Adriana Moscu ∙ August 14, 2020 ∙ 9 min read

Atena Boca este fonadatoarea uneia dintre cele mai puternice comunități de sprijin pentru mame: LaPrimulBebe. Împreună cu asociația, se implică activ în problemele mamelor și le este aproape în perioadele dificile de după naștere.

 

De Adriana Moscu.

Unei mame de la oraș îi lipsește satul, îmi spune Atena. Adică acea microcomunitate care să-i fie alături în momentele vulnerabile în care bucuria nașterii se împletește cu oboseala, singurătatea, izolarea. În unele cazuri, chiar depresia post partum.

Povestea ei și-a mamelor care i-au devenit prietene, în interviul de mai jos.

Să începem cu cea mai proaspătă faptă bună. Secția Pediatrie a Spitalului Moreni, renovată integral de Asociația LaPrimulBebe. Spune-ne mai multe despre acest proiect și cum v-ați ales cauza.

 

Totul a început de la un linoleum medical. Eram în căutarea unui proiect pentru campania noastră de iarnă (LaPrimulBebe organizează doar două campanii umanitare pe an, activitatea noastră principală fiind susținerea mamelor în primii ani după naștere), atunci când am primit un mail de la un tânăr medic din spitalul de aici. Ne cerea ajutor pentru achiziționarea unui covor pvc de uz spitalicesc care ar fi ajutat la prevenirea dezvoltării bacteriilor și virușilor. Entuziasmul lui a trecut de ecran, așa că ne-am urcat în mașină și am vizitat acest loc.

Am strâns cu ajutorul mamelor din comunitățile noastre de Facebook 273.000 de euro în șase zile și am început renovarea, care a durat 10 luni – cam cât durează să aduci pe lume un bebeluș.

Astăzi, cei 1.000 de metri pătrați ai Secției de Pediatrie din Spitalul Municipal Moreni găzduiesc 13 saloane noi, 13 grupuri sanitare, sală de mese, bucătărie, biberonerie și două cabinete de consultații nou-nouțe, în care peste 4.000 de copii sunt primiți în fiecare an.

Atena, ești fondatoarea unei asociații ce are în centru mama și copilul. Care a fost resortul interior din care a luat naștere acest proiect?

Proiectul a luat naștere odată cu venirea pe lume a primului meu copil, atunci când am trecut poate prin cea mai frumoasă, dar și cea mai grea perioadă din viața mea. Atunci am simțit nevoia să vorbesc cu alte femei care treceau prin ce treceam eu în acel moment. Așa a început LaPrimulBebe, ca un grup de zece prietene pe Facebook.

Cum ați crescut de-a lungul celor șapte ani? Cum ați reușit să vă atrageți susținători, să deveniți vizibili?

Nevoia de sprijin emoțional și informațional a mamelor după naștere este enormă. Mai ales pentru femeile cu focus pe carieră, cu viață profesională și socială foarte activă. Trecerea bruscă la izolare și alienare socială poate fi copleșitoare. Plus lipsa satului care creștea pe vremuri un copil. Mamele din orașe sunt foarte singure în această perioadă.

Nu este greu să atragi membri într-un grup cu această temă, mai greu este să îi ții lângă tine. Iar noi am reușit să facem asta prin viziune, prin misiune și prin valorile de la care nu ne abatem și pe care le insuflăm mamelor noastre. Membrii noștri prețuiesc autenticitatea și empatia. Suntem o comunitate în care nu sunt permise shamingul, jignirile sau certurile. Suntem acolo ca să ne sprijinim, nu să ne sfâșiem una pe cealaltă. Și asta se simte în oricare dintre cele 23 de grupuri de Facebook locale pe care le avem, în cele 23 de județe.

Ce făceai înainte de-a te implica 100% în acest business? Cum te-a ajutat activitatea de dinainte în cea prezentă?

Mi-am început cariera în advertising și apoi în real-estate, unde am coordonat proiecte de mari dimensiuni. M-a ajutat structura pe care am învățat-o în aceste domenii, strategia și psihologia de vânzare.

Cine sunt mamele care apelează la voi?

Mamele din orașe, cu focus pe profesie, independente financiar și active social.

Ce poveste te-a impresionat în mod special, dintre cele ale mamelor cu care ai interacționat la evenimentele voastre?

Avem în fiecare lună povești impresionante, ele sunt cele care ajută echipa noastră să meargă mai departe. Munca într-o astfel de comunitate este titanică și la foc continuu.

Înainte de Paște, una dintre mamele comunității noastre și-a pierdut mama în lupta Covid. Anunțat de tristul eveniment, tatăl face infarct și își pierde și el viața în aceeași zi. O altă mamă a comunității noastre îi vede poza de profil neagră, află ce i s-a întâmplat și decide să îi pregătească o masă de Paște, înțelegând că nu va exista așa ceva în casa ei. Un semn de solidaritate impresionantă între oameni care nu se cunosc decât online.

Care sunt problemele și prejudecățile pe care le au de confruntat mamele românce?

Lipsa unui sistem de sprijin pentru mame după naștere, așa cum există în orice țară dezvoltată. Mamele au nevoie să fie susținute informațional, dar mai ales emoțional într-o perioadă care este extrem de dificilă.

Nu contează că mamele au născut de când lumea și pământul, lumea trebuie să știe că în viața unei femei nu există perioadă mai mare de dezechilibru decât această perioadă. Acest sistem ne-am propus să îl creăm noi, prin campania BebeBunVenit – Caravana BebeBunVenit pentru mamele din mediile sărace și Programul video BebeBunVenit.ro pentru mamele cu acces la tehnologie.

Tu însăți ești mama a doi copii, Horia și Tara. Cum a fost experiența de mamă la primul și la al doilea copil? Ce ai făcut bine, ce ți-ai fi dorit  să faci mai bine?

Copiii mei au venit, așa cum vine orice copil, să mă sprijine în evoluția mea spirituală. Să caut, să mă caut, să vindec, să înțeleg ce am de făcut pe acest pământ. Odată cu primul copil mi-am schimbat direcția în viață și am îndreptat-o spre lucruri făcute și pentru alții, nu doar pentru mine. Mi-am găsit sensul, datorită lor.

Ce te învață zilnic copiii tăi?

Că nu sunt un om așa fain cum credeam. 😊 Că am multe umbre, pe care am nevoie să le accept ca parte din mine. Că nu există om numai lumină. Că autenticitatea înseamnă libertate. Iar omul cel mai mult caută să fie liber.

Sunt multe voci care susțin că nu poți să înțelegi pe deplin transformările și provocările uriașe care vin la pachet cu meseria de părinte, dacă nu ești unul. Care e părerea ta? Cum poți jongla în mod fericit cu timpul petrecut la job și cel de care au nevoie copiii tăi?

Și eu cred că nu poți înțelege, dar în aceeași măsură nici nu ai nevoie să înțelegi până ce nu ești acolo. Dacă vei fi acolo. Nu am venit cu toții pe pământ ca să facem copii. Fiecare avem o misiune aici și nu văd de ce ar trebui să ne aliniem la ceva ce nu este pentru noi.

De când sunt mamă sunt de zece ori mai eficientă cu ceea ce am de făcut la birou. Nu mai pierd timpul prin pauze, la cafele, la povești. Pe mine seara mă așteaptă patru mâini mici acasă, gata să mi le prindă de gât.

Nu cred în împărțirea 50-50% a vieții de familie și a profesiei sau poate că nu știu eu să ajung la acest echilibru. Cred într-o balanță măsurată pe câteva luni, mai degrabă. Unele zile sunt cu mai mult focus la birou, unele acasă.

Ești mai vulnerabilă că mamă? Dacă da, te ajută sau te încurcă această vulnerabilitate?

Am fost întotdeauna vulnerabilă, doar că am purtat masca omului puternic. Credeam că vulnerabilitatea mă face un om slab. În LaPrimulBebe am descoperit că de fapt cea mai mare putere a mea este vulnerabilitatea și curajul de a fi așa.

O temă de actualitate, care se regăsește și în dezbaterile voastre, este educația sexuală a copiilor. Care este punctul tău de vedere pe acest subiect? Ești de acord că ar trebui să se transforme în materie obligatorie în școli? Și dacă da, sub ce formă și de la ce vârstă? Cum vorbim copiilor despre sex?

Sunt câțiva ani de când organizăm pentru părinții comunității noastre aceste evenimente și avem sălile cu sute de părinți „sold out” în câteva ore de la lansare. Și da, sunt părinți cu copii foarte mici.

De ce educație sexuală? Pentru că educația sexuală nu este despre a ne învăța copiii să facă sex ci, în primul rând, despre a-i învața lucrurile de bază despre corpul lor, despre limitele sănătoase, despre protecția împotriva abuzului sexual, abuz foarte frecvent în rândul copiilor mici. Și tocmai de aceea ea trebuie să înceapă cu noi, încă de când copii ne sunt foarte mici.

Suntem țara cu cel mai mare număr de mame minore. Ignoranța noastră ne aduce aici. Părerile inflamate pe marginea acestui subiect țin mii de copii și de copile în topul abuzurilor. Iar dacă la nivel de țară nu se face nimic în acest sens, datoria ta de părinte este să te informezi și să îți protejezi copilul. Iar ca să poți vorbi copilului despre asta, ai nevoie să înveți tu despre acest subiect. Suntem generații cu care nimeni nu a vorbit și care încă trăim în prea mult întuneric.

Ce planuri aveți până la finalul anului? Dar pentru următorul?

Începem renovarea secției de neo-natologie a maternității de la Vâlcea, pregătim campania umanitară de iarnă, lansăm evenimentele online de educație parentală pentru părinți, organizăm prima caravana BebeBunVenit și promovăm programul video BebeBunVenit.ro, un program destinat gravidelor și mamelor în primul an după naștere cu tot ce au nevoie să știe în această perioadă despre naștere, alăptare, prim-ajutor, îngrijirea bebelușului, diversificare, somnul bebelușului și viața mamei după naștere.

Și, nu în ultimul rând, ce ai vrea să-i transmiți unei viitoare mame? Ce este esențial să știe înainte să devină părinte?

Că cei doi ani de zile de stat acasă, oricât de grei, sunt un dar pentru binele viitor al copilului. În această perioadă se crează atașamentul dintre mamă și copil, iar de el depinde într-o mare proporție binele viitorului adult. Și aș mai vrea să îi spun că este în regulă să ceară ajutor, că nu este nicio rușine să te simți copleșită. Este o perioadă minunată, dar una foarte grea, în care ai nevoie de oamenii potriviți lângă tine.

Foto: arhiva personală; Dainis Graveris/Unsplash; 

Related Posts

Nicole Kidman, celebrată de Institutul American de Film

Nicole Kidman (56 de ani) a fost celebrată zilele acestea la Los Angeles de Institutul American de Film,…

Cele mai importante momente din istoria Jocurilor Olimpice

Când și cum au apărut Jocurile Olimpice, care au fost cele mai importante momente ale istoriei? În așteptarea…

De ce ne este greu să renunțăm? Arta de a renunța

Nu e ușor să renunți. Pentru că orice proces de renunțare este un proces de pierdere, iar acesta…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Ioana Borțan, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…