Alina Burlacu ∙ March 8, 2022 ∙ 6 min read

În cinstea femeilor de pretutindeni, astăzi, ne oprim, preț de câteva minute, asupra soțiilor de președinți, prințeselor, reginelor, ambasadoarelor și liderelor lumii. Celebrăm frumusețea, inteligența, arătăm mesajele de pace și iubirea pentru copii.

Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei

Soția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Olena Zelenska s-a născut în 1978, în Kryvyi Rih. Pasionată de arhitectură și literatura, Olena Zelenska a absolvit Facultatea de Inginerie Civilă, unde l-a cunoscut pe soțul ei.

Cei doi au avut o relaţie de 8 ani și s-au căsătorit pe 6 septembrie 2003.

Pe 20 mai 2019, Olena Zelenska a devenit Prima Doamnă a Ucrainei. În calitate de Prima Doamnă, primul mare proiect a vizat reforma nutriţiei în şcolile ucrainene. În iunie 2020, Olena Zelenska a început o inițiativă de cunoaștere la nivel internațional a limbii ucrainene în lume, ajutând la introducerea de ghiduri audio în limba ucraineană în cele mai emblematice locaţii, în special în cele mai mari muzee din lume (Azerbaidjan, Austria, Italia, Letonia, Turcia, Muntenegru, SUA).

Pe 15 iulie 2004, s-a născut fiica lor, Oleksandra, iar pe 21 ianuarie 2013, Olena l-a adus pe lume pe pe fiul lor Kyrylo.

Urarea Olenei Zelenska: Cea mai bună fată de pe pământ! La mulți ani! 15 ani de când m-ai învățat să fiu mamă! Te iubesc! (postare din iulie 2019)

Rania Al-Abdullah, regina Iordaniei

Rania al-Abdullah s-a născut pe 31 august 1970, în Kuweit. Soție a regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, Rania Al-Abdullah este o apărătoare a drepturilor omului, în special a drepturilor femeilor și copiilor.

Cu studii superioare în administrarea afacerilor realizate la Universitatea Americană din Cairo (1991), Rania a lucrat în domeniul bancar și al tehnologiei informației la începutul carierei sale profesionale. Înainte de a deveni regină, Rania al-Abdullah a lucrat în Citibank și în Apple (Amman).

Rania și-a cunoscut viitorul soț în ianuarie 1993 și, două luni mai târziu, s-au logodit. 

Pe 10 iunie 1993, Rania și Abdullah s-au căsătorit, iar Rania a devenit prințesă. În 1999, Abdullah a devenit rege al Iordaniei, iar Rania, regina Iordaniei.

Este mamă a patru copii și a fost inclusă de două ori în topul celor 100 de persoane cele mai influente din lume, realizate de Forbes.

Este autoarea mai multor cărți dedicate copiilor, iar una dintre acestea („The Sandwich Shop”) este bestseller pe lista New York Times. În calitate de regină a Iordaniei, Rania a susținut organizații caritabile pentru susținerea femeilor și a copiilor. În martie 2008, a lansat un video blog pentru a promova dialogul cu Occidentul.

Jetsun Pema, regina statului Bhutan

Jetsun Pema l-a întâlnit pe regele Jigme Khesar Namgyel la un picnic cu familia, când ea avea 7 ani, iar el 17 ani.

Jetsun Pema vorbește fluent engleză, hindi şi dzongkha, limba naţională din Bhutan, și este președintele Societății Crucii Roșii din Bhutan și ambasadorul pentru ozon al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu. Este Patronul Regal al Societății Ability Bhutan și lucrează îndeaproape cu guvernul, școlile și ONG-urile pentru a ajuta copiii și cei cu dizabilități să trăiască o viață mai bună, cu acces la asistență medicală și educație.

Se implică și în proiecte de asistență socială, de exemplu One Gewog One Product (OGOP), un proiect care ajută fermierii sprijinind colectarea, ambalarea, comercializarea și exportul produselor lor. OGOP a creat o piață de nișă de produse autentice din Bhutan și a permis creșterea întreprinderilor mici, a cooperativelor agricole și a comunităților.

Pe 13 octombrie 2011, cei doi s-au căsătorit într-o ceremonie tradiţională budistă. În prezent, regina are doi băieți.

Letizia Ortiz, regina Spaniei

Soţia Regelui Felipe al VI-lea, Letizia Ortiz s-a născut în oraşul Oviedo (Principatul Astu­ria), într-o familie fără origini aristocratice. Tatăl său, Jesús José Ortiz Álvarez, cunoscut ziarist a fost mentorul și inspirația ei în alegerea profesiei de jurnalist.

Licențiată în Științele Informației, secțiunea Jurnalism, la Universitatea din Madrid, a urmat un master în Jurnalism Audiovizual. A scris pentru ziarul La Nueva España, a colaborat cu ABC și cu agenția de știri EFE, cu versiunea spaniolă a canalului economic Bloomberg și cu CNN+. La TVE, a prezentat matinalul, apoi a fost promovată ca prezentatoare la programul de știri principal al serii, Telediario 2.

În noiembrie 2002, când Letizia era trimis special în Galicia, pentru a transmite știri despre dezastrul natural produs de scufundarea petrolierului Prestige, l-a cunoscut pe prințul Felipe.

Pe 31 octombrie 2005, Regina Letizia a dat naștere primei sale fiice, Infanta Leonor. Pe 27 noiembrie 2006, s-a născut cea de-a doua prințesă, Infanta Sofia.

Kate Middleton, Ducesa de Cambridge

Soția Prinţului William, a studiat la Colegiul Marlborough, apoi la Universitatea “Saint Andrews”, din Fife, Scoţia şi a absolvit, în 2005, cu un master în Istoria Artei.

În perioada studiilor universitare, l-a cunoscut pe prinţul William de Wales.

Prinţul William şi Kate Middleton s-au logodit în octombrie 2010, în timpul unei vacanţe în Kenya. Angajamentul lor a fost anunţat la 16 noiembrie 2010. Regina Elisabeta a II-a şi-a dat acordul, în 2011, privind căsătoria nepotului său, prinţul William, cu Catherine Middleton şi aceştia s-au căsătorit pe 29 aprilie 2011 la Westminster Abbey. Cei doi au trei copii.

Kate Middleton, Ducesa de Cambridge este adesea comparată cu Prințesa Diana, având aceeași preocupare pentru drepturile copiilor și femeilor.

Michelle Obama, soția ex-președintelui Barack Obama

Soție a celui de-al 44-lea președinte al SUA, Michelle Obama a absolvit liceul privat Bryn Mawr (Pennsylvania), apoi a urmat cursurile universitare de la Princeton şi Harvard.

Înainte și chiar și după începerea studiilor la Facultatea de Drept de la Harvard, Michelle a lucrat la un centru de asistenţă juridică pentru persoanele care nu-şi puteau permite un avocat în litigiile lor cu proprietarii locuinţelor sau pentru colectarea banilor care li se datorau de către diverse instituţii. , conform historia.ro.

Într-una dintre vacanţele de vară din studenţia sa, Barack Obama a fost recomandat de Harvard unei firme de avocaţi din Chicago, pentru practică și acolo a întâlnit-o pe Michelle Robinson.

Căsătoria lor a avut loc în octombrie 1992. În iulie 1998, s-a născut primul copil, Malia-Ann.

În iunie 2001, se naşte a doua fetiţă, Nataşa.

În cartea sa, The Audacity of Hope (Temeritatea speranţei), Barack Obama descrie detalii despre viața de familie și traseul său politic. Dacă vrei să afli varianta ei, trebuie doar să citești cartea semnată de Michelle, Becoming (Povestea mea).

Foto: Hepta, Instagram.

Related Posts

Cameron Diaz revine în lumea filmului după o pauză de 8 ani

Cameron Diaz iese oficial din lunga pauză de pe platourile de filmare, timp în care s-a dedicat în…

R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare

Cântărețul R. Kelly a fost condamnat miercuri de tribunalul din New York la o pedeapsă cu închisoarea de…

O zi perfectă de vară cu Alexia Eram. #LOVETHESUN

Alexia Eram ne spune cum arată pentru ea o zi perfectă de vară și ce produse folosește pentru…

5 lucruri pe care nu le știai despre Anne Hathaway

Anne Hathaway (39 de ani) a revenit în atenție recent cu două noi mega-producții, după o perioadă de…

Winona Ryder și-a găsit sufletul-pereche. Cine este bărbatul cu care are o relație de 10 ani

Winona Ryder (50 de ani) are de mai bine de 10 ani o relație cu designerul Scott Mackinlay…

Proprietarul brandului Ray-Ban, Leonardo Del Vecchio, a murit la vârsta de 87 de ani

Leonardo Del Vecchio, proprietarul brandurilor de acccesorii Ray-Ban și Oakley,  a murit la vârsta de 87 de ani,…

Harry Styles lansează o colecție de haine alături de Gucci

Harry Styles, unul dintre cei mai de succes cântăreți la ora actuală, lansează o colecție de haine alături…

Cum arată cea mai recentă achiziție imobiliară făcută de Nicole Kidman în Sydney

Australianca Nicole Kidman (55 de ani) își extinde de la an la an portofoliul imobiliar din Sydney. Actrița…

Casa noastră/ Utama câștigă Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție TIFF

Câștigătorii celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 25…

Sharon Stone povestește că pierdut nouă sarcini de-a lungul vieții

Sharon Stone (64 de ani) face consfesiuni dureroase despre cele nouă sarcini pe care le-a pierdut de-a lungul…