Alina Burlacu ∙ October 2, 2020 ∙ 5 min read

 

 

Numeroase persoane susţin că au pielea sensibilă cauzată de un ritm de viaţă alert, de condiții de mediu agresive. Am investigat, am cerut și părerea unui medic specialist, acum vă povestesc totul despre pielea sensibilă.

Variațiile de temperatură, trecerea anilor, schimbările hormonale, poluarea și încă o mulțime de alți factori pot genera reacții de sensibilizare a pielii chiar și atunci când alegi cu grijă produsele de îngrijire și respecți pașii unei rutine zilnice. Reacțiile, deși sunt uneori temporare, te determină să înlocuiești produsele potrivite tipului tău de ten cu cele pentru ten sensibil. Pe termen lung, alegerea făcută întreține dezechilibrul și intri într-un cerc vicios – tenul sensibil pare din ce în ce mai sensibil. Înainte de a schimba rutina de îngrijire trebuie să te întrebi: pielea mea este cu adevărat sensibilă?

Ce NU trebuie să ignori?

Chiar dacă ești convinsă că ai tenul sensibil, trebuie să ții cont de faptul că tenul are numeroase nevoi: refacerea fermității, micșorarea porilor sau a ridurilor, îndepărtarea petelor cauzate de soare. Așa că, indiferent dacă îți dorești să dispară și ridurile, să scapi de pete sau de acnee, să ai o culoare uniformă, trebuie să alegi produse de îngrijire ținând cont, în primul rând, de tipul tenului tău. Tenul mixt și gras are nevoi total diferite de cel uscat sau sensibil, dar, în același timp, există și elemente comune. De exemplu, cea mai frecventă greșeală făcută de persoanele cu tenul lucios este hidratarea incorectă sau lipsa ei – sunt folosite loțiuni ce tratează acneea, de exemplu, cu produse ce țin sub control secreția de sebum, dar care au ca efect secundar deshidratarea puternică a pielii. În scurt timp, se produce un dezechilibru hidrolipidic atât de puternic încât, în loc să se regleze secreția de sebum, acesta este produs în exces. Tenul devine astfel deshidratat și imediat identificat ca sensibil.

Opiniile specialiștilor

Folosirea expresiei „ten sensibil“ încă naște controverse. Potrivit unui studiu realizat la nivel mondial de Orlane, 60% dintre femei au pielea delicată, sensibilă și alergică. Specialiștii atenționează însă că „sensibil“ nu este un termen medical, ci înseamnă doar că pielea se irită ușor – indiferent dacă asta se întâmplă după aplicarea unei creme, după un duș fierbinte sau după epilare.

„Pentru a ști ce produse se potrivesc tenului, trebuie să cunoști tipul de ten pe care îl ai și cel mai corect este să ceri sfatul unui medic dermatolog pentru a clarifica acest aspect. Din punct de vedere dermatologic, medicii folosesc pentru clasificarea tipurilor de piele fenotipurile cutanate Fitzpatrick (1 – 6). La rândul lor, tipurile de ten se împart în mai multe categorii: ten sensibil (cuperozic), uscat (deshidratat), acneic, gras și mixt.

Dintre persoanele care consideră că au un ten sensibil, aproximativ 5-10% au într-adevăr un ten sensibil. Acest lucru se poate datora fie utilizării excesive de produse care sunt prea agresive pentru ten, fie datorită tratamentelor chimice sau mecanice. Această sensibilitate care se produce este rezolvabilă odată cu  înlăturarea factorilor declanșatori menționați mai sus. Însă există un procent de aproximativ 1-3% din persoane la care această sensibilitate este, de fapt, dezvoltarea unui ten cuperozic (rozacee). Predispoziția genetică, în cazul acestora, se manifestă frecvent în jurul vârstei de 20-40 ani.

O serie de semnale ne atrag atenția asupra modificărilor cutanate, dintre care putem menționa: variațiile de temperatură (trecerea de la frig la cald), consumul de alcool (vin roșu), băuturile carbogazoase, cafeaua, stresul, fumatul și anumite alimente (sfecla roșie, condimentele etc).

De asemenea, semnele pe care le observăm la nivelul feței includ: eritem, vase dilatate pe fond eritematos și senzație de arsură, în special pe zona pomeților, bărbie și frunte.

În cazul pacienților cu ten sensibil trebuie evitată aplicarea de produse care au în compoziție: parfumuri, alcool, retinoizi, acizi (glicolic, lactic), vitamina C; sauna; spălarea cu apă fierbinte și curățarea  agresivă a tenului (gomaj).

Cremele pe care putem să le folosim pe față trebuie să conțină ingrediente precum: surfactanți (Sodium Lauroyl Lactylate, Coco-Betaine etc), acid hialuronic, glicerină, niacinamida, pantenol, antioxidanți (vitamina E) –  elemente esențiale pentru a atrage și menține apa în epiderm, pentru calmare și pentru a reface bariera dermo-epidermică“, explică Dr Anca Ilean, dermato-venerologie, cabinet Dr Ilean Anca.

Ce produse poți folosi dacă ai pielea sensibilă?

Produse cosmetice în compoziția cărora regăsim ingredientele enumerate mai sus: Hydrance Aqua gel de la Avene, Toleriane de la La Roche Posay, CERAVE gel de curățare și crema pentru piele uscată, Ruboril (ISISPHARMA),  gama Eau Thermale pentru piele sensibilă de la Uriage, Topialyse de la SVR s.a.

Proceduri cosmetice pe care le poți efectua în clinicile dermatologice de specialitate:

– proceduri de vacuum (HYDRAFACIAL);

– laser ND-YAG și rejuvenare cu acid hialuronic cu moleculă mică, cu efect de hidratare prin atragerea apei la nivelul dermului.

Frecvența de efectuare a procedurilor cosmetice se face conform recomandărilor medicului dermatolog.

În cazul persoanelor cu un ten sensibil este de evitat efectuarea de proceduri mecanice (microdermabraziune, microneedling) și chimice (peeling chimic).

 

„În concluzie, fiecare ten este special și tratamentul trebuie individualizat de către medicul dermatolog fiecărei persoane în funcție de tipul de piele pe care o are“, explică Dr Anca Ilean, dermato-venerologie, cabinet Dr Ilean Anca.

Foto: PR, pexels.

Related Posts

Get the Look: Old Money Hair

Există old money hair? Se pare că da. Am investigat și scris ce înseamnă acest trend, cum îl…

STAY HEALTHY, STAY YOUNG la Alma Health & Spa Retreat

În fiecare zi, încercăm să le facem pe toate. Alergăm între proiecte și zeci de responsabilități cotidiene, astfel…

8 trucuri pentru un masaj facial eficient

Producția de colagen încetinește dramatic după 25 de ani, așadar, fără nicio urmă de îndoială, trebuie să îți…

Skincare Trends 2024: îngrijirea hormonală a pielii

Îngrijirea hormonală a pielii va fi una dintre „tendințele de top” în skincare, în 2024. Conform WGSN, în…

Strălucește din interior cu Doppelherz Kollagen Beauty Plus!

Fiecare femeie merită să-și îmbrățișeze frumusețea naturală, iar Doppelherz Kollagen Beauty Plus este soluția perfectă pentru a aduce…

Dwayne „The Rock” Johnson, creator de produse de îngrijire a pielii pentru bărbați

La imaginea de luptătorul profesionist dur, anulată de comediile în care a jucat și de contul personal de…

Cum își menține Anne Hathaway tenul luminos

Talentata actriță de la Hollywood este celebră pentru rutina ei foarte riguroasă de îngrijire a pielii. Iar rezultatele…

5 greșeli care anulează efectele serumurilor pentru îngrijirea tenului

Ții la rutina ta de îngrijire a pielii, la produsele pe care le folosești și îți faci timp…

Parfumul McDonald’s, înghețata Vuitton. A spus cineva plăceri vinovate?

Din când în când branduri celebre de modă sau de beauty ne captează atenția cu unele colaborări excepționale…

Cabina Douglas SPA, noul concept al răsfățului

În luna răsfățului feminin, echipa A List s-a bucurat de consultanța premium și de ședințele de îngrijire efectuate…