De la gelul de duș și șampon, la cremele pentru față și pentru corp, la produse pentru realizarea sau îndepărtarea machiajului și a manichiurii, lista ta de produse folosite zilnic include zeci de ingrediente. Cu atât de multe formule aplicate pe piele, păr și unghii, este bine să fii atentă la ingredientele care ți-ar putea face mai mult rău decât bine.
Industria cosmetică din UE a interzis peste 1300 de ingrediente chimice. Pe de altă parte sunt doar câteva zeci de ingrediente interzise în SUA, de exemplu. Dacă luăm în considerare și reglementările diferite din Asia și shoppingul online, chiar e timpul să îți verifici etichetele.
Conform organicauthority.com, în topul ingredientelor toxice folosite frecvent în produsele cosmetice intră:
1.4 dioxane, considerat cancerigen de EPA (Agenția de Protecție a Mediului SUA). Este suspectat a fi nociv pentru sistemele cardiovascular, gastrointenstinal, imunitar, neurologic, pentru aparatul respirator, rinichi și piele.
Este adăugat în produse precum: șampon, demachiant, gel de duș, spumă de baie, săpun lichid, produse de curățare pentru copii. Într-un raport realizat de EWG (Enviromental Working Group) acest ingredient a fost găsit în 46% din produsele testate.
Deoarece acest produs este un contaminant ce rezultă în urma manufacturării produselor cosmetice, pe listă trebuie să verifici denumiri ca: sodium laureth sulfate, PEG și ingrediente care au în denumire: xynol, ceteareth, oleth.
Diethanolamine (DEA), monoethanolamine (MEA) și triethanolamine (TEA) sunt folosite ca agenți de curățare și emoliere. Acestea provoacă toxicitatea organelor și a sistemului nervos, inflamație și iritație la nivelul pielii. Aceste componente pot genera formațiuni cancerigene atunci când sunt folosite împreuna cu nitrosamine (alte substanțe din cosmetice).
Cele trei ingrediente pot fi găsite în aproape orice tip de produs cosmetic (de la machiaj, la șampon, produse de protecție solară și vopsea de păr).
În lista de ingrediente le găsești sub denumirile: DEA sau diethanolimine, TEA sau triethanolamine, MEA sau monoethanolamine, cocamide DEA sau cocamide diethanolimine, lauramide DEA sau lauramide diethanolimine, DEA lauryl sulphate sau diethanolimine sulfate, linoleaide DEA sau linoleaide Diethanolimine, oleamide DEA, oleamide diethanolimine.
Dimeticona este un polimer de silicon fluid care reduce pierderea apei din piele și păr. Este folosit pentru a crea efectul de netezire și catifelare a pielii și părului.
Poate fi găsit în: produse pentru hidratarea pielii, serumuri, produse antiage, produse pentru tratamentul acneei, machiaj, loțiuni hidratante pentru corp, produse pentru protecție solară, produse pentru păr. Îl găsești sub denumirea de: dimethicone, methicone, phenyl trimethicone, cyclomethicone, dimethiconol, dimethicone copolyol.
Formaldehidele au efecte toxice la nivel gastrointestinal, neuro și rinichi și pot fi absorbite prin piele. Se găsesc în: produse pentru îndreptarea și vopsirea părului, în lacul de unghii, în deodorante și în șampon. Le găsești sub denumirea: formaldehyde, formalin, urea, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin, quaternium-15, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, sodium hydroxylmethylglycinate.
Metalele grele care sunt contaminanți nu apar în listele de ingrediente. Iar atunci când sunt trecute în lista de ingrediente sunt folosite ca blocanți ai transpirației, coloranți, înălbitori și agenți de iluminare. Metalele grele sunt legate de perturbările hormonale, iar niveluri mari de metale grele pot crește riscul apariției cancerului, probleme de fertilitate, perturbări ale sistemului imunitar și reacții alergice. Pot fi găsite în: ruj, pastă de dinți pentru albire, eyeliner, lac de unghii, fond de ten, produse pentru protecție solară, farduri de pleoape, blush, concealer, produse de hidratare. Le găsești cu denumirea de: aluminum, aluminium flake, aluminum, LB Pigment 5, Pigment metal 1, A 00, A 95, A 995, A 999, AA 1099, AA1199, lead acetate, lead flake, chromium, thimerosal, hydrogenated cotton seed oil, sodium hexametaphosphate.
Ftalații au rolul de a da flexibilitate și aderență. Sunt folosiți în: lac de unghii, spray fixativ, parfumuri (pentru a da mai multă rezistență pe piele). Efecte negative sunt în sistemul endocrin.
Se găsesc sub denumirea de: benzylbutyl phthalate (BzBP), dibutyl phthalate (DBP), diethyl phthalate (DEP), DEHP.
Componenete PEG, folosite pentru a da o textură mai cremoasă, mai delicată și pentru a menține hidratarea. Le găsești sub denumirea de: PEG-(urmat de un numar), polyethylene glycol, PPG, polypropylene glycol.
Folosite pentru a crea spumă (în geluri de duș, șampon), Sodium Lauryl Sulfate (SLS) și Sodium Laureth Sulfate (SLES) permit și altor substanțe să pătrundă mai ușor în piele. Pe lista de ingrediente apar ca: sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate, sodium lauryl ether sulfate, anhydrous sodium lauryl sulfate, irium.
Foto: pexels.com
Manichiura cu apex, alegerea ideală pentru persoanele cu unghiile subțiri
Dacă ai unghii subțiri și fragile, probabil că te-ai întrebat ce tip de manichiură ar putea fi cea…
Câștigătorii premiilor Digital Divas Awards 2024
Cea de-a 12-a ediție a premiilor Digital Divas Awards a avut loc în seara zilei de 12 septembrie,…
Jennie Garth, ambasadoare pentru o linie de îngrijire a pielii
Celebră pentru rolul jucat în serialul Beverly Hills, 90210, actrița Jennie Garth, în vârstă de 52 de ani,…
Rihanna, strălucitoare, pe coridoarele Palatului Versailles
Rihanna deschide un nou capitol al colaborării cu brandul Dior, celebra artistă fiind imaginea parfumului emblematic J’adore de…
Descoperă noile tendințe pentru tunsori, adaptate pentru toamnă!
Un nou sezon… un nou început! Curioasă să afli care sunt tunsorile momentului? Soluțiile personalizate și ușor de…
David Beckham, imagine și cofondator pentru brandul de wellness IM8
Legenda fotbalului internațional, David Beckham, și Danny Yeung, creierul din spatele Prenetics, pregătesc lansarea unui nou brand de…
SOS! 4 semne clare că părul tău strigă după ajutor
Radiațiile UV, diversele substanțe chimice, tehnicile și produsele de coafare afectează sănătatea părului tău. Stabilirea unei rutine corespunzătoare…
Cum să alegi corect primerul și care sunt greșelile făcute frecvent
Alegerea celui mai bun primer pentru tenul tău și aplicarea corectă sunt esențiale pentru a obține un machiaj…
Angelina Jolie, imaginea brandului Tom Ford Beauty
Angelina Jolie este prima celebritate ambasadoare a brandului Tom Ford Beauty. Lansarea campaniei a fost anunțată pentru 3…
Dolly Parton a lansat rujurile Heaven’s Kiss
Cântăreața și compozitoarea americană Dolly Parton (78 de ani) a lansat o nouă linie de produse cosmetice cu…