Alina Burlacu ∙ May 30, 2023 ∙ 3 min read

Există un motiv foarte bun pentru care trebuie să îți schimbi un pic rutina îngrijirii, în timpul verii: anumite produse cosmetice – mai exact anumite ingrediente – pot deteriora aspectul sănătos și luminos al pielii.

În plus trebuie să ții cont de faptul că petrecând mai mult timp afară, este mai periculoasă expunerea la razele ultraviolete (UV) care pătrund profund, afectând sănătatea și aspectul pielii.

Indiferent de rutina ta de îngrijire, expunerea la soare determină fotoîmbătrânirea pielii și, deși ne este greu să credem, este o sursă de inflamații, afecțiuni ale pielii și cancer.

Soarele emite două tipuri de radiații ultraviolete: UVA și UVB. Ambele fac ravagii în piele, iar razele UVA chiar trec prin ferestrele unui avion, mașinii sau la birou și pătrund în straturile pielii din profunzime distrugând intens funcțiile pielii care îi conferă tonus și suplețe. Deși nu sunt la fel de penetrante, razele UVB sunt direct responsabile pentru arsurile solare și pentru depigmentarea pielii.

Tocmai din acest motiv, toți medicii dermatologi recomandă să aplici un strat consistent (repetat) de produse cu factor de protecție solară – fie că este vorba de crema ta de zi cu SPF, fie că este vorba de o pudră compactă cu SPF. Având în vedere că gradul de protecție al pielii este oricum de peste 90%, chiar și produsele cu SPF 15 sunt benefice.

Pe de altă parte, pentru că mecanismul de funcționare al pielii nu se oprește după aplicarea unui produs SPF – celulele pielii tot vor fi în proces continuu de transformare, apa și sebumul tot vor fi într-un flux neîntrerupt – este foarte important să eviți anumite produse și ingrediente care ar putea leza, îndepărta sau fragiliza bariera naturală de protecție a pielii.

Pe lista celor mai importante ingrediente care trebuie evitate în timpul verii se numără retinolul, un acid folosit pentru regenerarea pielii. În timpul verii, acizii mai mult distrug decât repară matricea pielii, slăbind metabolismul acesteia și făcând-o mai vulnerabilă la bacterii și factorii de mediu.

Acizii exfolianți precum acidul lactic, glicolic și salicilic îndepărtează odată cu celulele moarte de la suprafața pielii și sebumul, lăsând pielea fără apărare împotriva razelor UV.

Un alt ingredient de evitat este vitamina C deoarece aceasta poate crește fotosensibilitatea peilii, făcând pielea mai fragilă împotriva razelor UV. Dacă ai pielea sensibilă, reactivă cu atât mai mult ar trebui să o eviți sau, dacă ai tenul tern, aplic-o doar seara.

Extractul din sunătoare face pielea mai sensibilă la soare și intensifică arsurile solare.

Parfumul – fie că este vorba despre o apă de toaletă ce conține mult alcool, fie că este vorba despre un elixir concentrat, bogat în uleiuri esențiale – este și el pe lista produselor de evitat în timpul verii. Aplicat direct pe piele, acesta crește riscul arsurilor solare și al depigmentării pielii. Desigur, asta înseamnă că trebuie să eviți și loțiunile parfumate de corp sau de față!

Foto: Hepta.

Related Posts

Cu vara în păr și în suflet, pășim încet către toamnă. Sfaturi de la specialist

Pentru a avea un păr perfect, este necesar să avem grijă de el, deoarece acesta este adesea expus…

Beauty News: Cu ce se laudă Lady Gaga, Selena Gomez și Kylie Jenner?

Luna septembrie este una dintre cele mai aglomerate luni din an pentru lansările de produse cosmetice. Schimbarea de…

Coenzima Q10 – secretul pentru o piele plină de vitalitate

Despre secretele îngrijirii pielii și drumul spre formulele cele mai noi în domeniul anti-ageing am stat de vorbă…

Beauty News: 7 cosmetice nou-nouțe cu care să îți începi bine toamna

Sunt multe schimbări – dorite sau nu – în luna septembrie, așa că ce ar fi să influențezi…

Andreea Marin: „Clarins are grijă ca ingredientele folosite să însemne tot ce are natura mai bun de oferit”

Începând cu anul acesta, Andreea Marin a devenit ambasadorul brandului Clarins. Ce înseamnă Clarins pentru ea și de…

Lecții de frumusețe de la mama: patru femei dezvăluie secretele de îngrijire învățate în alte țări

Când mama îți spune că ești frumoasă, să o crezi. Iar când te învață trucuri de îngrijire și…

De ce avem tenul deshidratat și pătat după vacanța de vară. Cu ce soluții vine specialistul

Vacanța de vară ne-a adus, cu siguranță, multe amintiri de neuitat, dar, din păcate și efecte nedorite asupra…

Din industria frumuseții, în lumea filmului: Unknown Beauty: François Nars

A redefinit frumusețea încă din anii ’70, iar acum este personajul principal în filmul documentar Unknown Beauty: François…

Paco Rabanne lansează prima colecție de make-up

Casa de modă Paco Rabanne lansează prima colecție de make-up. În ultimul timp, marile case de modă au…

Secretele de beauty ale Vanessei Paradis, la 50 de ani

Vanessa Paradis, actriță și cântăreață franceză și fosta soție a lui Johnny Depp, își păstrează aerul de ingenuă…