A List Magazine ∙ May 31, 2022 ∙ 3 min read

Crema cu factor de protecție solară este un produs esențial în rutina de îngrijire, indiferent de anotimp. Expunerea necontrolată la radiațiile ultraviolete poate avea consecinţe ireversibile asupra pielii. Iată ce sfaturi ne dă Ioana Andreescu, medic dermatolog.

Aplicând constant produse cu ecran solar vom reduce semnificativ riscul de apariție a cancerelor cutanate, vom preveni îmbătrânirea cutanată prematură, vom limita apariția arsurilor solare, a petelor pigmentare precum și deshidratarea pielii ca urmare a expunerii prelungite la radiațiile UV.

Pentru a limita repercursiunile ultravioletelor asupra pielii este important să fim consecvenţi în aplicarea cremelor cu factor de protecție solară 30 sau 50. Acestea se aplică cu cel putin 20 de minute înainte de expunerea la ultraviolete în cantitate de 2 mg/cm2 și se reaplică la fiecare două ore de expunere.

Produsele cu factor de protecție solară folosesc două tipuri de filtre UV: minerale (fizice sau anorganice) și chimice (organice) pentru a limita acțiunea radiațiilor asupra pielii. Sunt produse care conțin exclusiv filtre minerale sau exclusiv filtre chimice și produse care le conțin pe ambele.

Filtrele minerale sunt reprezentate de oxidul de zinc și dioxidul de titan. Produsele cu filtre minerale sunt în general bine tolerate, inclusiv de un ten sensibil sau un ten cu rozacee. Au o textură mai densă, uneori se întind mai greu pe ten și pot lăsa urme albe.

Filtrele chimice cel mai frecvent utilizate sunt oxibenzona, avobenzona, octisalat, octocrilen, homosalat, tinosorb M, tinosorb S etc. Pot agrava uneori anumite afecțiuni dermatologice având potențial iritativ. Au o textură mai fluidă, se întind ușor pe ten și pot irita ochii.

Industria dermato-cosmetică este în continuă dezvoltare şi apar constant produse noi sau formule îmbunătăţite cu ecran solar, astfel că alegerea produsului de fotoprotecţie poate fi ghidată de nevoile tenului.

Dacă ai un ten predispus la acnee poţi alege formule noncomedogenice care conțin exclusiv filtre minerale sau exclusiv filtre chimice sau care le conțin pe ambele. Există formule care pe l ngă filtrele anti UV conţin substanţe active precum acidul salicilic sau niacinamide.

Dacă ai un ten sensibil sau rozacee filtrele minerale sunt cea mai bună opţiune. Caută în lista de ingrediente oxidul de zinc și dioxidul de titan. Formulele cu pigment te pot ajuta să camuflezi roseaţa.

Dacă ai melasma sau un ten care se pigmentează cu usurinţă alege un produs cu ecran solar cu protecţie atât anti UVB, UVA cât şi pentru lumina albastră, rezistent la apă. Caută produse cu oxid de fier. Poţi folosi formule bazate exclusiv pe filtre minerale sau care conţin atât filtre minerale cât şi filtre chimice.

Dacă rutina ta de îngrijire are scop antiaging poţi alege formule care con in niacinamide, peptide. Ia în considerare aplicarea unui ser cu vitamina C înaintea cremei de fotoprotecţie pentru a potenţa efectul acesteia.

Produsul cu ecran solar potrivit este cel care te va face să te simți confortabil și pe care îl vei aplica cu plăcere în mod regulat astfel încât să limitezi riscurile expunerii la radiaţiile UV.

Related Posts

Rujul perfect pentru nuntă

Indiferent dacă ești mireasa sau ai statutul de invitată, dacă vrei să arăți senzațional în pozele de la…

Vara perfectă pentru noi

Vine vara, bine-mi pare! Nu știm alții cum sunt, dar noi iubim vara, pentru că ziua este lungă…

Safe Zone: sfaturile experților pentru îngrijirea părului, vara

Am apelat, din nou, la sfaturile stiliștilor, nutriționiștilor și dermatologilor pentru a ne asigura că vom avea un…

Sărbătorește viața!

Numărul 1 în Spania, Italia și Portugalia atunci când vine vorba de produsele dermatocosmetice pentru piele și păr,…

Ce preferă pielea ta: autobronzare sau albire?

Cum ai vrea să arate pielea ta? Mai luminoasă și fără pete pigmentare? Sau în nuanța caramelului, dar…

L’Oréal și UNESCO susțin femeile din domeniul cercetării prin lansarea unei noi ediții a programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”

L’Oréal România și Comisia Națională a României pentru UNESCO continuă să sprijine și în acest an comunitatea științifică…

Protecție solară în fiecare zi

Radiaţiile UV reprezintă ameninţarea invizibilă de care te poţi proteja, cu încredere, aflând mai multe despre protecţia solară,…

Machiaj și îngrijire a pielii cu Cindy Bruna

Cu origini congoleze și italiene, modelul stabilit la Paris, Cindy Bruna, este una dintre vedetele a căror apariție…

Sharon Stone sau cum să arăți de 40 la 64 de ani

Frumusețea la 60+ ani înseamnă mai mult decât un corp cu proporții de invidiat și un ten fără…

Chef de mers la mare!

Cele 10 minute de expunere zilnică la lumina soarelui sunt recomandate și de medici, dincolo de asta ești…