A List Magazine ∙ August 3, 2020 ∙ 7 min read

Într-o lume dată peste cap, într-un moment în care încerci să-ţi regăseşti valorile, opreşte-te o clipă, eliberează-te de gânduri, îndreaptă-te către tine. Şi încearcă să meditezi. Despre experienţa meditaţiei şi beneficiile ei ne povesteşte ANDREEA RAICU.

Cum am început? Uneori, când mă uit acum la mine că meditez și că îi învăț și pe alți oameni cum să mediteze, mă amuz foarte tare în sinea mea; mă văd pe mine, în urmă cu peste zece ani, cum luam peste picior acest concept. Pur și simplu nu aveam nici cea mai mică disponibilitate de a încerca – deși eu sunt o persoană extrem de curioasă – pentru că mi se părea un concept nerealist, ceva ce, mintea mea, foarte rațională, nu reușea să-l încadreze în nici o cutiuță. Drept urmare, era un subiect care îmi stârnea amuzamentul. Acum însă, acest subiect, meditația, face parte din viața și din munca mea, mă ajută să mă echilibrez. Și îi ajut, astfel, și pe ceilalți să o facă. Prima oară am auzit despre meditație în urmă cu foarte mulți ani. Aveam un iubit care, în fiecare duminică după amiaza, pe la ora 5.00, își lua rucsacul și ieșea din casă, refuzând să-mi spună ce face în intervalul de timp în care era plecat. Am rămas buni prieteni și, după multă vreme, mi-a destăinuit că se ducea se mediteze și știa că, dacă mi-ar fi spus asta, aș fi râs și am fi avut discuții interminabile pe subiect. Practic, el este cel care m-a făcut să descopăr acest segment de dezvoltare personală. Într-un moment foarte greu a reapărut în viața mea și m-a ajutat mult. Mi-a dăruit atunci cartea Puterea prezentului; am încercat din politețe să o citesc, n-am înțeles nimic și am aruncat-o într-o bibliotecă. Apoi, într-o vacanță, terminasem Eat, Pray, Love, (o poveste la modă în acel an), iar cineva din grup avea cartea Un pământ nou (Eckart Tolle); am citit-o și mi s-a părut incredibilă. M-am întors acasă și atunci am remarcat că era scrisă de același autor care scrisese Puterea prezentului.

Cam așa a început curiozitatea mea legată de meditație. Și, evident, pe măsură ce te deschizi, primești tot felul de informații pentru care probabil nu erai pregătită până atunci. Mi-a picat în mâini o carte despre călătoria cuiva într-un ashram, India Namaste, scrisă de Sega, și am vrut să mă întâlnesc cu autorul ei. Ne-am văzut, am stat de vorbă trei ore în parc și i-am zis că vreau să mă duc în India cu o prietenă. Atunci mi-a spus că trebuie să mă duc singură, că cineva alături de mine în această călătorie îmi va aminti de cum trebuie să fiu, nu de cum sunt eu cu adevărat. Așa m-am hotărât să plec singură. Evident că, într-un loc fără multe lucruri care să te distragă, e mai ușor să meditezi. Cu toate acestea, mi-a fost greu, pentru că eu sunt o persoană foarte agitată, anxioasă și care are nevoie să țină lucrurile sub control. Am început cu meditația activă – cea prin care, îndreptându-ți atenția către corp, îți îndrepți atenția către tine și reușești să-ți liniștești gândurile. În luna aceasta în care am stat în India, am încercat să mă duc și la meditații care nu erau active; mi s-au părut cele mai lungi 30 de minute petrecute vreodată, îmi treceau prin cap toate gândurile posibile și imposibile. Încet-încet, cu foarte multă răbdare și perseverență, am început să învăț câteva tehnici pe care să le integrez în viața mea. De meditat poate să mediteze oricine? Da, și pot spune asta după foarte multă practică – și repet, eu nu sunt o persoană foarte calmă. Dar ai nevoie de exercițiu și de perseverență.

DE CE E BUNĂ MEDITAŢIA?

Mulți oameni spun că, dacă ești religios, nu ai nevoie de meditație. Meditația nu are nici o legătură cu religia. Nu te îndepărtează de la religie, ci te apropie de tine. Chiar recent citeam o carte a unui preot care spunea că jumătate de oră trebuie să îți aloci zilnic să stai tu cu tine, în liniște. Meditația te ajută să devii conștient de gândurile tale, de senzațiile tale și te ajută să-ți gestionezi foarte bine emoțiile, să fii echilibrat. Alții spun „meditația nu-i pentru mine”. Eu cred că poate fi pentru toată lumea

Cu toții avem nevoie să ne cunoaștem, să fim în contact cu noi (mai ales în această lume în care suntem conectați mai mult la exterior), este impor tant să ne conștientizăm nevoile, să știm în fiecare moment ce ni se întâmplă. O altă preconcepție este aceea că „pe mine nu are cum să mă ajute”. Pe toată lumea poate să ajute o tehnică care te ajută să iei distanță, să nu mai fii copleșit, să ai spațiu, să te relaxezi. Cum poți începe? În primul rând, te poate ajuta cineva, mai ales dacă ești ca mine – mi-e greu să fac lucrurile singură la început. Eu funcționez mai bine atunci când sunt într-un grup, așa că, în acest caz, benefică este participarea la un retreat, la un workshop, la o ședință de meditație cu alți oameni. Sau poți intra online și poți să cauți programele de meditație ghidate, care să te ajute să te îndrepți către tine, către lucrurile din interiorul tău. Eu am lansat un program de 28 de zile de meditații ghidate – pe shop.andreearaicu.ro, câte 10 minute în fiecare zi – practic, în fiecare zi ai altă temă și te ajută să te concentrezi în fiecare zi pe o temă (relaxare, conectarea cu tine, nevoile tale, atenția către tine, să-ți găsești forța interioară, să fii recunoscătoare etc).

Meditația trebuie combinată și cu sport sau cu o alimentație anume? Multă lume asociază yoga cu meditația. În general, oamenii se apucă de yoga mai întâi, apoi trec la meditație pentru că ai nevoie să îți îndrepți atenția către corp ca să îți poți liniști mintea, să te poți relaxa. Poate fi dificil să începi direct cu meditația. Yoga și mișcarea, în general, sunt niște metode extraordinare ca să poți să rămâi prezent. În mintea noastră există zilnic zeci de mii de gânduri; orice formă de mișcare te ajută să te concentrezi la corpul tău, să te întorci către tine, să respiri corect și să fii prezent. Cea mai mare problemă a noastră este că nu trăim în prezent, de fapt; analizăm trecutul, facem scenarii despre viitor… Meditația, mindfulness-ul și sportul sunt acele metode care ne ajută să trăim în prezent, să ne echilibrăm, să scăpăm de stres și anxietate. Pentru mine, cele mai importante elemente din fiecare zi sunt meditația, sportul, somnul, alimentația și hidratarea. Dacă vrei să încerci acasă, poți apela la aplicațiile de meditație ghidate online. Poți căuta pe YouTube, poți căuta niște aplicații speciale pe telefon –  Calm, HeadSpace.

Text apărut în ediția de vară a revistei Alist Magazine!

Related Posts

Prințesa Beatrice îi va lua locul lui Kate Middleton

Prințesa Beatrice va prelua obligațiile rgelae care i-ar fi revenit lui Kate Middleton, Prințesa de Wales, care urmeaza…

NEVERSEA 2024 – MALUMA vine pentru prima dată la un festival din România 

MALUMA, superstarul columbian de reggaeton și latino-pop, ale cărui hituri de top și colaborări cu artiști precum Shakira,…

Cea mai mare cursă caritabilă din lume – Race for the Cure Roma, ediția a 25-a

Mihaela Geoană și Boardul Fundației Renașterea, cu sprijinul Ambasadei României în Italia au format echipa României la cea…

Horoscopul săptămânii 13-19 mai 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă previziunile astrale ale săptămânii 13-19 mai 2024. Berbec Interesante zile pentru relațiile sentimentale…

10 cărți de luat în vacanță

Cum care vacanță? În cea de primăvară, în vacanța de vară pe plajă, în orice weekend break pe…

Aniversare la Eurovision- 50 de ani de când ABBA a câștigat concursul

Fanii Eurovision sunt în delir de când formația ABBA a lăsat de înțeles că va reveni pe scenă…

Actorul Tom Selleck și-a publicat cartea de memorii – “You Never Know”

Tom Selleck (79 de ani) și-a lansat cartea de memorii, intitulată ”You Never Know”, pe care a scris-o…

Hailey și Justin Bieber așteaptă primul lor copil

Hailey Bieber (27 de ani) a anunțat că este însărcinată prin publicarea unui videoclip emoționant din Hawaii, în…

Cum arată locuința lui Drew Barrymore din Hamptons

Drew Barrymore are un conac pe plajă, în stațiunea de lux de la malul Atlanticului, Hamptons. Actrița în…

Paris Hilton și Nicole Richie revin cu un nou reality-show, după 20 de ani

La 20 de ani de la ultimul lor reality- show, intitulat The Simple Life, în care cele două…