A List Magazine ∙ May 31, 2022 ∙ 3 min read

Crema cu factor de protecție solară este un produs esențial în rutina de îngrijire, indiferent de anotimp. Expunerea necontrolată la radiațiile ultraviolete poate avea consecinţe ireversibile asupra pielii. Iată ce sfaturi ne dă Ioana Andreescu, medic dermatolog.

Aplicând constant produse cu ecran solar vom reduce semnificativ riscul de apariție a cancerelor cutanate, vom preveni îmbătrânirea cutanată prematură, vom limita apariția arsurilor solare, a petelor pigmentare precum și deshidratarea pielii ca urmare a expunerii prelungite la radiațiile UV.

Pentru a limita repercursiunile ultravioletelor asupra pielii este important să fim consecvenţi în aplicarea cremelor cu factor de protecție solară 30 sau 50. Acestea se aplică cu cel putin 20 de minute înainte de expunerea la ultraviolete în cantitate de 2 mg/cm2 și se reaplică la fiecare două ore de expunere.

Produsele cu factor de protecție solară folosesc două tipuri de filtre UV: minerale (fizice sau anorganice) și chimice (organice) pentru a limita acțiunea radiațiilor asupra pielii. Sunt produse care conțin exclusiv filtre minerale sau exclusiv filtre chimice și produse care le conțin pe ambele.

Filtrele minerale sunt reprezentate de oxidul de zinc și dioxidul de titan. Produsele cu filtre minerale sunt în general bine tolerate, inclusiv de un ten sensibil sau un ten cu rozacee. Au o textură mai densă, uneori se întind mai greu pe ten și pot lăsa urme albe.

Filtrele chimice cel mai frecvent utilizate sunt oxibenzona, avobenzona, octisalat, octocrilen, homosalat, tinosorb M, tinosorb S etc. Pot agrava uneori anumite afecțiuni dermatologice având potențial iritativ. Au o textură mai fluidă, se întind ușor pe ten și pot irita ochii.

Industria dermato-cosmetică este în continuă dezvoltare şi apar constant produse noi sau formule îmbunătăţite cu ecran solar, astfel că alegerea produsului de fotoprotecţie poate fi ghidată de nevoile tenului.

Dacă ai un ten predispus la acnee poţi alege formule noncomedogenice care conțin exclusiv filtre minerale sau exclusiv filtre chimice sau care le conțin pe ambele. Există formule care pe l ngă filtrele anti UV conţin substanţe active precum acidul salicilic sau niacinamide.

Dacă ai un ten sensibil sau rozacee filtrele minerale sunt cea mai bună opţiune. Caută în lista de ingrediente oxidul de zinc și dioxidul de titan. Formulele cu pigment te pot ajuta să camuflezi roseaţa.

Dacă ai melasma sau un ten care se pigmentează cu usurinţă alege un produs cu ecran solar cu protecţie atât anti UVB, UVA cât şi pentru lumina albastră, rezistent la apă. Caută produse cu oxid de fier. Poţi folosi formule bazate exclusiv pe filtre minerale sau care conţin atât filtre minerale cât şi filtre chimice.

Dacă rutina ta de îngrijire are scop antiaging poţi alege formule care con in niacinamide, peptide. Ia în considerare aplicarea unui ser cu vitamina C înaintea cremei de fotoprotecţie pentru a potenţa efectul acesteia.

Produsul cu ecran solar potrivit este cel care te va face să te simți confortabil și pe care îl vei aplica cu plăcere în mod regulat astfel încât să limitezi riscurile expunerii la radiaţiile UV.

Related Posts

Cate Blanchett: 3 secrete ale tenului luminos

Cate Blanchett strălucește la fiecare apariție pe covorul roșu. Iar asta ne-a făcut curioase în legătură cu secretele…

Pleasing, Harry Styles și Marco Ribeiro, la Săptămâna Modei de la Paris

Pleasing, brandul de frumusețe creat de Harry Styles, a lansat primele produse de machiaj, în colaborare cu designerul…

Soluții pentru îngrijirea pielii sensibile

Confortul urban implică un risc pe care e posibil să îl fi ignorat până acum: poluarea din case,…

6 terapii pentru joburi sedentare

Persoanele care au joburi sedentare sau care stau prea mult în picioare și au prea puține momente de…

5 motive să aplici baza pentru manichiură

Culoarea este importantă, dar primul strat, cel de bază, este absolut necesar dacă vrei o manichiură rezistentă și…

Echilibru în îngrijirea pielii: 12 produse esențiale

Înconjurate de tentații sau aglomerate de prea multe sarcini de îndeplinit, reușim, cu greu, să menținem un echilibru…

Pe plajele internaționale: to bronze or NOT to bronze?

Chiar dacă la noi vara s-a sfârșit, plajele internaționale ne așteaptă. Cu atât de multă libertate de mișcare…

Păr frumos, încredere deplină

Felul în care arată podoaba noastră capilară influențează profund modul în care ne percepem, indiferent de vârstă. Există…

Grooming time: 10  produse pentru îngrijirea masculină

Grooming time? Rezistă eroic în zilele de muncă și energizează-te cu cele mai eficiente cosmetice pentru îngrijirea cotidiană….

Dialog DESCHIS despre „INTERZIS”

Patru influenceri din social media au acceptat provocarea de a vorbi deschis despre încălcarea regulilor și despre cum…