A List Magazine ∙ February 3, 2023 ∙ 3 min read

Dinții drepți și albi reprezintă una dintre cele mai comune dorințe estetice. Dacă pentru albirea dinților au apărut din ce în ce mai multe opțiuni, atât la dentist cât și din confortul propriei locuințe, atunci când vorbim de îndreptarea lor, soluția este una singură: folosirea aparatului dentar.

În trecut, aparatul dentar venea la pachet, în mod automat, cu anumite bariere estetice și funcționale, însă, în ultimii ani, avansul tehnologic și-a lăsat puternic amprenta și în această zonă, pentru ca în prezent procesul de îndreptare a dinților să nu mai interfereze deloc cu partea estetică, cu ajutorul unui aparat dentar.

„Ortodonția a evoluat datorită dezvoltării tehnologiei de fabricare a aparatelor. Noile modalități  de proiectare a aparatelor dentare ajută ca tratamentele ortodontice să fie mai predictibile, mai sigure și mai scurte pentru pacienți. Calitatea materialelor s-a schimbat și ea mult, făcând aparatele mai confortabile și, în același timp, mai atractive din punct de vedere estetic. În ceea ce privește costurile acestor aparate, ele au devenit mai accesibile ca preț, datorită cererii mai mari și a diferitelor tipuri de aparate nou apărute”, afirmă dr. Raluca Athanasiu, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială în cadrul Clinicii Trident.

Ce este aparatul dentar invizibil?

Potrivit Ralucăi Athanasiu, aparatul dentar invizibil este recomandat atât adulților cât și adolescenților. Este metoda cea mai estetică de aliniere a dinților, având cele mai multe avantaje. Este aparatul ideal pentru pacienții care nu pot veni foarte des la vizitele stomatologice. Poate fi îndepărtat cu ușurință atunci când este nevoie de alte tratamente stomatologice sau când pacientul trebuie să realizeze alte investigații medicale cum ar fi RMN-uri sau alte radiografii. Implicit, pacienții îl pot îndepărta de pe dinți atunci când mănâncă și se igienizează, neavând nicio interdicție în ceea ce privește alimentația. Nu în ultimul rând, este cel mai indicat aparat pentru copiii care prezintă o igienă deficitară sau anumite defecte de smalț, prevenind apariția cariilor. 

Aparatul dentar clasic vs. aparatul dentar invizibil

Potrivit specialistei Clinicii Trident, fiecare din cele două tipuri de aparate prezintă avantaje și dezavantaje:

„Avantajele sunt mai multe în favoarea aparatului Invisalign, el fiind mai confortabil, estetic, necesitând mai puține vizite la medicul ortodont. Dezavantajul ar putea fi acela că nu poate fi folosit în toate tratamentele ortodontice cum ar fi cazurile de tratament mixt ortodontico-chirurgical.

Pe de altă parte, avantajele unui aparat dentar fix sunt reprezentate de capacitatea de a trata cu ajutorul lui toate tipurile de anomalii dentare, precum și costul mai redus al acestuia, în comparație cu aparatul invisalign”, adaugă dr. Raluca Athanasiu. 

Până la ce vârstă putem folosi aparatul dentar?

Una dintre principalele preconcepții care există cu privire la aparatul dentar este că poate fi folosit doar în copilărie și adolescență. Potrivit Ralucăi Athanasiu, acesta poate fi folosit și de adulți, deși, în acest caz, abordarea va fi una interdisciplinară:

„În ceea ce privește tratamentul ortodontic, nu există limitare de vârstă, dar un tratament realizat în copilărie poate rezolva anumite probleme schelatale, legate de creștere și poate preveni alte probleme asociate, cum ar fi problemele parodontale ce pot apărea odată cu înaintarea în vârstă. În cazul adulților, tratamentul ortodontic va implica o abordare multidisciplinară, din cauza modificărilor patologice care s-au produs în timp.

Related Posts

Cât de des ar trebui să folosești măștile faciale pentru o piele sănătoasă

Vrei ca tenul tău să benficieze de toți nutrienții furnizați de produsele de îngrijire folosite regulat? În acest…

Vedete care regretă anumite proceduri estetice și care au renunțat la fillere și la implanturi

E drept, auzim de cele mai multe ori despre proceduri de înfrumusețare cu fillere și cu implanturi cu…

Cum să ai o rutină corectă de îngrijire a părului primăvara?

Îngrijirea părului primăvara este esențială pentru a avea mereu un aspect perfect, cu fiecare ocazie. Schimbarea sezonului, de…

Luxury Is a Beauty Game

Transformă ritualul tău de îngrijire și înfrumusețare într-un răsfăț suprem al simțurilor, cu ajutorul produselor din magazinele Obsentum….

Skinificarea și alte tendințe în îngrijirea părului

După ce, o vreme, saloanele de îngrijire a părului au fost un răsfăț interzis sau limitat, acum revenim…

Selena Gomez doboară recorduri pe Instagram

Selena Gomez (30 de ani) este regina neîncoronată a Instagramului și depășeșete fabulosul număr de 400 de milioane…

Adriana Stara: „Sunt un inovator”

La începutul acestui an, am stat de vorbă despre activitatea profesională, dar și despre viața personală și stilul…

Imbatabilele 5 tipuri de Vitamina C

Știai că poți avea un ten strălucitor și tânăr pe tot parcursul anului cu ajutorul unui ingredient minune?…

5 greșeli care accentuează îmbătrânirea prematură a tenului și petele pigmentare

Vinovatul numărul unu în caz de îmbătrânire prematură, riduri și pete pigmentare este în aceași timp cel mai…

Machiajul vedetelor la Premiile Oscar

Chiar dacă ne dorim să vedem cele mai noi tendințe în machiaj și coafură, alegerile celebrităților pentru covorul…