Alina Burlacu ∙ January 10, 2023 ∙ 4 min read

În medie, părul crește cu aproximativ un centimetru pe lună. Asta înseamnă 12 centimetri pe an. Pentru unele dintre noi, prea lent. Așa au apărut produsele care promit susținerea și accelerarea creșterii părului.

În timp ce unii experți spun că promisiunile de creștere sunt doar promisiuni, există soluții pentru protejarea părului: de la nutrienții vitali ​​pentru corp, la gesturi care să protejeze integritatea firelor.

Ciclul de creștere a părului

Indiferent de tratamentele aplicate pe suprafața firului de păr sau pe scalp, părul are un ciclu de creștere repetitiv. Sigur că, în anumite etape ale ciclului, părul va crește mai repede și va crea iluzia că, până acum, am făcut ceva greșit.

Ce trebuie să știi este că nu toți foliculii de păr sunt în aceeași fază, în același timp. Se estimează că 90% din firele de păr cresc activ în faza anagenă (2 până la 8 luni). Părul femeilor însărcinate rămâne mai mult timp în faza anagenă de aceea părul lor arată mai sănătos și mai luminos decât de obicei.

În faza catagenă, părul stagnează (se oprește din creșterea activă, dar nici nu cade), pentru o perioadă de 4-6 săptămâni.

În faza telogenă, părul cade (2-3 luni). De cele mai multe ori, aceasta este faza în care ne îngrijorăm și credem că avem nevoie de tratamente miraculoase pentru a opri căderea.

Ce se întâmplă atunci când chiar nu crește părul?

Dincolo de ciclul de creștere a părului, există și motive pentru care părul crește prea lent sau deloc.

Genetica și vârsta joacă un rol în căderea părului atât la bărbați, cât și la femei. În postmenopauză, căderea părului se poate accentua din cauza modificărilor hormonale.

Afecțiunile tiroidei duc la căderea părului.

Stresul sau evenimentele majore (intervenții chirugicale, pierderea unei persoane dragi, nașterea) pot cauza căderea părului o perioadă mai lungă de timp.

Dacă observi că părul crește mai repede doar pe o parte, ar putea fi două explicații: fie acea parte a capului are o circulație sanguină mai bună, fie dormi prea mult timp doar pe cealaltă parte.

Cu ce hrănim părul?

Ce trebuie să avem în organism pentru ca părul să arate bine? Este vorba despre nutrienții cheie din sânge, inclusiv vitamina D3, feritină, fier, zinc, acid folic și vitamina B12. Dacă vrei să susții organismul, fă o analiză a sângelui, înainte de a te grăbi la raftul cu suplimente alimentare.

Chiar putem ajuta creșterea părului?

Specialiștii spun că niciun produs nu este capabil să crească rata reală de creștere a părului, dar putem să extindem faza reală de creștere a ciclului părului. În afară de nutrienții necesari, asigură-te de o igienă corectă a scalpului și a părului (dacă ai părul gras, spală-l zilnic cu un șampon blând sau la două zile), mergi de două ori pe an la tuns vârfurile (în caz contrar se vor deteriora și rupe mult mai repede), evită cât de mult poți dispozitivele de uscare și styling cu căldură, evită tratamentele chimice aplicate pe fire (inclusiv pe scalp), evită coafurile care pun tensiune pe scalp (coada de cal, de exemplu).

Tratamente pentru îngrijirea scalpului și a părului

Balmain Overnight Repair Serum, 355 lei

Collistar Sublime Oil Mask, 100 lei

Nioxin System 5 Tratament păr tratat chimic, împotriva căderii normale a părului, 135 lei

Wella Professional Balance Scalp Treatment, 110 lei

Foto: Hepta.

Related Posts

Cum putem avea buze moi, în condiții extreme 

Iarna și-a intrat in drepturi, iar noi trebuie să ne protejăm pielea si buzele. Dacă te-ai gândit deci…

Me First, un proiect inedit

Dacă ar fi să te gândești la 3 lucruri de preț, lucruri pe care le poți investi în…

Care sunt cele mai afrodisiace parfumuri?

Să fie vanilia, santalul sau trandafirul? Care sunt cele mai afrodisiace arome, potrivit specialiștilor? Aceștia au măsurat puterea…

Beauty in Social Media: Valentina Keiko

Care sunt produsele cosmetice preferate, trucurile și ritualurile de beauty ale influencerilor din Social Media, de la noi?…

Hair exclusive: sfaturile stilistului Cristian Dinuț pentru îngrijirea părului

După o perioadă petrecută în Marea Britanie, unde a avut parte de experiențe inedite în domeniul hair styling-ului,…

Detoxifierea scalpului, o necesitate pentru sănătatea părului

Fiecare are o rutină de îngrijire a părului. Uneori însă ne confruntăm cu un scalp gras sau cu…

10 trenduri de wellness de urmărit (și de încercat) în 2023

Ce superalimente vor fi în vogă, care sunt sporturile pe care ar trebui să le încerci, ce exerciții…

7 reguli pe care să le urmezi ca să ai un ten ca nou în timpul iernii

Pentru că stăm mai mult în interior, în fața calculatorului, în încăperi încălzite, și ieșim apoi la aerul…

Parfumuri iconice – 10 parfumuri preferate de celebrități, de la Lady Diana la Kate Middleton și Charlene de Monaco

Notele olfactive reflectă aspecte nevăzute ale personalității celui care poartă un parfum, iar aroma poate deveni o semnătură…

Trenduri în machiaj: anii ’90

Anii ’90 revin, în forță, ca inspirație pentru machiajul din sezonul cald, pentru care ne pregătim deja. Show-urile…