A List Magazine ∙ April 27, 2021 ∙ 7 min read

Nu se numește degeaba Marea Schimbare din viața unei femei. Acestă perioadă, care începe cu 12 luni după ultima menstruație, aduce o serie de modificări în tot corpul femeii. Poți să te bucuri de o parte dintre ele – gata cu sindromul premenstrual! – dar, la fel de bine, s-ar putea să nu fii așa de fericită cu restul schimbărilor.

Ia, de exemplu, felul în care se transformă pielea și părul. „Menopauza este un proces fiziologic complex, care se asociază cu scăderea secreției hormonale de estrogeni și progesteron, ceea ce determină o serie de schimbări nedorite la nivelul întregului organism, inclusiv piele și păr. Modificările pielii care apar odată cu menopauza diferă de la femeie la femeie iar majoritatea schimbărilor care se produc sunt treptate”, spune Dr. Mihaela David-Niculescu, medic specialist dermatolog la Dr. Leventer Centre.

Scăderea nivelului de estrogeni contribuie la subțierea, lăsarea și ridarea pielii, mai ales la nivelul gâtului, obrajilor și liniei mandibulare. Linii fine și riduri se dezvoltă inițial în jurul ochilor și deasupra buzei superioare. Sinteza de colagen se reduce, fibrele de elastină se fragmentează și scurtează, stratul superficial al pielii se subțiază, grăsimea subcutanată se pierde, chiar și suportul osos al feței tinde să se reducă, astfel încât toate structurile din partea superioară a feței coboară, cu adâncirea treptată a ridurilor.

Nu sună bine dar toate aceste efecte pot fi încetinite sau chiar combătute cu un plan bine stabilit împreună cu medicul dermatolog. Pierderea colagenului poate fi stimulată cu masaj facial, de exemplu. Dar sunt și multe alte terapii care pot să ajute. „Terapia de substituție hormonală în perioada de menopauză reprezintă un subiect extrem de controversat. Produce diminuarea semnelor și simptomelor apărute, dar nu este lipsită de reacții adverse, precum: creșterea riscului de cancer de sân, afecțiuni cardiace, accidente tromboembolice.  Atunci când este necesară, iar beneficiul depășește eventualele riscuri, poate fi recomandată de către medicul ginecolog, în doza minimă necesară, pe durată cât mai scurtă și sub atenta monitorizare de către acesta”, explică Dr. David-Niculescu.

Ești ceea ce mănânci și la menopauză

Dincolo de terapiile medicale, există și soluții „pentru acasă”. Este important ca femeile aflate la menopauză să urmeze un stil de viață sănătos, care să cuprindă: activitate fizică regulată, somn suficient, renunțare la obiceiurile nocive, alimentație bogată în antioxidanți, hidratare suficientă. Consumul de alimente colorate, care conțin antioxidanți, ajută și el la fortifierea pielii din interior.

Alimentele cu soia sunt benefice, deoarece aceasta conține isoflavone, compuși care acționează precum estrogenii la nivelul corpului. Isoflavonele îmbunătățesc modificările induse de menopauză, precum subțierea pielii.

Apoi, este necesar un aport optim de acizi grași esențiali, care asigură sănătatea membranelor celulare. Alimentele bogate în omega 3 și 6 refac bariera lipidică cutanată, mențin pielea fermă și cu aspect sănătos. Alimente bogate în omega 3 sunt, de exemplu, somonul, ouăle fortifiate, nucile, semințele de in. O dietă săracă în aceste grăsimi poate face ca pielea să fie uscată, pruriginoasă, tendință oricum prezentă la femeile aflate în perioada de menopauză.

Când e cazul să mergi la dermatolog

Medicul dermatolog este cel mai în măsură să-ți recomande rutina zilnică de îngrijire a pielii și tenului.

„Este necesară evitarea băilor lungi și foarte fierbinți, care îndepărtează bariera lipidică a pielii, utilizarea de produse de curățare blândă, de tip cremă, aplicarea produselor de hidratare după duș. Odată cu înaintarea în vârstă crește riscul de a dezvolta diferite forme de cancer de piele sau alte afecțiuni dermatologice cauzate de expunerea excesivă, cumulativă, la lumina solară. Screening-ul dermatologic periodic este necesar pentru depistarea timpurie a acestora. Apoi, aplicarea cremelor cu factor de protecție solară de cel puțin 30+, cu 20 minute inainte de expunerea la soare și reaplicarea la 2 ore sunt esențiale pentru a preveni apariția petelor pigmentare. Pentru cele deja prezente, medicul dermatolog poate recomanda proceduri precum laser, peeling chimic sau produse pentru decolorare”, spune Dr. David-Niculescu.

Mainile necesită și ele o atenție deosebită. Îngrijește-le cu produse de hidratare și săpunuri blânde și aplică mereu creme cu SPF, pentru a preveni uscăciunea și “petele senile”, inestetice.

Acneea și pilozitatea excesivă

Ca și cum toate celelalte nu ar fi de ajuns, menopauza vine, de multe ori, și cu erupții acneice. Chiar dacă nu ai avut această problemă în adolescență sau ca adult tânăr. În cazul acesta este important să știi că produsele antiacneice utilizate în cazul adolescenților care au exces de sebum pot fi prea agresive pentru pielea cu tendință la uscăciune a persoanelor aflate la menopauză și că e nevoie să utilizezi produse mai blânde.

Pilozitatea în exces la nivel facial poate fi îndepărtată utilizând tratamente laser sau creme specifice. Metodele clasice de epilare precum ceara pot fi prea agresive pentru pielea fragilă.

În ce privește căderea părului de la nivelul scalpului, medicul poate recomanda investigații pentru excluderea unor afecțiuni asociate (anemii, deficit de vitamine, afecțiuni tiroidiene, medicamente precum hipolipemiantele) și prescrie tratament specific.

Zona genitală poate beneficia și ea de tratamentul afecțiunilor specifice, rejuvenare laser sau substituție hormonală.

Odihnă mai multă și sport

Pielea este un organ complex care reflectă la exterior starea generală de sănătate a corpului. Calitatea pielii este rezultatul acțiunilor sinergice ale îmbătrânirii cronologice, îmbătrânirii induse de acțiunea UV, deficitelor hormonale apărute la menopauză, factorilor din mediu (dietă, fumat, stil de viață).

De aceea trebuie să știi că, dacă elimini factorii de risc, ai mai multe șanse la o trecere lină prin menopauză. „Odihna suficientă, cu somn de 7-8 ore pe noapte, previne formarea cearcănelor, permite întregului organism să se refacă, determină un aspect luminos al pielii. Privarea de somn poate induce modificări hormonale și de metabolism similar celor induse de îmbătrânirea cronologică. Consumul de alcool și nicotină trebuie diminuat, deorece accentuează uscăciunea și aspectul îmbătrânit al pielii. Hidratarea suficientă, cu aport optim de lichide, este de asemenea necesară”, recomandă Dr. David-Niculescu.

Un alt element care trebuie luat în calcul este stresul. Acesta ne afectează în multe moduri și poate agrava unele condiții cutanate, precum uscăciunea, sensibilitatea pielii sau chiar exacerbează afecțiuni preexistente (precum psoriazisul).

Scapi de stres cu o mai bună organizare a vieții personale dar și făcând sport. Activitatea fizică aduce multe beneficii: ne ajută să ne relaxăm, stimulează circulația sanguină, ceea ce aduce un aport mai mare de nutrienți și oxigen la nivelul pielii, iar aceasta devine mai sănătoasă și mai luminoasă.

Rutina perfectă de îngrijire a pielii

De multe ori, rutina de îngrijire zilnică a tenului este cea mai simplă și utilă metodă pentru un aspect sănătos al pielii. Este necesară o curățare zilnică, cu produse care să și hidrateze în același timp. Exfolierea blândă, efectuată la câteva zile, cu produse de gomaj sau acizi, permite îndepărtarea celulelor moarte și asigură absorbția optimă a produselor de îngrijire aplicate ulterior.

Pentru pielea uscată sunt benefici antioxidanții aplicați local (produse cu Vitamina C, ceai verde), produse cu acid hialuronic, acid lactic. Totodată, aplicarea de produse de îngrijire care conțin retinol sau peptide asigură hidratarea și diminuarea ridurilor, prin stimularea sintezei de colagen.

„Fotoprotecția riguroasă este necesară pe toată durata anului, pentru a preveni efectul de îmbătrânire indus de acțiunea ultravioletelor, aspectul de piele pătată pe care acestea îl pot induce, și reducerea riscului de cancer de piele. Se mai pot realiza și diverse tipuri de terapii pentru rejuvenare cutanată, pentru relaxarea sau umplerea ridurilor. Menopauza este un proces fiziologic, care nu poate fi evitat, dar modificările apărute pot fi ținute sub control, astfel încât femeile să se simtă bine în pielea lor”, conchide Dr. David-Niculescu.

 

Related Posts

Top 3 legume de toamnă, cu efecte benefice pentru piele

Adaugă aceste trei legume în dieta ta din această toamnă și vei observa schimbări în bine și pentru…

Manichiura cu apex, alegerea ideală pentru persoanele cu unghiile subțiri

Dacă ai unghii subțiri și fragile, probabil că te-ai întrebat ce tip de manichiură ar putea fi cea…

Câștigătorii premiilor Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a ediție a premiilor Digital Divas Awards a avut loc în seara zilei de 12 septembrie,…

Jennie Garth, ambasadoare pentru o linie de îngrijire a pielii

Celebră pentru rolul jucat în serialul Beverly Hills, 90210, actrița Jennie Garth, în vârstă de 52 de ani,…

Rihanna, strălucitoare, pe coridoarele Palatului Versailles

Rihanna deschide un nou capitol al colaborării cu brandul Dior, celebra artistă fiind imaginea parfumului emblematic J’adore de…

Descoperă noile tendințe pentru tunsori, adaptate pentru toamnă!

Un nou sezon… un nou început! Curioasă să afli care sunt tunsorile momentului? Soluțiile personalizate și ușor de…

David Beckham, imagine și cofondator pentru brandul de wellness IM8

Legenda fotbalului internațional, David Beckham, și Danny Yeung, creierul din spatele Prenetics, pregătesc lansarea unui nou brand de…

SOS! 4 semne clare că părul tău strigă după ajutor

Radiațiile UV, diversele substanțe chimice, tehnicile și produsele de coafare afectează sănătatea părului tău. Stabilirea unei rutine corespunzătoare…

Cum să alegi corect primerul și care sunt greșelile făcute frecvent

Alegerea celui mai bun primer pentru tenul tău și aplicarea corectă sunt esențiale pentru a obține un machiaj…

Angelina Jolie, imaginea brandului Tom Ford Beauty

Angelina Jolie este prima celebritate ambasadoare a brandului Tom Ford Beauty. Lansarea campaniei a fost anunțată pentru 3…