A List Magazine ∙ August 4, 2022 ∙ 5 min read

Vara este pentru mine un fel de inovație a Naturii, prin explozia ei de culori, simțuri, posibilități, iar corpul nostru somatizează perfect cu energia debordantă a anotimpului călduros. Există, totuși, ca în orice lucru bun, și o „umbră” care creează echilibrul fără de care nu există viață  ̶  printre aspectele mai puțin comode ale verii, mă confrunt de ani de zile cu creșterea vulnerabilității pielii și apariția petele pigmentare. Iar până nu demult, credeam că această luptă este una aproape pierdută…

Am avut nevoie de multă răbdare cu propriul corp ca să pot face față unora dintre manifestările sale și, implicit, să înțeleg un fenomen atât de ciudat și totuși atât de firesc precum apariția petelor de culoare ceva mai închisă care îmi acopereau, încă de la începtul fiecărei veri, nasul, fruntea, pomeții. Totul a început să intre pe drumul corect odată cu înțelegerea deplină a fenomenului din spatele petelor de pe chipul meu. Apoi, soluția a venit ca un apanaj natural și corect al căutărilor mele pentru a-mi recăpăta lumina tenului.

De unde vin și unde se duc?

Tulburări hormonale provocate de înaintarea în vârstă sau de sarcină, expunerea la diverși factori de mediu, cum ar fi poluarea, inflamațiile precum acneea, tratamentele medicamentoase și  ̶  principala cauză  ̶ , expunerea la radiațiile solare se numără printre fenomenele interne și externe care cauzează apariția petelor pigmentare, cu care nu numai eu, ci și majoritatea prietenelor mele se confruntă.

Altfel spus, aceste modificări de colorație a pielii sunt „rezultatul producției dezechilibrate de melanină, un pigment prezent natural în pielea noastră care este responsabil cu nuanța naturală de culoare a fiecărei persoane. Totuși, există numeroși factori care pot provoca supra-producerea melaninei, care apoi se acumulează în piele și devine vizibilă sub forma petelor pigmentare. Astfel, tenul nu mai are o nuanță uniformă”, așa cum ne explică doctor Lara Terstegen, Director global Cercetare și Dezvoltare Ten și Sabrina Breitkreutz, inginer Senior Cercetare și Dezvoltare, Nivea.

La soare mă pot uita, dar la pete… ba

Fără să neglijăm, de asemenea, și importanța factorului genetic în apariției petelor pigmentare, trebuie să fim conștiente că expunerea la soare este un stimulent extrem de puternic al apariției petelor care, indiferent de câte feluri sunt  ̶  hiperpigmentări post-inflamatorii, melasma (hiperpigmentare de culoare brun-cafenie, cu margini neregulate), lentigine solare, petele de vârstă, fiecare cu micile lor specificități și exprimări care mai de care mai vizibile  ̶   sunt afectate cu atât mai mult de razele UV. Iar forma și culoarea lor se pot accentua în contactul cu lumina soarelui.

Rutina zilnică pentru tenul meu luminos

Căutând soluții și testând tot felul de tratamente și tip&tricks din lumea beauty, am descoperit că, după 10 ani de cercetări meticuloase și analize, oamenii de știință NIVEA® au zis Evrika! în fața unei descoperiri care ține de ceea ce putem numi, o rutină corectă pentru o piele curată și un ten uniform. Eu am reușit să văd, pe chipul meu, rezultatele în circa 4 săptămâni de când am început rutina care este cam așa:

Dimineața…

…îmi curăță tenul cu blândețe, apoi îmi aplic la început Cellular LUMINOUS630 Serum tratament împotriva petelor pigmentare, după care folosesc crema de zi cu SPF 50 Cellular LUMINOUS630 Anti-Spot.

Seara…

…aplic serumul tratament Cellular LUMINOUS630 pe tot tenul imediat după ce mi-l curăț cu atenție și răbdare. Apoi, eu folosesc tot o cremă de noapte Nivea, dar poți folosi produsele de îngrijre pe care le utilizezi în mod normal în rutina de seară.

După 4 săptămâni petele au devenit vizibil mai deschise la culoare, urmând ca în următoarele 4 săptămâni intensitatea lor să se reducă până la 50%, iar în circa 16 săptămâni petele să fie reduse semnificativ, și să îmi recapăt uiformitatea și luminozitatea tenului.

Din propria experiență, îți recomand să îți înțelegi corpul, apoi să alegi pentru el rutina corectă care este de fapt acea rutină care i se potrivește cel mai bine, care nu numai tratează, dar și previne apariția petelor pigmentare. Și neapărat în această vară, dansează cât poți de mult, și folosește cu simțul răspunderii o cremă cu protecție solară. (P)

Text de Bianca Dragomir

Related Posts

Viva Magenta, Viva 2023!

Viva Magenta este culoarea anului 2023: „o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria”. Institutul Pantone a anunțat…

12 idei de cadouri de Moș Nicolae

Vrei să adaugi un pic din magia Sărbătorilor și în cadoul de Moș Nicolae? Te ajut cu 12…

Top 5 parfumuri pentru sezonul rece

Pentru că sezonul rece impune alte prezențe olfactive, am făcut un top 5 al parfumurilor cel mai recent…

Cosmetice coreene cu vitamina C pentru îngrijirea tenului, extrasă din cătină

Hai să îți spun o informație foarte interesantă: cătina are cu 200% mai multă Vitamina C față de…

Beauty News: Gen Z, retinol și age diversity

Cum se adaptează brandurile la Generația Z? Care este cel mai căutat ingredient pentru îngrijirea pielii în 2022?…

Top 10 măști: day&night pampering

Măștile sunt expresia răsfățului suprem. Transformă momentele libere ale zilei și orele de somn ale nopții în pretexte…

Jamie Lee Curtis, fotografii provocatoare, la 63 de ani

Cunoscută pentru rolurile din True Lies, Freaky Friday și Knives Out, Jamie Lee Curtis este și un fan…

Cum disciplinezi părul electrizat în lunile reci? Trucuri de la specialiști

În sezonul rece, îngrijirea părului devine mai dificilă. Firele rebele, părul electrizat și deshidratat îți pot distruge complet…

Momentele preferate ale unui beauty editor

Dacă mă întrebi care sunt momentele mele preferate din toate cele 24 de ore, de cele mai multe…

Katy Perry, fără pungi sub ochi și fără acnee

Cântăreața Katy Perry a reușit să obțină rezultate foarte bune pentru aspectul tenului, atât în zona ochilor, afectată…