Alina Burlacu ∙ October 17, 2023 ∙ 6 min read

Petele care apar pe unghii pot fi un indicator al stării de sănătate a corpului și necesită toată atenția. În funcție de culoarea pe care o au, trebuie să mergi la medicul dermatolog pentru un control amănunțit.

Atunci când unghiile sunt frumoase și sănătoase, cu o suprafață strălucitoare, netedă și roz, atunci nu ai motive de îngrijorare. Însă, petele închise la culoare trebuie să fie un semnal de alarmă pentru tine și, în afara situației când s-a format un hematom în urma unui traumatism local, trebuie să te determine să mergi la un control dermatologic pentru a elimina suspiciunea unui cancer de piele.

Tot la medicul dermatolog trebuie să mergi atunci când unghia devine casantă, denivelată, gălbuie pentru a verifica dacă este afectată de o carență de vitamine și minerale sau dacă este compromisă de o micoză.

Atunci când petele de pe unghii sunt albe, cel mai probabil ai auzit și tu mitul larg răspândit care susține că acestea sunt legate de o deficiență de calciu. Dermatologii susțin că nu este o afirmație adevărată.

„În mod normal, de fapt, patul unghiilor ar trebui să aibă un aspect strălucitor și neted, cu nuanțe ușor roz. Pe de altă parte, totuși, nu este neobișnuit ca unghiile să fie fragile, să se rupă sau să apară dungi verticale, manifestări ale utilizării greșite a produselor de îngrijire și înfrumusețare, ca urmare a episoadelor puternice de stres sau a unor patologii reale. De aceea, petele albe de pe unghii nu trebuie subestimate, ci mai degrabă analizate cauzele lor, pentru a găsi cele mai bune remedii de a avea grijă de ele”, explică și atenționează Diana Marandiuc, Education Manager OPI.

Și totuși, ce înseamnă să ai pete albe pe unghii?

Decolorarea plăcii unghiilor se numește leuconichie și se manifestă sub formă de pete sau dungi albicioase și neregulate. În plus, trebuie să mai știi că această schimbare poate afecta o singură unghie sau toate unghiile, atât de la mâini, cât și de la picioare. Leuconichia este adesea confundată cu leucoderma sau cu leuconichia aparentă: sunt prezente pete, dar în partea inferioară, numită patul unghiilor.

Cum să recunoști această afecțiune a unghiei?

Foarte simplu: apasă ușor cu un deget pe unghia afectată! Dacă pata dispare pentru o clipă, atunci este vorba despre leuconichie aparentă. În schimb, dacă rămâne vizibilă, este leuconichie.

De fapt, aceste pete apar lângă rădăcina unghiei, deplasându-se pe măsură ce aceasta crește și, prin urmare, ajungând la capătul suprafeței, odată ce unghia a atins nivelul maxim de creștere. Petele albe pe unghii sunt, de fapt, acumulări de keratină, o proteină foarte bogată în sulf și esențială pentru sănătatea unghiilor, părului și a pielii în general. În funcție de forma petelor albe, pot fi identificate 3 tipuri de leuconichie:

Leuconichia punctată: foarte frecventă în rândul copiilor, această formă de leuconichie se referă la pete albe foarte mici (1 până la 3 milimetri). Unghia își pierde transparența naturală și tinde să se îngroașe.

Leuconichia totală: unghia devine complet albă și este un fenomen destul de rar, dar atunci când apare este cauzată de factori ereditari.

Leuconichia striată: atunci când pe unghii apar dungi subțiri, paralele sau transversale. În unele dintre situații acestea pot fi un simptom al lipsei de săruri minerale și vitamine sau al alimentării slabe cu sânge a patului unghial, dar și un simptom al bolilor de rinichi și de ficat.

De ce apar petele albe pe unghii și care sunt cauzele care le provoacă?

Cauzele pot fi diferite: deficiențe alimentare – o dietă săracă în minerale și vitamine precum calciul, fierul și zincul, esențiale pentru sănătatea unghiilor, poate influența apariția petelor luminoase pe unghii – dar și un semn legat de afecțiuni mai banale, cum ar fi traumatismele sau o leziune produsă de efectuarea manichiurii. De asemenea, petele de pe unghii pot apărea din cauza îmbătrânirii.

Totodată, un element care nu trebuie subestimat este stresul: acesta poate provoca decolorarea patului unghiilor.

În orice caz, este întotdeauna bine să consulți un medic: în unele cazuri, de fapt, petele albe apar pe unghii din cauza tulburărilor metabolice și a bolilor pe bază imună.

Cum poți transforma unghiile deteriorate în unghii sănătoase?

OPI Repair Mode este primul ser destinat reconstrucției unghiei naturale și reprezintă un pas esențial în refacerea unghiei. Patentat cu tehnologia Ulti-Plex, aceasta imită structura proteinei din unghia naturală pentru a o repara din interior, cum niciun alt produs nu poate să o facă la ora actuală. Tratamentul Repair Mode este recomandat pentru unghiile deteriorate; acesta le ajută să se mențină într-o formă optimă și trebuie aplicat de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de 6 zile. Cum acționează tratamentul Repair Mode? Ingredientele active ale serului pătrund în unghie și construiesc noi legături, oferind unghii mai puternice, mai netede și mai sănătoase.

Tehnologia Ulti-Plex pătrunde în unghie și construiește legături între keratina deteriorată pentru refacerea și protejarea unghiei. Astfel, în mai puțin de o săptămână, 99% din keratina unghiei va fi reparată. Repair Mode asigură, de asemenea, 94% protecție unghiei față de factorii zilnici care afectează keratina. Serul poate fi purtat și sub lacul de unghii sau sub unghiile cu gel, în două straturi.

Dacă unghiile se rup foarte ușor, o soluție este gelul acrilic pentru întărirea unghiilor Sally Hansen Hard As Nails Hard As Wraps.

Aplicat pe patul unghiei și pe cuticule, uleiul pentru unghii Catrice Magic Repair regenerează eficient unghiile, întărește unghiile, susține creșterea sănătoasă a unghiilor, reduce uscarea și fragilizarea unghiilor.

Foto: PR, pexels (Joabison Retratos).

Related Posts

Beauty looks: prezențele feminine elegante de la Cannes

În primele zile ale ediţiei cu numărul 77 a Festivalului de Film de la Cannes, am avut ocazia…

Festival Look: Daring Blue Lines

Influencerul Alexia Eram, împreună cu Ana Cucuta, professional make-up artist, îți arată, pas cu pas, cum să obții…

Sofia Coppola, filmul balsamului de buze dorit

Ce face un regizor atunci când nu mai găsește balsamul de buze preferat? Pune în scenă filmul unui…

Brânză cu mucegai, grătar, pizza, cartofi prăjiți – aromele din parfumurile gurmanzilor absoluți

Lanțul de fast-food KFC a provocat reacții în rândul fanilor, prin lansarea unei colonii care miroase a sos…

Cum scapi de celulită în câțiva pași

Vine vara și preocuparea noastră principală în aceste zile este să scăpăm de celulită.  Putem diminua considerabil aspectul…

MET Gala: 10 machiaje și coafuri care ne-au atras atenția

Pe covorul roșu, la Gala desfășurată la Muzeul Metropolitan de Artă, celebritățile au pozat, pentru fani, în ținute…

Plăcerile zodiilor

Spune-mi ce zodie ești ca să îți spun ce produse cosmetice ți se potrivesc! Berbec Dacă refrenul lui…

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Ce este BB cream: cum să îl alegi pe cel potrivit și să îl aplici corect pe față

BB cream-urile pentru față devin tot mai populare printre femei și domnișoare. Datorită gamei largi de produse disponibile,…

10 produse care fac minuni pentru piele și păr

Nu lăsa pe mâine ce poți face azi pentru tine! Alege produse specifice pentru piele și pentru păr…