Alina Burlacu ∙ March 4, 2024 ∙ 2 min read

Vitamina A a luat cu asalt îngrijirea pielii, în ultimii ani, devenind chiar mai populari decât faimosul acid hialuronic. Însă, deși erau cunoscute și posibilele efecte secundare, utilizarea sa în concentrații din ce în ce mai mari a devenit periculoasă pentru sănătatea pielii și nu numai.

Compuși înrudiți chimic ai vitaminei A, inclusiv retinolul și derivații săi au intrat în atenția autorităților UE deoarece expunerea la mai multe surse (cosmetice, alimente și suplimente alimentare) poate depăși nivelurile sigure, adică nivelurile superioare tolerabile (UL).

Aceste substanțe sunt utilizate pe scară largă în produsele cosmetice de îngrijire a pielii deoarece ajută la stimularea producției de colagen, îmbunătățind textura pielii.

Restricționarea retinolului va intra în vigoare în ​​2025 sau în 2026, intervalul de timp fiind acordat brandurilor pentru a opri producția și pentru a epuiza stocul.

Comisia Uniunii Europene urmează să limiteze concentrația de retinol în produsele fără prescripție medicală pentru a preveni potențiala supraexpunere la vitamina A, despre care autoritățile de reglementare spun că are ca efecte tulburări ale echilibrului și sănătății pielii și oase slăbite.

Concentrația de retinol va fi limitată la 0,3 pentru îngrijirea pielii și la 0,05 pentru loțiunile de corp, dar nu va avea un efect asupra opțiunilor de prescripție medicală, pe care unele mărci pot alege să le folosească drept alternative.

Limitele sigure pentru utilizarea retinolului vor include și acetatul de retinil și palmitatul de retinil din produsele cosmetice.

Chiar dacă valorile sunt modificate, retinolul și derivații nu sunt eliminați dij rutina îngrijirii pielii de către specialiști. „Recomandarea de a folosi retinol noaptea nu este pentru că provoacă iritații dacă este aplicat în timpul zilei, ci pentru că este fotosensibil. Adică ingredientul activ moare odată cu radiația solară, devenind inactiv”, spune cosmetologul și biotehnologul Sonia Ferreiro de la Byoode cosmetics, pentru El Pais. Așadar, nu intensifică efectele soarelui asupra pielii, dar pentru că ingredientul activ poate provoca iritații este indicată folosirea SPF-ului. Lipsită de această protecție, pielea este predispusă la inflamații.

Pentru cei care nu au încercat deja retinolul, mai există o alternativă care poate fi folosită în orice moment al zilei sau al nopții. Este vorba de bakuchiol, un ingredient care „stimulează producția de colagen și elastină și reînnoirea celulară, reduce petele și redensifică pielea, dar fără iritarea retinolului”, explică cosmetologul Esther Moreno.

Foto: Hepta.

Related Posts

13-14 aprilie: Vino să trăiești experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club!

Grăbește-te să descoperi produsele excepționale și experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club, un pop-up deschis pentru publicul…

5 afecțiuni ale pielii cauzate de endometrioză

Prea mult estrogen în organism poate declanșa erupții sau acnee. Pe de altă parte, inflamația nu este implicată…

Ai un ten cu impurități? Iată ce trebuie să faci ca să scapi de imperfecțiuni!

Tenul nostru este ca o carte de vizită și reflectă atât starea noastră de sănătate, cât și obiceiurile…

Beauty News: 12 cosmetice de care te vei îndrăgosti primăvara asta

Culorile vibrante ale noilor produse pentru machiaj și esențele florale ale primăverii dau tonul unui anotimp în care…

Serena Williams își lansează un brand de beauty

Serena Williams este cel mai recent exemplu de vedetă care se lansează în domeniul de beauty cu propria…

Tunsorile statement ale primăverii, explicate de stiliști de top

Îți dorești un look nou pentru sezonul cald? Perfect! E momentul să te lași convinsă de noile tendințe….

5 tendințe noi care vor transforma machiajul în artă

Sunt două aspecte esențiale de care trebuie să ții cont atunci când realizezi machiajul: în primul rând, să…

Ritualul complet de hidratare cu elmiplant

Este momentul să întâmpinăm noul sezon cu mai multă atenție și grijă față de noi înșine, iar un…

Masajul facial – cea mai bună metodă să încetinești timpul #beauty

Avem 69 de mușchi pe față și pe gât și, se știe deja că, producția de colagen încetinește…

Get the Look: Old Money Hair

Există old money hair? Se pare că da. Am investigat și scris ce înseamnă acest trend, cum îl…