Alina Burlacu ∙ May 17, 2022 ∙ 4 min read

Mai multe coșuri, un aspect neuniform, tern, un machiaj care nu rezistă pot fi consecințele directe ale curățării incorecte, insuficiente sau excesive a pielii. Am ales câteva reguli de curățare a pielii, pentru rezultate mult mai bune.

Oricât de bune ar fi produsele de îngrijire pe care le folosești, acestea nu pot trece de stratul de praf, de celule moarte și de sebum. Ineficiente devin și fondul de ten sau produsele hibrid, ca CC sau BB Creams, acestea alunecând pe o bază încărcată. Așadar curățarea feței este esențială.

Poți oricând să adaugi în ritualul de îngrijire și curățare a pielii formulele inovatoare ale produselor de curățare – pe bază de oxigen, cu micele, pudre care devin spumă în contact cu apa sau texturi care se topesc pe piele -, dar, din nou, să alegi o formulă smart nu este suficient, nu fără regulile de curățare a tenului.

Frecvența spălării tenului

Fața trebuie spălată de două ori pe zi și chiar de trei ori, după efort sau transpirație excesivă. Poate că seara îți pare firesc să cureți fața. Vei dori să îndepărtezi toată transpirația, praful, particulele poluante, crema de protecție solară și urmele de machiaj. Însă, chiar dacă în următoarele 7-8 ore nu faci altceva decât să dormi, pielea își continuă procesele de oxidare, de producere a sebumului, de exfoliere naturală. Acesta este motivul pentru care și dimineața trebuie să cureță la fel de bine tenul.

Tratamentele și alternativele lor

Pentru tenul mixt, gras, cu tendințe acneice, recomandarea principală este să folosești produse cu o formulă specială care să poată inhiba producerea în exces a sebumului, să aibă ingrediente antiinflamatoare și antibacteriene. Deși este un ritual corect, aceste produse tind să fie destul de agresive cu pielea. De aceea, unul dintre sfaturile dermatologilor este să alternezi tratamentele cu formulele create pentru tenul sensibil, intens hidratante, calmante. Adică, folosește seara tratamentul, iar dimineața, formula pentru ten sensibil. Ține cont de faptul că pielea are nevoie de echilibru – unul hidrolipidic, dar și unul al microbiomului -, așa că fii blândă cu tenul, mai ales dacă este sensibilizată sau reactivă. Dacă îți apar coșuri rar, curăță pielea cu blândețe și aplică tratamente locale. Dacă sunt mai frecvente, folosește un produs de curățare cu acid salicilic, glicolic sau lactic.

Crema SPF

Recomandată pentru toate tipurile de piele, crema SPF este esențială pentru tenul gras, acneic. Razele UV accentuează luciul, dar pot provoca daune și mai mari interacționând cu anumite ingrediente din tratamente. De exemplu, chiar dacă folosești retinol (vitamina A) sau un alt produs exfoliant, seara, în lipsa cremei SPF, aplicate dimineața, în timp pe piele vor apărea pete pigmentare.

Reacțiile pielii

Înroșirea, senzația de mâncărime, de usturime nu trebuie să fie ignorate. Sunt reacții ale pielii care anunță incompatibilitatea cu cel puțin unul dintre ingredientele din produsul de curățare. Asta înseamnă că trebuie să îl elimini, cel puțin o perioadă din rutina ta.

Minutul de curățare

Să arunci pe față cu apă de două ori nu înseamnă să îți cureți tenul. Dacă vrei un interval de timp, dermatologii sunt de părere că 60 de secunde ar trebui să fie reperul. Poți să faci și un masaj pielii pentru a ajuta ingredientele din produsul de curățare să ajungă în toate zonele pielii sau un burete pentru curățarea pielii, dar fără să freci! Există și multe dispozitive pentru curățarea pielii. Îți recomand să le alegi pe cele care fac o curățare delicată, noninvazivă.

Excesul de zel

Să îți cureți tenul de 4-5 ori pe zi este prea mult. Vorbeam despre un echilibru al pielii care este extrem de important. Un exces de zel nu ajută nici măcar în cazul în care ai coșuri, dimpotrivă, nu face altceva decât să te țină în acest cerc vicios. Lipsită de sebum, pielea va încerca să corecteze această nevoie și va crea mai mult luciu la suprafață.

Foto: Hepta.

Related Posts

Rujul perfect pentru nuntă

Indiferent dacă ești mireasa sau ai statutul de invitată, dacă vrei să arăți senzațional în pozele de la…

Vara perfectă pentru noi

Vine vara, bine-mi pare! Nu știm alții cum sunt, dar noi iubim vara, pentru că ziua este lungă…

Safe Zone: sfaturile experților pentru îngrijirea părului, vara

Am apelat, din nou, la sfaturile stiliștilor, nutriționiștilor și dermatologilor pentru a ne asigura că vom avea un…

Sărbătorește viața!

Numărul 1 în Spania, Italia și Portugalia atunci când vine vorba de produsele dermatocosmetice pentru piele și păr,…

Ce preferă pielea ta: autobronzare sau albire?

Cum ai vrea să arate pielea ta? Mai luminoasă și fără pete pigmentare? Sau în nuanța caramelului, dar…

L’Oréal și UNESCO susțin femeile din domeniul cercetării prin lansarea unei noi ediții a programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”

L’Oréal România și Comisia Națională a României pentru UNESCO continuă să sprijine și în acest an comunitatea științifică…

Protecție solară în fiecare zi

Radiaţiile UV reprezintă ameninţarea invizibilă de care te poţi proteja, cu încredere, aflând mai multe despre protecţia solară,…

Machiaj și îngrijire a pielii cu Cindy Bruna

Cu origini congoleze și italiene, modelul stabilit la Paris, Cindy Bruna, este una dintre vedetele a căror apariție…

Sharon Stone sau cum să arăți de 40 la 64 de ani

Frumusețea la 60+ ani înseamnă mai mult decât un corp cu proporții de invidiat și un ten fără…

Chef de mers la mare!

Cele 10 minute de expunere zilnică la lumina soarelui sunt recomandate și de medici, dincolo de asta ești…