A List Magazine ∙ December 14, 2021 ∙ 6 min read

Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii, relativ frecventă, cu evoluție ondulantă, cu remisiuni și exacerbări care se manifestă la nivel centro-facial prin flushing intermitent (înroșire de scurtă durată), eritem telangiectazic (vase fine desânge pefondderoșeațăpermanentă), papulo–pustule (aspect asemănător leziunilor din acnee). Apare după vârsta de 30 ani, mai frecvent la femei, dar poate afecta și bărbații. Rozaceea este întâlnită în special la persoanele cu fototip cutanat deschis: piele deschisă, ochi albastri sau verzi, păr blond sau roșcat.

Care sunt cauzele apariției rozaceei?

Rozaceea este o afecțiune complexă, cu un mecanism de apariție incomplet elucidat. Cel mai frecvent sunt incriminați următorii factori: anomaliile vasculare, procesul inflamator, acțiunea unor microorganisme, factorii genetici și factorii de mediu. 

Factorul vascular este considerat cel mai important factor. Pacienții cu rozacee prezintă episoade de înroșire exagerată ca urmare a creșterii fluxului sanguin la nivel facial. Modificările vasculare contribuie la inițierea și întreținerea inflamației la nivel local.

Demodex folliculorum este un acarian, ce trăiește în mod normal la nivelul pielii însă la pacienții cu rozacee s-a demonstrat prezența acestuia în număr mai mare.

Conform unor studii recente, s-ar părea că de fapt un agent microbian (Bacillus oleronius) ce trăiește în sistemul digestiv al parazitului Demodex folliculorum ar fi direct implicat în mecanismul de apariție al rozaceei.

Factorii externi precum expunerea la soare, frig sau vânt, schimbările bruște de temperatură, efortul fizic intens, consumul de alimente picante sau fierbinți, consumul de alcool, băile fierbinți, sauna, fumatul și stresul întrețin și agravează rozaceea. De asemenea anumite creme și uleiuri precum și aplicarea de dermatocorticoizi pot accentua roșeața.

Manifestările din rozacee variază în funcție de stadiul clinic iar nerespectarea măsurilor legate de stilul de viață și absența tratamentului pot transforma o formă ușoară de rozacee într-una severă.

Care sunt stadiile clinice ale rozaceei?

Inițial persoanele cu rozacee se confruntă cu eritem tranzitor (roșeață episodică, intermitentă) însoțit de senzație de arsură sau de înțepătură. 

Stadiul I al rozaceei este stadiul cuperozic sau eritemato-telangiectazic. Se caracterizează printr-o roșeață persistentă și telangiectazii (vase de sânge dilatate, de culoare roșie).

Stadiul II al rozaceei este stadiul papulo-pustulos care se caracterizează prin apariția  de leziuni inflamatorii de tipul papule (leziuni roșii) și pustule (leziuni “cu cap alb”) pe zonele de roșeață persistentă.

Stadiul III al rozaceei aduce în prim plan apariția fimelor ce se caracterizează prin  piele îngroșată, de culoare roșie, cu aspect de coajă de portocală. Cea mai afectată zonă este cea a nasului, purtând numele de rinofima, dar pot fi afectate și bărbia, fruntea sau zona urechilor. Afectează in special bărbații, fiind rar întâlnită la femei.

Stadiul IV este reprezentat de afectarea oculară și se manifestă prin senzație de mâncărime, arsură, sindrom de ochi uscat și uneori tulburări de vedere.

Reguli generale de îngrijire pentru pacienții cu rozacee:

Curățarea feței se va face cu geluri blânde, special concepute pentru tenul uscat/sensibil. Nu se recomandă produsele de demachiere astringente sau pe baza de alcool. Se va evita agresarea tenului cu dischete demachiante.

Clătirea feței se va face cu apă călduță, se va evita apa fierbinte.

Se recomandă utilizarea zilnică a cremelor hidratante special concepute pentru tenul sensibil care au rolul de a reduce roșeața, ameliora disconfortul cutanat și de a crește toleranța față de tratamentele locale. Nu se recomandă produsele ce conțin parfum, alcool, uree, acid lactic, mentol, camfor. Sunt de preferat dermatocosmeticele testate pentru reacții alergice. La utilizarea unui produs cosmetic nou se va aplica  o cantitate  mică pe pielea gâtului și se va observa dacă pielea se înroșește. Astfel se pot evita produsele sau ingredientele care pot provoca dermatită de contact, o reacție mai frecventă a pielii afectate de rozacee. De asemenea, pacienții sunt sfătuiți să folosească un număr cat mai redus de produse cosmetice, pentru a evita iritarea suplimentară a pielii!

Se va încerca evitarea utilizării produselor de machiaj rezistente la apă având în vedere că sunt dificil de curățat și pot produce iritarea suplimentară a pielii.

Fotoprotecția este obligatorie! Absența fotoprotecției duce la agravarea manifestărilor cutanate.

Se recomandă evitarea factorilor agravanți: expunerea la soare, vânt, variațiile de temperatură, umiditate crescută  sau temperaturi înalte sau scăzute, alimente si băuturi fierbinți, alimente picante, cafeaua, băuturile alcoolice, sauna, efortul fizic intens, stresul.

Cum tratăm rozaceea?

În funcție de stadiul rozaceei, inițial se alege varianta potrivită pentru a ieși din puseu. Pe termen lung este necesară o rutină de îngrijire permanentă iar medicația va fi ajustată în funcție de evoluție.

Cele mai eficiente substanțe active în tratamentul local al rozaceei sunt acidul azelaic (acționează asupra leziunilor inflamatorii și este recomandat atât în stadiul I cât și în stadiul II al rozaceei), metronidazolul (eficient atât pe roșeața din stadiul I cât și pe leziunile inflamatorii din stadiul II), ivermectina (acționează asupra Demodex folliculorum și este recomandată în rozaceea papulo-pustuloasă având efect antiinflamator), brimonidina (ameliorează temporar eritemul prin vasoconstricția vaselor de la nivelul feței), oximetazolina (cu efect  de diminuare a roșetii  prin vasoconstricție).

Tratamentul sistemic în rozacee se va iniția de către medicul dermatolog în funcție de stadiul evolutiv și poate consta în antibioterapie sau derivați de vitamina A.

Pe lângă tratamentul local și sistemic se poate apela la terapie laser: erbium YAG, PDL-pulsed dye laser, IPL sau laser CO2 (stadiul fimatos).

Aspectul roșu al tenului și disconfortul cauzat de simptomele locale pot afecta negativ viața pacientului cu rozacee, de aceea este importantă abordarea corectă a acestui diagnostic printr-o rutină adecvată, tratament medicamentos și stil de viață echilibrat.

Gel de curatare- Recomandare

Creme hidratante– Recomandare

Creme tratament– Recomandare
Creme cu SPF- recomandare

Related Posts

Cum prevenim și oprim căderea părului? De vorbă cu Roxana Ștefan, Ambasador Kérastase

Cu toții ne dorim o podoabă capilară bogată, strălucitoare și deasă. Pentru a obține aceste rezultate, părul are…

Scoate aceste apucături din rutina ta! 10 obiceiuri care îți distrug părul

Vrei un păr sănătos și strălucitor? Ține minte aceste zece obiceiuri nesănătoase, dar destul de comune, pe care…

Rita Ora, apariție spectaculoasă la British Fashion Awards 2023

Rita Ora a uimit audiența cu un accesoriu neobișnuit: un șirag de țepi argintii atașați de spatele cântăreței….

X-MAS IS HERE: 15 ediții speciale și cadouri de neuitat

Retrăiește bucuria cu un machiaj luminos, plin de culoare și învăluie-ți corpul în esențele parfumate din seturile în…

7 supermodele care au lansat propriile linii de cosmetice

Să fii imaginea unui produs cosmetic a rivalizat la un moment dat cu să ai propria linie de…

Dăruiește încredere cu fiecare cadou AVON: produse de skincare, parfumuri și make-up în seturi exclusive

Bucuria de a oferi și de a primi cadouri este întotdeauna specială, iar când vine vorba de a…

FRANCIZA THAIco SPA – un business de succes

THAIco SPA, lider al pieței serviciilor SPA de lux din România revoluționează prin intermediul programului Wellbeing at Work,…

Tried & tested: epilarea definitivă la Beauty Connection

Fie că ai încercat deja diverse metode de epilare, fie că ești abia la început de drum, ce…

Lecție de automachiaj cu Tania Cozma, la A List

Azi a fost zi de răsfăț la A List și asta pentru că ne-am bucurat de o sesiune…

Vin Sărbătorile! Ce manichiură alegem?

Manichiurile creative vor aduce întotdeauna un plus de bucurie, mai ales în sezonul rece. Ești cu gândul la…