Alina Burlacu ∙ November 16, 2023 ∙ 4 min read

Dacă te întrebai ce mai e nou în parfumerie, află că biotehnologia ia avânt, reducând consumul de resurse naturale. De la primele încercări cu prețuri prohibitive, la o tehnologie ce evoluează rapid, suntem deja potențialii cumpărători ai unor esențe create exclusiv în laborator și care pot chiar să readucă la viață flori și plante demult dispărute.

În 2014, Firmenich a lansat un parfum cu note inspirate de identitatea esențelor de patchouli, numite Clearwood și care au fost considerate primul ingredient de parfumerie biotehnologică din lume. A urmat Dreamwood, o variantă sustenabilă de santalol, obținut în mod tradițional din arborii de santal, resursă naturală pe cale de dispariție.

Fie că este vorba de sustenabilitate ori de costuri, companiile de esențe și de parfumuri se pare că țin aproape cu firmele de biotehnologie de aproape două decenii și abia acum încep să ne spună și nouă. Firme specializate în biotehnologie, precum Conagen și Manus Bio, lucrează deja la extinderea listei de molecule disponibile, conform cen.acs.org.

Practicile sustenabile se datorează și standardelor Asociației Internaționale de Parfumuri (IFRA), care stabilesc limite pentru cantitatea de ingredient pe care parfumerii o pot folosi în siguranță. Și ca să înțelegi de ce și cum, uleiul de bergamotă, de exemplu, controversat în anii ’80 deoarece provoca apariția petelor pigmentare pe piele, după expunerea la soare, a trecut prin multe transformări până în prezent pentru a putea să rămână unul dintre ingredientele-cheie ale multor parfumuri fără a mai da aceste efecte secundare și fără a schimba complet rezultatul olfactiv al parfumului.

Însă, dacă pentru laboratorul de tip farmacie aceste modificări presupuneau un efort foarte mare, biotehnologia rezolvă fluierând aceste probleme, în plus poate salva parfumurile clasice, materiile prime pe care de dispariție sau reînvia florile dispărute de pe fața pământului.

Și, pentru că la prima vedere mirosul unei flori pare a fi unic și sub forma unei singure molecule, poate nu știai că din aceeași floare pot fi obținute, pentru parfumerie, numeroase note – așa se explică preferința noastră pentru un parfum cu iasomie de la un brand, nu și de la altul care, în mare, este tot floral și tot cu iasomia în inimă. Spun despre iasomie pentru că este un ingredient popular și are – spun specialiștii – aproximativ 1.600 de compuși chimici.

Ceea ce ar putea aduce biotehnologia cu adevărat nou este faptul că ar putea fi folosită nu doar pentru a recrea mirosurile existente, ci – ca un AI olfactiv – să participe la crearea și conceperea unor noi posibilități de arome.

De aici a plecat și ideea unui brand ce a lansat deja o gamă de parfumuri cu note ale unor flori dispărute. Folosind specimene botanice conservate culese la Herbaria de la Universitatea Harvard, oamenii de știință au secvențiat codurile genetice ale florilor dispărute care datează din 1812. Folosind aceste date, brandul a lucrat cu parfumieri precum Jérôme Epinette de la casele de parfumuri Givaudan și Robertet pentru a găsi un amestec de note de parfum – sintetice, naturale și bioinginerești – inspirate de moleculele parfumate ale florilor dispărute.

„Scopul nostru nu a fost să rezolvăm problemele din industria parfumurilor sau să înlocuim ingredientele pe care le folosim deja cu altele mai durabile”, a spus fondatorul și CEO-ul Future Society, Jasmina Aganovic, pentru Harpers Bazaar. „În schimb, ne-am propus să facem arome pe care nu le-am mai mirosit până acum și parfumuri care anterior nu erau posibile de făcut.”

Pentru a crea aceste acorduri noi de parfum, Aganovic și echipa ei au apelat la biotehnologie. „Industria frumuseții a îmbrățișat biotehnologia de ani de zile, cu ingrediente precum acidul hialuronic care sunt deja derivate prin procese biotehnologice”, explică ea. „Dar pe măsură ce costul de producție a scăzut, a permis o mulțime de alte posibilități.” Iar viitorul ne va arăta exact la ce se gândesc mințile creative din biotehnologie.

Foto: pexels.com (cottonbro-studio)

Related Posts

Scoate aceste apucături din rutina ta! 10 obiceiuri care îți distrug părul

Vrei un păr sănătos și strălucitor? Ține minte aceste zece obiceiuri nesănătoase, dar destul de comune, pe care…

Rita Ora, apariție spectaculoasă la British Fashion Awards 2023

Rita Ora a uimit audiența cu un accesoriu neobișnuit: un șirag de țepi argintii atașați de spatele cântăreței….

X-MAS IS HERE: 15 ediții speciale și cadouri de neuitat

Retrăiește bucuria cu un machiaj luminos, plin de culoare și învăluie-ți corpul în esențele parfumate din seturile în…

7 supermodele care au lansat propriile linii de cosmetice

Să fii imaginea unui produs cosmetic a rivalizat la un moment dat cu să ai propria linie de…

Dăruiește încredere cu fiecare cadou AVON: produse de skincare, parfumuri și make-up în seturi exclusive

Bucuria de a oferi și de a primi cadouri este întotdeauna specială, iar când vine vorba de a…

FRANCIZA THAIco SPA – un business de succes

THAIco SPA, lider al pieței serviciilor SPA de lux din România revoluționează prin intermediul programului Wellbeing at Work,…

Tried & tested: epilarea definitivă la Beauty Connection

Fie că ai încercat deja diverse metode de epilare, fie că ești abia la început de drum, ce…

Lecție de automachiaj cu Tania Cozma, la A List

Azi a fost zi de răsfăț la A List și asta pentru că ne-am bucurat de o sesiune…

Vin Sărbătorile! Ce manichiură alegem?

Manichiurile creative vor aduce întotdeauna un plus de bucurie, mai ales în sezonul rece. Ești cu gândul la…

Beyoncé, o spectaculoasă Barbie blondă în rochie Versace

Beyoncé a apărut la avanpremiera americană a filmului Renaissance: A Film by Beyoncé cu un look spectaculos. La…