A List Magazine ∙ September 12, 2023 ∙ 4 min read

Cu toții am auzit despre efectele benefice pe care le are asupra pielii și nu numai. Dr. Dana BRATU, Medic Specialist Dermatolog, vine cu detalii prețioase despre cum putem utiliza retinolul, astfel încât pielea noastră să arate cât mai luminoasă și cu un aspect sănătos.

Ce este retinolul și de ce este recomandat să îl folosim? 

Retinolul face parte dintr-o categorie mare de ingrediente numite retinoizi sau derivați de vitamina A. Retinolul este cel mai cunoscut derivat natural de vitamina A și este implicat în dezvoltarea sistemului osos și al dentiției, sistemului reproducător, pielii și mucoaselor, precum și în vedere. Vitamina A are și un rol antioxidant important în organismul uman. Deși are numeroase funcții în organism, vitamina A este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra pielii și este considerat cel mai puternic agent antirid pe care îl putem adăuga în produsele de îngrijire a tenului. Din acest motiv, îl folosim în produsele cosmetice pentru a păstra calitatea pielii, a evita apariția prematura a ridurilor și a estompa petele pigmentare.  

Se recomandă utilizarea retinolului de către toate persoanele?  

Retinolul va fi folosit în scop anti-aging după vârsta de 30 de ani, când pielea noastră începe să îți piardă capacitatea de a produce singură colagen, îți pierde din luminozitate și tinde să capete un aspect mai tern. Cu toate astea, folosim produse pe bază de retinol și mai devreme, în scop antiacneic, așa că este un produs sigur și bine studiat. În tratamentul acneei comedogenice, produsele pe baza de retinol ajută la diminuarea aderenței keratinocitelor (celule care formează un strat ocluziv la surafața pielii și blochează porii) și altfel este oprită dezvoltarea punctelor negre sau albe.  Femeile gravide sau care alăptează nu au voie să folosească produse pe bază de vitamina A.  

De câte ori pe săptămână este recomandat să aplicăm produse pe bază de retinol/care conțin retinol? 

Întotdeauna când introducem un “activ” nou în rutină, adică un ingredient cu proprietăți de rejuvenare, vom avea grijă să ne asigurăm că pielea îl tolerează și îl folosim o dată sau de două ori pe săptămână, seara, urmând ca după un timp să îl folosim zilnic. Evident, folosirea retinolului atrage obligativitatea protecției pielii împotriva efectelor radiațiilor UV cu produse cu ecran solar (SPF). Soarele este considerat principalul factor care determină îmbătrânirea “extrinsecă” (de cauză externă, diferită de cea fiziologică sau “intrisecă”). Expunerea la radiații ultraviolete scade apărarea imună a pielii, favorizând dezvoltarea infecțiilor cutanate, precum și mutații în ADN-ul celular cu proliferare exagerată celulară și apariția cancerului de piele. Retinolul este un agent care previne dezvoltarea carcinoamelor cutanate prin favorizarea reînoirii celulare și “eliminarea” celulelor cu potențial malign.  

Cât timp trebuie să utilizăm retinolul și care sunt beneficiile lui pe termen lung? 

Odată început un astfel de regim de tratament al tenului, este bine să îl folosim în mod continuu. Când începeți un tratament cu derivati de vitamina A, naturali sau sintetici, să vă înarmați cu răbdare, întrucât rezultatele se observă în timp.  

După vârsta de 25 de ani, pielea începe să piardă, anual, câte 1% din capacitatea de a produce colagen. Retinolul este responsabil de producția de colagen, iar folosirea consecventă va păstra tinerețea pielii prin refacerea fermității pielii. În plus, este util și pentru ameliorarea petelor pigmentare, a leziunilor comedoniene (puncte albe și negre) și îmbunătățește aspectul porilor dilatați.  

Care sunt efectele inițiale la care ne putem aștepta atunci când introducem retinolul? 

De fiecare dată când introducem un ingredient activ precum retinolul, ne putem aștepta la o senzație inițiala de piele “care strânge”, însă acest efect dispare după câteva zile. În primele săptămâni de utilizare este posibil să vi se înrăutățească acneea, prin înmulțirea comedoanelor sau chiar apariția de papule și pustule, pielea se poate irita și pot apărea scuame inestetice. Întotdeauna vom asocia rutinei cu retinol și produse hidratante care să refacă funcția de barieră a pielii pe baza de acid hialuronic, ceramide. 

Beneficiile retinolului se observă după 3 luni de la utilizare consecventă și sunt vizibile pe termen lung.  

Related Posts

Cu vara în păr și în suflet, pășim încet către toamnă. Sfaturi de la specialist

Pentru a avea un păr perfect, este necesar să avem grijă de el, deoarece acesta este adesea expus…

Beauty News: Cu ce se laudă Lady Gaga, Selena Gomez și Kylie Jenner?

Luna septembrie este una dintre cele mai aglomerate luni din an pentru lansările de produse cosmetice. Schimbarea de…

Coenzima Q10 – secretul pentru o piele plină de vitalitate

Despre secretele îngrijirii pielii și drumul spre formulele cele mai noi în domeniul anti-ageing am stat de vorbă…

Beauty News: 7 cosmetice nou-nouțe cu care să îți începi bine toamna

Sunt multe schimbări – dorite sau nu – în luna septembrie, așa că ce ar fi să influențezi…

Andreea Marin: „Clarins are grijă ca ingredientele folosite să însemne tot ce are natura mai bun de oferit”

Începând cu anul acesta, Andreea Marin a devenit ambasadorul brandului Clarins. Ce înseamnă Clarins pentru ea și de…

Lecții de frumusețe de la mama: patru femei dezvăluie secretele de îngrijire învățate în alte țări

Când mama îți spune că ești frumoasă, să o crezi. Iar când te învață trucuri de îngrijire și…

De ce avem tenul deshidratat și pătat după vacanța de vară. Cu ce soluții vine specialistul

Vacanța de vară ne-a adus, cu siguranță, multe amintiri de neuitat, dar, din păcate și efecte nedorite asupra…

Din industria frumuseții, în lumea filmului: Unknown Beauty: François Nars

A redefinit frumusețea încă din anii ’70, iar acum este personajul principal în filmul documentar Unknown Beauty: François…

Paco Rabanne lansează prima colecție de make-up

Casa de modă Paco Rabanne lansează prima colecție de make-up. În ultimul timp, marile case de modă au…

Secretele de beauty ale Vanessei Paradis, la 50 de ani

Vanessa Paradis, actriță și cântăreață franceză și fosta soție a lui Johnny Depp, își păstrează aerul de ingenuă…