Alina Burlacu ∙ May 18, 2023 ∙ 4 min read

Vară, soare, zile la plajă și… alergii solare. Nu sună deloc bine! Află ce soluții poți încerca pentru a preveni inflamarea pielii în zilele toride.

Alergia la soare este o problemă des întâlnită în rândul celor ca se expun la soare și apare ca urmare a unei hipersensibilități a pielii la razele UV. De obicei, duce la inflamarea pielii și poate provoca eczeme, pete ale pielii, roșeață și mâncărime.

Ce putem face pentru a preveni alergiile solare?

Înainte de vară, pielea trebuie îngrijită și pregătită pentru a fi expusă în mod corect la soare. Te pot ajuta băile terapeutice cu apă caldă și plante medicinale, sau cu ingrediente calmante.

 „Produsele medicinale utilizate pentru tratarea bolilor de piele sunt fulgii de ovăz sau tărâțele, pentru proprietățile emoliente, care hidratează și hrănesc pielea evitând uscarea excesivă și exfolierea acesteia. Tipul de produs adăugat, cât și temperatura băii sunt prescrise de către un medic, în urma unei consultații medicale, în funcție de tipul afecțiunii de piele.”, explică dr. balneolog Suzana Pretorian, de la Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Ce beneficii au asupra pielii băile cu produse medicinale?

Ovăzul este o cereală foarte completă și benefică pentru organism, datorită contribuției sale de carbohidrați, vitamine și minerale. În plus, are proprietăți benefice pentru piele. Fulgii și tărâțele de ovăz hrănesc pielea cu vitamine solubile în apă. Această cereală poate fi găsită în diferite creme, unguente și săpunuri cu rol de exfoliere și hidratare. În plus, băile cu ovăz sunt folosite pentru a combate diferite boli, infecții și iritații ale pielii datorită proprietăților sale emoliente. De asemenea, conține ingrediente active care calmează mâncărimea, inflamația și favorizează dezvoltarea rapidă a celulelor pielii. Amidonul din ovăz, în contact cu apa, formează o peliculă protectoare pe suprafața pielii, menținând umiditatea.

Mai mult, tărâțele de ovăz au o puternică acțiune de curățare asupra pielii. Baia cu ovăz absoarbe sebumul și resturile de machiaj care se acumulează în pori, curățând în profunzime pielea. În acest fel, pH-ul pielii poate fi menținut în echilibru. În plus, datorită uleiurilor conținute, ovăzul este excelent pentru evitarea deshidratării pielii, deoarece o protejează de agresiunile externe, menținând în același timp bariera de protecție. Așadar, băile cu ovăz sunt ideale pentru exfolierea, curățarea și hrănirea pielii, în special a celei sensibile, uscate și atopice.

În plus, ovăzul poate fi foarte relaxant și te poate ajuta să adormi ușor. Datorită acțiunii sale calmante, ovăzul este, de asemenea, utilizat pe scară largă în caz de iritații ale pielii și alte afecțiuni, cum ar fi eczeme, înțepături, dermatită, urticarie sau psoriazis. Contribuie la calmarea și stoparea daunelor cauzate pe piele de afecțiunile amintite.

Un alt beneficiu foarte important: ovăzul are proprietăți antiinflamatorii. Fulgii de ovăz coloidal inhibă citokinele pro-inflamatorii (un grup de proteine și peptide secretate de sistemul imunitar) și calmează pielea grație beta-glucanul pe care-l conțin. Ovăzul este bogat în fenoli care sunt responsabili pentru proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și funcționează ca absorbanți UV. De altfel, fulgii de ovăz coloidal au fost folosiți de secole pentru a calma simptomele dermatozelor xerotice și a ameliora simptomele inflamatorii, cum ar fi: rugozitatea pielii, descuamare, mâncărime, uscăciune, psoriazis.

Baia cu ulei are efect hidratant și reține apa în piele pentru o perioadă de timp considerabilă.

Trebuie să mai știi că multe uleiuri de baie conțin ingrediente pentru hidratarea pielii uscate. Dacă te confrunți cu o piele uscată, care se descuamează, axează-te pe acele uleiuri de baie care conțin vitamina E.

Unele uleiuri de baie conțin, de asemenea, aloe vera. Dacă ai iritații sau erupții cutanate, aloe vera este liniștitoare și calmează mâncărimea pielii.

Uleiurile de baie care conțin cacao sau unt de shea pot calma afecțiuni precum dermatita sau eczemele. Uleiul mineral este un alt ingredient pe care ar trebui să-l incluzi în rutina ta de îngrijire a pielii.

Când alegi un ulei de baie, verifică întotdeauna dacă a fost testat dermatologic. Cu toate acestea, dacă ai o afecțiune cronică a pielii, cel mai bine este să te adresezi medicului, înainte de a utiliza un produs pe care nu l-ai încercat niciodată înainte.

Foto: Hepta.

Related Posts

Trendurile verii: 3D Water Drops și Pool Water Nails

Manichiura cu efecte de stropi și luciu ca de apă, aceasta este noua tendință în domeniul artei unghiilor….

Îngrijirea tenului la 40 de ani: 10 sfaturi pentru o piele sănătoasă și luminoasă

Dacă observi că tenul tău începe să aibă un aspect tern, ușor neuniform, cu linii fine și riduri…

Tipsuri pentru o piele mereu tânără

Ești mereu în căutarea celor mai bune rutine și produse care să oprească îmbătrânirea? Te înțelegem extrem de…

7 parfumuri revitalizante, care atrag energia pozitivă

Pe aceste călduri copleșitoare, e important să ne alegem un parfum revigorant, care să ne dea senzația de…

George Soare, sfaturi despre cum să ai un look perfect la festival

Când vine vorba de festivaluri, ideea de libertate și creativitate domină peisajul estetic. Festivalurile sunt ocazii perfecte pentru…

HOT this summer: Island Girl Make-up

Cel mai folosit produs de make-up, din ultimii ani, blush-ul are încă un moment special, vara asta, în…

Sezonul SPF: 4 greșeli în aplicarea SPF-ului, pe care nu știai că le faci în mod constant

În plin sezon de vară, oricare ar fi planurile tale, sigur petreci destul timp în aer liber cât…

Styling tips: cum să obții un efect de lifting cu o coafură anume

În anii ’90, Madonna a dat startul unui trend cu coafura-semnătură a turneului Blonde Ambition: „coada de cal”…

6 soluții pentru îngrijirea tenului gras în caniculă

Ai tenul gras și lucios iar asta te face să nu mai vrei să aplici nimic pe piele?…

Cum ne menținem tenul frumos pe timpul verii

În timpul verii, tindem să căutăm acele soluții care nu sunt doar aliați eficienți ai frumuseții, ci și…