„Aș fi vrut să îmi fi dat seama și să nu fi făcut asta!” Ți s-a întâmplat să gândești și tu așa, cel puțin o dată, nu? În ciuda faptului că te străduiești să respecți nevoile pielii și ai ales deja un ritual al îngrijirii acesteia, aspectul luminos, fără pete, fără coșuri întârzie să apară. Undeva, cumva, se strecoară o greșeală și e timpul să o depistezi.
Te ajutăm cu 30 de secrete dezvăluite ale pielii perfecte:
- Exfoliază pielea de două ori pe săptămână și alege un scrub delicat pentru ten. În niciun caz nu îl folosi pe față pe cel creat pentru corp deoarece vei răni pielea și o vei expune astfel invaziei bacteriilor. Același efect îl are și exfolierea în exces: exfolierea zilnică înlătură complet stratul hidrolipidic și microbiomul, responsabile de sănătatea și protecția pielii. În absența exfolierii, celulele inactive și impuritățile se acumulează în straturi și blochează porii ducând la apariția imperfecțiunilor. O rețetă ușor de făcut acasă: amestecă bicarbonat de sodiu cu ulei de cocos pentru a obține un scrub natural, delicat.
- Alege produsele de îngrijire în funcție de pH-ul pielii tale. Dacă ai un ten uscat, pH-ul pielii va avea o valoare aproximativă de 5,5, cu aciditate crescută, în timp ce un ten gras are pH-ul cu valori peste 6,0, alcalin. Ce înseamnă asta? Bacteriile preferă mediul alcalin, de aceea erupțiile acneice sunt mai puternice în cazul tenului gras. Pe de altă parte, un pH prea acid poate provoca iritații și eczeme. Alege produse de îngrijire cu un pH care să echilibreze balanța în favoarea ta.
- Adori ciocolata? Nu te poți învinovăți pentru asta! Ce poți face este să reduci cantitatea sau frecvența, și, pe cât posibil, să treci treptat spre variantele cu mai puțin zahăr și mai multă cacao. Știi cu ce merge o pătrățică de ciocolată neagră? Cu un pahar de vin (un excelent antioxidant). Secretul stă, din nou, în echilibru.
- Dacă acneea a scăpat de sub control, încearcă tratamentele cu botox. Această substanță îmbunătățește aspectul porilor și reglează secreția de sebum. Mai poți opta și pentru tratamentele hi tech cu lumina LED, la salon sau acasă.
- Una dintre cele mai grave greșeli pe care o faci este să sari peste curățarea tenului. Nu sări peste acest pas extrem de important seara și dimineața, nici dacă ești machiată, nici dacă nu ești machiată. Gândește-te ce s-ar întâmpla și cum ar arăta mâinile tale dacă nu te-ai curăța deloc, timp de 24 de ore. Te gândești că nu punem fața pe atâtea obiecte? Păi, cam în câte locuri lași telefonul zilnic și de câte ori îl lipești de obraz?
- Dacă tot am deschis cutia Pandorei, cel mai frecvent obiect utilizat zi de zi este smart. Fă și tu un gest smart și dezinfectează-ți mobilul o dată pe zi, cu șervețele speciale (la fel și rama ochelarilor de vedere sau de soare). Astfel, vei reduce din impuritățile depuse pe piele.
- Alege fructe și legume proaspete. Cele roșii sau negre sunt bogate în antioxidanți, ingrediente responsabile pentru un ten luminos, energizat. Cele mai sigure variante, atunci când nu sunt fructe de sezon, sunt fructele și legumele congelate. Acestea sunt procesate imediat după recoltare, nu au nevoie de substanțe care să le prelungească durata de viață și sunt atinse de mult mai puține mâini.
- Chiar dacă nu ești genul sportiv, 15 minute de mișcare și exerciții fizice vor ajuta organismul să îmbunătățească drenajul limfatic și, astfel, să elimine impuritățile din corp mai repede și mai eficient.
- Dacă îți place să faci multă mișcare, la sală, acasă sau afară, curăță tenul înainte și după. Dacă faci sport machiată, transpirația și machiajul vor forma un amestec care va bloca porii.
- Petele maronii de pe piele, provocate de acnee sau de expunerea neprotejată la soare, nu se diminuează peste noapte. În cazul petelor profunde, poate dura până la patru luni corectarea acestora iar asta înseamnă că trebuie să fii constantă în utilizarea cremelor și serumurilor corectoare. Și, nu doar atât! Pentru ca efortul tău să nu fie în zadar, aplicarea unui produs cu FPS trebuie să facă parte din ritualul zilnic, fie că stai afară, fie că lucrezi lângă un geam (doar o parte din razele ultraviolete sunt oprite de geam, din nefericire nu acelea responsabile de îmbătrânirea pielii și de apariția petelor).
- Ce se întâmplă atunci când pielea este deshidratată? Compensează pierderea apei prin producerea de sebum. E singura ei modalitate de a se proteja. Asta înseamnă că și tenul uscat, dar mai ales cel gras are nevoie de hidratare. Alege serumuri și loțiuni cu texturi foarte ușoare.
- Un surplus de sebum îl poți pune pe piele, involuntar, în timp ce dormi. Sursa: părul. Schimbă fața de pernă o dată pe săptămână, și chiar mai des, dacă ai acnee.
- Înlocuiește produsul de îngrijire a tenului din borcan, cu unul cu pompiță sau în tub. Cu cât e mai redus contactul mâinilor și al aerului cu formula, cu atât aceasta e mai puțin expusă bacteriilor.
- Fii atentă la data la care ai desigilat produsele folosite pentru îngrijirea pielii. Cele care conțin mai puțini conservanți expiră în maxim 3 luni de la deschidere, la fel și cele care conțin benzoyl peroxide sau alte ingrediente antiacneice.
- Dacă ai tenul deshidratat, evită produsele de curățare și demachiere a tenului care conțin alcool sau parfum. Acestea vor accentua senzația de piele iritată, care strânge.
- Dimineața, coafează mai întâi părul, apoi aplică machiajul. Particulele de fixativ vor pătrunde în piele, iritând pielea, iar căldura foehnului va transforma fondul de ten într-o peliculă neprietenoasă cu pielea.
- Nu mai atinge fața. Gândește-te câte obiecte atingi: de la mobil, la tastatură, la clanțele ușilor, la butonul de la ascensor, la cărucioarele din supermarket și lista poate continua mult și bine.
- Ceaiul verde are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Folosește-l pentru a îmbunătăți aspectul inflamat al pielii. Bea ceaiul și apoi aplică pliculețele pe față pentru o doză de sănătate.
- Vitamina E vindecă cicatricile și redă suplețea pielii, dar nu trebuie folosită, ca atare, în exces.
- Include retinoizii în programul de seară al regenerării pielii, pentru ca a doua zi tenul să fie mai luminos. Nu uita că, în perioada în care folosești acest tratament, dacă îți vei expune fața luminii soarelui, petele nu vor întârzia să apară. Obligatoriu SPF!
- Ai din când în când un coș care se sincronizează cu perioadele stresante sau cu schimbările hormonale? Folosește ulei de arbore de ceai și aplică-l local.
- Dacă porți breton, fruntea ar putea deveni o zonă de război cu coșurile. Dacă nu te speli zilnic pe cap, atunci e cazul să cureți măcar bretonul. Sau prinde-l cu o agrafă.
- Curăță pensulele de machiaj cel târziu la fiecare două săptămâni. Pe perii lor nu rămân doar fardurile (ce conțin și apă, un mediu ideal de dezvoltare a bacteriilor), dar și uleiuri de pe pielea ta sau din formulele produselor cosmetice. Dacă nu ai o soluție specială de curățare, apa călduță și un săpun delicat antibacterian își vor face treaba bine.
- Alege produse de protecție solară și machiaj ce conțin oxid de zinc. Acesta protejează pielea de razele UV și susține procesul de regenerare a pielii.
- Nu aplica machiajul imediat după ce ai ieșit din duș. Mai așteaptă 10 minute, pentru a porii să se închidă și crema hidratantă să pătrundă bine în piele. Dacă vrei să grăbești puțin lucrurile, folosește înainte și după ce ai aplicat fondul de ten un spray cu apă termală.
- Dă o pauză pielii! Dacă nu ești adepta noului trend de înfometare a pielii (fasting skin), măcar renunță la machiaj o zi pe săptămână.
- Mierea are calități de regenerare și antibacteriene. Aplic-o pe buze seara iar dimineața vei avea o piele fină, reparată. Dacă o incluzi și în măștile pentru față, testează pe o porțiune de piele pentru că uneori generează reacții alergice.
- Dacă ești alergică la gluten sau la un alt ingredient care se regăsește în formulele produselor de îngrijire este posibil să ai reacții imediate ale pielii. Analizează cu atenție lista ingredientelor sau cere sfatul unui dermatolog pentru a face o listă corectă cu produse de curățare și hidratare a pielii.
- Nu este nevoie să folosești un singur produs pe toată fața. Dacă apar frecvent coșuri în zona T, aplică în această zonă un ser cu acid glycolic, iar pe restul feței o cremă hidratantă și hrănitoare.
- Pentru ca un produs de îngrijire a pielii să fie eficient, atunci când aplici mai multe produse pe aceeași suprafață trebuie să aștepți două-trei minute între acestea, altfel le anulezi efectul.
Foto: Hepta
11 produse cosmetice care au revoluționat industria de beauty
În timp ce pentru multe produse cosmetice, numărul de vânzări este asigurat de un mix între o formulă…
Parfumul AF001: cum miroase cerul?
O companie aeriană a lansat în premieră, împreună cu celebrul parfumier Francis Kurkdjian, un parfum creat pentru o…
Cele mai mari trenduri de beauty din 2025
Pasionatele de beauty știu deja ce li se potrivește și ce produse sau proceduri sunt pe placul lor….
Winter Care: cum să previi și tratezi încrețirea și efectul electrizat al părului
Umiditate, schimbări de temperatură, pălării și căciuli, numeroase motive duc la scenariul de groază: electrizarea părului și încrețirea…
Bobul, cea mai populară tunsoare în 2025
Început de an, noi rezoluții și obișnuitul bob? De ce nu, pentru că 2025 marchează o mare revenire…
Wellness Trends 2025: 12 terapii de wellness pentru fiecare lună din an
Un lucru este sigur în industria de wellness, în 2025: există o variantă pentru orice nevoie, oricât de…
Îngrijirea pielii: cum să amâni apariția ridurilor?
Ridurile reprezintă un rezultat inevitabil al îmbătrânirii pielii, dar cu îngrijirea adecvată și produsele potrivite, le poți amâna…
10 cosmetice în care să investești la început de an
Alegerea produselor cosmetice poate fi o provocare. Dacă știi prea puține despre ele, atunci cum vei ști să…
Golden Globes Beauty: ce lookuri au ales câștigătoarele Globurilor de Aur
Globurile de Aur din acest an au transformat expresia beauty & brain în beauty & talent. Premiate pentru…