Alina Burlacu ∙ May 30, 2023 ∙ 3 min read

Există un motiv foarte bun pentru care trebuie să îți schimbi un pic rutina îngrijirii, în timpul verii: anumite produse cosmetice – mai exact anumite ingrediente – pot deteriora aspectul sănătos și luminos al pielii.

În plus trebuie să ții cont de faptul că petrecând mai mult timp afară, este mai periculoasă expunerea la razele ultraviolete (UV) care pătrund profund, afectând sănătatea și aspectul pielii.

Indiferent de rutina ta de îngrijire, expunerea la soare determină fotoîmbătrânirea pielii și, deși ne este greu să credem, este o sursă de inflamații, afecțiuni ale pielii și cancer.

Soarele emite două tipuri de radiații ultraviolete: UVA și UVB. Ambele fac ravagii în piele, iar razele UVA chiar trec prin ferestrele unui avion, mașinii sau la birou și pătrund în straturile pielii din profunzime distrugând intens funcțiile pielii care îi conferă tonus și suplețe. Deși nu sunt la fel de penetrante, razele UVB sunt direct responsabile pentru arsurile solare și pentru depigmentarea pielii.

Tocmai din acest motiv, toți medicii dermatologi recomandă să aplici un strat consistent (repetat) de produse cu factor de protecție solară – fie că este vorba de crema ta de zi cu SPF, fie că este vorba de o pudră compactă cu SPF. Având în vedere că gradul de protecție al pielii este oricum de peste 90%, chiar și produsele cu SPF 15 sunt benefice.

Pe de altă parte, pentru că mecanismul de funcționare al pielii nu se oprește după aplicarea unui produs SPF – celulele pielii tot vor fi în proces continuu de transformare, apa și sebumul tot vor fi într-un flux neîntrerupt – este foarte important să eviți anumite produse și ingrediente care ar putea leza, îndepărta sau fragiliza bariera naturală de protecție a pielii.

Pe lista celor mai importante ingrediente care trebuie evitate în timpul verii se numără retinolul, un acid folosit pentru regenerarea pielii. În timpul verii, acizii mai mult distrug decât repară matricea pielii, slăbind metabolismul acesteia și făcând-o mai vulnerabilă la bacterii și factorii de mediu.

Acizii exfolianți precum acidul lactic, glicolic și salicilic îndepărtează odată cu celulele moarte de la suprafața pielii și sebumul, lăsând pielea fără apărare împotriva razelor UV.

Un alt ingredient de evitat este vitamina C deoarece aceasta poate crește fotosensibilitatea peilii, făcând pielea mai fragilă împotriva razelor UV. Dacă ai pielea sensibilă, reactivă cu atât mai mult ar trebui să o eviți sau, dacă ai tenul tern, aplic-o doar seara.

Extractul din sunătoare face pielea mai sensibilă la soare și intensifică arsurile solare.

Parfumul – fie că este vorba despre o apă de toaletă ce conține mult alcool, fie că este vorba despre un elixir concentrat, bogat în uleiuri esențiale – este și el pe lista produselor de evitat în timpul verii. Aplicat direct pe piele, acesta crește riscul arsurilor solare și al depigmentării pielii. Desigur, asta înseamnă că trebuie să eviți și loțiunile parfumate de corp sau de față!

Foto: Hepta.

Related Posts

Tipsuri pentru o piele mereu tânără

Ești mereu în căutarea celor mai bune rutine și produse care să oprească îmbătrânirea? Te înțelegem extrem de…

7 parfumuri revitalizante, care atrag energia pozitivă

Pe aceste călduri copleșitoare, e important să ne alegem un parfum revigorant, care să ne dea senzația de…

George Soare, sfaturi despre cum să ai un look perfect la festival

Când vine vorba de festivaluri, ideea de libertate și creativitate domină peisajul estetic. Festivalurile sunt ocazii perfecte pentru…

HOT this summer: Island Girl Make-up

Cel mai folosit produs de make-up, din ultimii ani, blush-ul are încă un moment special, vara asta, în…

Sezonul SPF: 4 greșeli în aplicarea SPF-ului, pe care nu știai că le faci în mod constant

În plin sezon de vară, oricare ar fi planurile tale, sigur petreci destul timp în aer liber cât…

Styling tips: cum să obții un efect de lifting cu o coafură anume

În anii ’90, Madonna a dat startul unui trend cu coafura-semnătură a turneului Blonde Ambition: „coada de cal”…

6 soluții pentru îngrijirea tenului gras în caniculă

Ai tenul gras și lucios iar asta te face să nu mai vrei să aplici nimic pe piele?…

Cum ne menținem tenul frumos pe timpul verii

În timpul verii, tindem să căutăm acele soluții care nu sunt doar aliați eficienți ai frumuseții, ci și…

Top 10 mituri despre îngrijirea pielii

Ce mituri despre îngrijirea pielii și machiaj ai vrea să afli dacă sunt adevărate sau nu? Verifică-ți curiozitatea…

Pharell Williams își lansează primul parfum -elixir – LVERS, alături de Luis Vuitton

Cântărețul și compozitorul Pharrell Williams, dar și directorul de creație al Louis Vuitton Homme, își lansează primul său…