laser non-ablativ Ultra poate…
Make-it fun: top 12 produse din colecția de primăvară-vară de la essence
Este timpul pentru beauty refresh! Imaginează-ți cum ar fi să alegi, în acest nou sezon, experiențe multisenzoriale care…
Louis Vuitton lansează prima linie de machiaj
Casa de modă Louis Vuitton va lansa prima linie de machiaj în această toamnă, iar directorul de creație…
Proiectul „Pe Mâini Bune” – un succes viral în social media, cu milioane de vizualizări
Hairstylistul George Soare a devenit recent viral în mediul online printr-un proiect dedicat femeilor care au nevoie de…
Parfumuri cu hedionă, molecula magică ce stimulează centrii plăcerii
Parfumurile sunt accesoriile care completează sau compun o apariție de impact. Printre ingredientele magice care fac parte din…
Agrafele de păr cu clips, din nou în tendințe
Colorate, distractive, versatile: agrafele de păr sunt un accesoriu care îți permite să te joci mult cu coafura,…