A List Magazine ∙ May 22, 2024 ∙ 7 min read

Studiile arată că peste 90% dintre femei cred că celulita și pielea neuniformă este o problemă majoră de frumusețe.  Deși ne dorim să găsim remedii simple și rapide pentru îndepărtarea celulitei, din nefericire, aceste soluții nu sunt atât de ușor de găsit și din păcate nu există o soluție magică pentru a scăpa de celulită.

Cori Gramescu, nutriționist și instructor de pilates vine în sprijinul tuturor femeilor și oferă strategii simple și eficiente pentru a reduce celulita și a obține o piele mai netedă și mai fermă. 

“Celulita, până la un punct, este absolut normală și o are orice femeie. Ea se agravează în preajma menstruației și se reduce aproape de momentul ovulației și se agravează odată cu înaintarea în vârstă. Important este să evităm acele comportamente alimentare și de stil de viață care ne fac să avem o problemă mai severă cu celulita decât ar fi să spunem normal pentru vârstă, istoricul nostru de dietă și stilul de viață pe care l-am adoptat. Ca să eliminăm celulita trebuie să știm mai întâi ce tip de celulită avem: este fibroasă, tare și densă sau mai curând țesutul este moale, cu retenție de apă și seamănă cu un jeleu? Pentru că cele două tipuri se trateaza diferit, ca să scapam de celulită. Primul tip de celulită, cel fibros, dens și adesea dureros la masaj, este mai prietenos și are tendința de a raspunde bine la dietă, sport, tratamente corporale sau exerciții fizice. În principiu, dacă aveți acest tip de celulită, puteți spera și reusi să reduceți semnificativ gradul de denivelare a pielii. Asta dacă urmați pe termen mediu și lung o dietă bazata pe alimente integrale, ceva mai puține glucide și multă, multă apă, desigur dacă faceți și sport cu conștiinciozitate în fiecare săptămână și masaj. Al doilea tip de celulită, în care pielea este lipsită de rezistență, este moale și picioarele și fesele par moi este mai dificil, dar răspunde bine la dietele bogate în proteine și la unele tratamente corporale, precum și la antrenamente cu greutăți. Mai sunt suplimente nutritive care dau o mână de ajutor, însă avantajul este că dacă reușim să rezolvăm problema lipsei de tonus la nivelul pielii, rezultatele se păstrează mai mult timp”.

Cum scăpam de celulita de tip fibros?

Studiile arată că pierderea în greutate nu este singura modalitate de a scăpa de celulită. O dietă corectă, multă odihnă, evitarea fumatului, a expunerii la soare și a consumului de alcool, sunt alegeri excelente pentru stilul de viață, dar nu vor îmbunătăți în mod semnificativ celulita. Cu toate acestea, o dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume, proteine slabe, grăsimi sănătoase și cereale integrale, împreună cu multă apă, poate ajută la reducerea inflamației și a retenției de apă și la prevenirea deshidratării, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii.

“Primul pas este cel alimentar: o dietă bogată în legume și fructe, cu consum echilibrat de proteine de bună calitate (pește de captură, pasări crescute lent, carne slabă de vițel), din care eliminăm dulciurile, prăjelile și alimentele grase și sărate, vă vor ajuta să începeți să rezolvați problema celulitei fibroase de pe picioare sau fund. Apoi este important să vă preocupați de aportul de lichide: beți multă apă, evitați sucurile carbogazoase și pe cele dulci, consumați cu moderație cafea și renunțați la ceaiurile de slăbire. Sportul și antrenamentele (în general exercițiile fizice) sunt și ele foarte importante: mergeți la sală de 2-4 ori pe săptămână, la ore de cardio de intensitate moderată, dar și la pilates sau yoga, pentru a stimula sistemul limfatic. Automasajul trebuie făcut zilnic, acasă, câteva minute. Începeți de la genunchi spre abdomen cu mișcări ample de netezire. Desigur rezultatele vor fi mai satisfăcătoare dacă mergeți în fiecare săptămână și la 1-2 ședințe de masaj terapeutic la un cabinet profesional de masaj. Că să scăpați de celulita de tip fibros e important să înțelegeți și ce orizont de timp vă este necesar: în funcție de gradul de severitate al celulitei, o reducere cu 1-2 trepte se obține în prima lună, apoi durează ceva mai mult că să vedeți rezultate constante. Dacă aveți o celulită foarte accentuată, ea nu va dispărea niciodată, dar va putea fi ținută sub control într-un stadiu care să vă permită să vă bucurați de plajă fără stres. Celulita de tip fibros răspunde bine la tratamente cu ultrasunete și masaje endermologice, iar dacă bugetul permite acest gen de tratamente, ele vor face o diferență majora pentru masa musculară. Însă trebuie să știm că celulita fibroasă se reinstalează odată cu revenirea la o alimentație nesănătoasă și sedentarism, așa că cel mai important aspect de care trebuie să ținem cont pentru a scăpa de celulita fibroasă este să fim permanent atente la alimentație, hidratare și antrenamente.

Celulita „pufoasă”, în care pielea nu are fermitate este mai greu de remediat, dar se menține mai bine în timp. Ca dietă pentru a scăpa de acest tip de celulită trebuie să consumăm cantități mai mari de carne roșie și vitamina C, ca să asigurăm organismului substratul alimentar pentru producerea de colagen. Apoi este nevoie să creștem masa musculară – atât în volum cât și în calitate, deci antrenamentele de forță vor fi o componentă esențială a antrenamentului nostru. Va fi nevoie să faceți și cardio de intensitate moderată la un ritm constant, pe o durată mai lungă de timp, de cel puțin 60 de minute. Celulita de tip pufos (așa am numit-o eu) are avantajul că, deși dispare mai greu decât cealaltă, de tip fibros, rezultatele se mențin mai bine în timp. Practic, efortul de întreținere este mai mic în cazul acesta, fiind de ajuns să ne ținem de sport și să continuăm să avem o dietă mai bogată în proteine. Nu necesită creme anticelulitice, favorizând stilul de viață sănătos.”, explică, Cori Grămescu.

Iată ce putem face!

Hidratare constantă: Beți suficientă apă în fiecare zi pentru a menține pielea hidratată și elastică. Hidratarea corespunzătoare poate contribui la reducerea aspectului celulitei și la îmbunătățirea texturii pielii.

Alimentație sănătoasă: Adoptați o dietă echilibrată și bogată în nutrienți, care să includă fructe, legume, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Evitați alimentele procesate și bogate în zahăr, care pot agrava aspectul celulitei.

Exerciții fizice regulate: Includeți în rutina zilnică exerciții care vizează zonele cu celulită, cum ar fi antrenamentele cu greutăți, exercițiile de cardio și exercițiile de tonifiere a mușchilor. O combinație de antrenament cardiovascular și antrenament de rezistență poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și la reducerea depozitelor de grăsime subcutanată.

Masaj zilnic: Zilnic, masați zonele afectate de celulită cu mișcări circulare și presiune ușoară. Masajul poate stimula circulația sângelui și limfatică, contribuind la eliminarea toxinelor și la îmbunătățirea aspectului pielii.

Stil de viață sănătos: Evitați obiceiurile nesănătoase, precum fumatul și consumul excesiv de alcool, care pot agrava aspectul celulitei și pot afecta sănătatea generală a pielii. Prioritizati odihna și reducerea stresului pentru a menține echilibrul hormonal și pielea sănătoasă.

Tratamente corporale anticelulitice: Optati pentru tratamente non invazive care sunt menite să va ajute să scapati de celulită, dar este important de retinut că niciunul dintre ele nu o poate elimina definitiv, dar o poate estompa semnificativ.

Related Posts

Frumusețea prin ochii medicului Elena Martin

Cum arată frumusețea, dar și cele mai reușite intervenții estetice? Și cum arată viața unui medic-femeie, atunci când…

Summer Mood: 5 coafuri de festival și produsele de styling ale verii

În plin sezon de concerte, găsește aici inspirația pentru coafurile de festival cu care să experimentezi noi lookuri….

Summer Must Haves: 10 produse de protecție solară (chiar și pentru păr)

Poate că auzi destul de des, în sezonul cald, că este bine să aplici protecție solară pe piele….

Sofia Vergara, adepta intervențiilor estetice de orice fel

Sofia Vergara a vorbit recent despre operațiile estetice și despre tratamentele de înfrumusețare și a subliniat că e…

Shania Twain: „Nu mi-e frică de îmbătrânire!”

Cântăreața country-pop Shania Twain s-a îmbăcat cu trecerea anilor și la 58 de ani susține că nu îi…

HAIR TIPS: 9 soluții împotriva vârfurilor despicate

Despre problema vârfurilor despicate este întrebat fiecare hairstylist profesionist. Și, de cele mai multe ori, răspunsul cel mai…

Top 5 produse esențiale pentru vară

Vara, rutina ta de îngrijire trebuie să fie la fel de atent pregătită ca și bagajul pentru concediu….

Long Hair Trend: tunsoarea clepsidră

Părul lung are o singură regulă de urmat atunci când vine vara, și anume să fie eliberat de…

Cindy Crawford, secrete de frumusețe la 58 de ani

La 58 de ani, Cindy Crawford încă are atuurile unui model de succes și este una dintre puținele…

New look: Jessica Biel. Tunsoarea aleasă de actriță pentru această vară

Jessica Biel s-a pregătit de vară cu un look fresh. Actrița a renunțat la părul ei lung, ondulat,…