Alina Burlacu ∙ August 4, 2020 ∙ 6 min read

Suntem mai atenți la igiena personală. Cu toate acestea, în timpul verii, rutina se schimbă: ne relaxăm și ne expunem unor factori de risc, uneori, fără să ne dăm seama. Cum să ne bucurăm de zilele calde în siguranță?

 

Ne-am perfecționat obiceiurile zilnice de îngrijire a corpului, în confortul casei, cu gândul la zilele în care vom sta mai mult afară. Însă afară are alte reguli. Am stat de vorbă cu trei medici specialiști despre afecțiunile specifice verii și despre ce putem face pentru a ne asigura că ne protejăm sănătatea din cap până-n picioare.

 

Alina Suru, medic primar dermatovenerolog Clinica Hebra Dermatologie

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni dermatologice din timpul verii?

Dermatozele fotoagravate sunt afecțiuni ale pielii care, deși nu sunt cauzate direct de interacțiunea cu razele UV, devin clinic aparente sau se agravează odată cu venirea sezonului însorit. Așadar, unele afecțiuni dermatologice cum ar fi lupusul eritematos sau diversele dermatite se pot agrava vara, în timp ce alte afecțiuni cutanate, precum psoriazisul, pot prezenta ameliorări.

O altă categorie de afecțiuni se referă la alergia solară. Acesta este un termen utilizat pentru descrierea unor afecțiuni caracterizate de apariția erupției pruriginoase, ca urmare a expunerii la soare. Cele mai frecvente forme de alergie solară sunt: urticaria solară și erupția polimorfă la lumină (EPL) sau prurigo-ul estival.

Urticaria solară este caracterizată de apariția, la câteva minute de la expunere, a unor leziuni urticariene care, de obicei, se estompează în aproximativ două ore.

În cazul erupției polimorfe la lumină, leziunile apar după mai multe minute până la câteva ore și pot persista mai multe zile. EPL apare, de regulă, la prima expunere din an la soare și, în multe cazuri, se ameliorează pe durata verii, pe măsură ce pielea se obișnuiește cu razele UV.

Urticaria solară și EPL sunt afecțiuni idiopatice. În cazul EPL, au loc reacții chimice care determină denaturarea anumitor compuși existenți la nivelul pielii și care vor avea un rol de alergen. Față de acest alergen, organismul va dezvolta o reacție de hipersensibilitate întârziată cu apariția de eritem, prurit și erupție cutanată. Leziunile cutanate pot fi însoțite de simptome precum frisoane, dureri de cap, greață și senzație generală de disconfort.

Factorii de risc pentru apariția alergiilor solare: apartenența la o anumită rasă (caucazienii), expunerea la anumite substanțe și, apoi, la soare (parfumuri, dezinfectanți), consumul anumitor medicamente (tetracicline, sulfamide, ketoprofen), afecțiuni dermatologice preexistente”.

Cât de mult dăunează pielii clorul din piscină?

„Clorul din apă poate ataca funcția de barieră a pielii și determină uscăciunea, iritația și pruritul. Expunerea prelungită la clor poate induce și o dermatită de contact iritativă la cei predispuși cu atât mai gravă cu cât timpul de expunere este mai mare. Unele afecțiuni cutanate preexistente pot fi exacerbate. De exemplu: eczemele, dermatita atopică sau psoriazisul”.

Ce afecțiuni dermatologice sunt specifice picioarelor?

„Sunt frecvente îmbolnăvirile cu ciuperca piciorului, așa că am câteva recomandări: folosește papuci de plajă inclusiv pentru a merge la toaletă, duș sau saună; dușul este obligatoriu înainte și după ce mergi la piscină; tratează sau acoperă fisurile și rănile pielii (prin mici fisuri pot intra agenții patogeni: bacterii, fungi, virusuri); evită macerarea pielii (adică, trebuie să cureți bine spațiile dintre degete) și menține pielea uscată (infecțiile fungice sunt favorizate de umezeală); nu împrumuta încălțămintea”.

 

Doctor Mihaela Leventer, dermatolog Doctor Leventer Centre

Care sunt cele mai frecvente greșeli care afectează tenul, în sezonul estival?

„Aș putea spune că sunt cele legate de utilizarea unor produse cosmetice nepotrivite cu textura tenului și temperatura ambiantă. Un produs prea gras va obtura porozitatea pielii cu riscul apariției unei foliculite sau a agravării acneei. La fel se întâmplă și cu folosirea unui fond de ten cu acoperire mare. De asemenea, fotoprotectoarele cu filtru mineral, recomandate în special în acest sezon, au un efect similar de ocluzie. Utilizarea parfumurilor sau a cremelor care conțin parfum predispun la pătarea pielii prin expunerea ulterioară la lumină. O altă problema este legată de arsura solară și utilizarea unor leacuri băbești în locul unor creme hidratante calmante. Lumina soarelui și dezinfectanții utilizați în apa de piscină produc uscarea pielii, urmată de mâncărime și cojire”.

Care este ritualul corect al îngrijirii pielii în acest sezon?

„Depinde foarte mult de locul în care mergi și de timpul petrecut acolo. Dacă ne gândim zonele de relaxare, trebuie să știi că apa dezinfectată cu clor din piscine poate decolora părul vopsit, usucă pielea și, dacă este în cantitate mare și îmbăierea prea lungă, contribuie la agravarea acneei. După fiecare baie în piscină trebuie să faci un duș cu apă curentă și, apoi, să aplici pe piele o cremă emolientă. La fel trebuie să procedezi după îmbăierea în mare. Sare din mare în niciun caz nu trebuie să rămână pe piele deoarece usucă pielea și agravează acneea”.

 

Profesor universitar doctor Adriana Stănilă, oftalmolog Ofta Total

Care sunt afecțiunile oftalmologice specifice verii?

„Vara stăm mai mult timp afară iar studiile au arătat că expunerea prelungită la soare poate crește riscul de dezvoltare a cataractei, supoziție controversată, sau a unor formațiuni tumorale ale suprafeței oculare. Reflexia razelor de soare din nisip sau apa poate produce fotokeratita, care se manifestă prin durere, lăcrimare, fotofobie, senzația de corp străin. Alte afecțiuni: retinopatiile solare și progresia degenerescenței maculare (legată de vârstă). Sindromul de ochi uscat evaporativ este frecvent în timpul verii. Lacrimile artificiale sunt bine venite, dar gama este foarte largă, astfel că devine aproape obligatoriu consultul oftalmologic”.

Ce trebuie să facem când ne intră nisip în ochi?

„Dacă suntem pe plajă sau călătorim și bate vântul, nisipul sau particulele de praf se pot așeza pe cornee sau pe conjunctiva bulbar sau palpebrală. Simptomatologia este alarmantă: durere, lăcrimare abundentă, senzația de corp strain, stare de agitație. Când se întâmplă asta la copiii mici, simptomatologia este și mai alarmantă. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să speli din abundență ochii cu apă potabilă. În situația în care persistă un discomfort mare, în ciuda măsurilor luate, atunci trebuie să mergi la un cabinet oftalmologic pentru un consult”.

Foto: Hepta

Related Posts

Brain & Body After Work: 5 clinici și saloane din București în care să ajungi primăvara asta

Primăvara asta, fă-ți planuri de dezvoltare și ține-te de ele, fie că este vorba de corpul tău sau…

Ce au în comun Paris Hilton, AI și un spray autobronzant?

De la Barbie la regina pielii cu aspect bronzat, Paris Hilton este una dintre figurile culturii pop care,…

Sfaturi pentru rutina de îngrijire. Alexia Eram, în dialog cu dr. Cristalia Rusu. Powered by Vichy (VIDEO)

Alexia Eram a fost curioasă să afle cum arată protocolul complet pentru îngrijirea tenului de la doamna doctor…

Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București, cu o nouă colecție: Body by Victoria

Veștile bune circulă repede! Iar primăvara aceasta avem încă un motiv de bucurie. Victoria’s Secret, liderul în retail…

Parfumuri create pe baza neuroștiinței

Charlotte Tilbury, celebrul make-up artist al vedetelor care și-a înființat un brand de cosmetice omonim, se lansează acum…

13-14 aprilie: Vino să trăiești experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club!

Grăbește-te să descoperi produsele excepționale și experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club, un pop-up deschis pentru publicul…

5 afecțiuni ale pielii cauzate de endometrioză

Prea mult estrogen în organism poate declanșa erupții sau acnee. Pe de altă parte, inflamația nu este implicată…

Ai un ten cu impurități? Iată ce trebuie să faci ca să scapi de imperfecțiuni!

Tenul nostru este ca o carte de vizită și reflectă atât starea noastră de sănătate, cât și obiceiurile…

Beauty News: 12 cosmetice de care te vei îndrăgosti primăvara asta

Culorile vibrante ale noilor produse pentru machiaj și esențele florale ale primăverii dau tonul unui anotimp în care…

Serena Williams își lansează un brand de beauty

Serena Williams este cel mai recent exemplu de vedetă care se lansează în domeniul de beauty cu propria…