Adriana Moscu ∙ July 27, 2020 ∙ 4 min read

Dacă în restul anului, ciocolata este cel mai popular dulce, vara nu e perfectă fără o înghețată delicioasă. Află tot ce nu știai despre dulcele tău preferat.

Luna iulie este declarată luna înghețatei. E cazul s-o celebrăm cum se cuvine. De fructe, de vanilie, din iaurt, cu o consistență mai cremoasă sau mai fermă, mai dulce sau mai acrișoară, gelato, parfait, cassata sau dietetică – vara, când gradele din termometre depășesc orice urmă de decență, e întotdeauna un motiv bun să te bucuri de gustul unei înghețate reci. Dar știai că…

Este incert până în ziua de azi cine și când a inventat înghețata. Poate că italienii au rafinat-o, iar americanii au venerat-o (în prezent, SUA sunt cel mai mare producător de înghețată din lume), dar unii istorici spun că acest dulce celebru a ajuns în Europa prin intermediul lui Marco Polo, care a învățat procedeul de la chinezi. Aceștia adăugau zăpadă peste orez și lapte pentru a crea un desert cremos.

“Protoînghețata” era formată din fulgi de zăpadă aromați cu nectar și miere – cel puțin așa au consemnat istoricii în descrierile despre Alexandru Cel Mare (356-323 Î. Ch.), care iubea această combinație inedită. Dar și Împăratul Nero, spun unele surse, își trimitea adesea supușii să adune zăpadă din munți, peste care adăuga fructe și miere.

Prima rețetă oficială de înghețată a fost scrisă undeva în jurul anului 1668, de către Lady Anne Fanshawe, o nobilă de origine engleză. Pentru a pregăti înghețata, rețeta prevedea că smântâna trebuia fiartă împreună cu nucșoară. Pentru aromă, se foloseau flori de portocal sau ambră cenușie (excreții de balenă) cu puțin zahăr. Ce bine că între timp lucrurile au evoluat!

Producția la scară largă a înghețatei a început în 1851, în Boston, Statele Unite.

Și, da, tot în SUA găsim cei mai înfocați consumatori de înghețată. Aici, în medie, o persoană consumă aproape 20 de kilograme de înghețată pe an, iar acest dulce se regăsește în 90% din gospodăriile de peste Ocean.

Înghețata a devenit un dulce cu adevărat celebru la scară mondială după ce a fost oferită trupelor militare americane în Al Doilea Război Mondial.

De altfel, specialiștii în marketing au descoperit că pe timp de război sau recesiune, cererea de înghețată crește considerabil. Măcar știi ce afacere e profitabilă în aceste vremuri tulburi.

În Hawaii există un fruct care are un gust identic cu al înghețatei de vanilie. Se numește inga feuillei, dar localnicii îl numesc fasole de înghețată.

Cea mai mare înghețată din lume a fost creată în Edmonton, Alberta, Canada, în 1988 și cântărea 24 de tone.

Cea mai căutată aromă de înghețată este cea de vanilie, urmată de cea de ciocolată și cea de căpșuni.

Nicio surpriză – cel mai cerut topping din lume este cel de ciocolată.

Cornetele pentru înghețată au fost inventate în 1904, la Târgul Mondial de la St. Louis, din Missouri, Statele Unite, când cererea mare i-a forțat pe vânzătorii de înghețată să ceară ajutorul vânzătorilor de vafe.

Una dintre cele mai neobișnuite arome de înghețată este cea de hot dog, creată – cum altfel? – în Arizona, Statele Unite. Dar dacă nu ești un mare fan al hot dogului, fii pe pace: imaginația creatorilor de înghețată nu are limite. Astfel că există variante pentru cele mai ciudate gusturi: de usturoi, de stridii prăjite, de ardei iute, de aripioare de pui, de caracatiță și lista poate contina.

Cum probabil îți imaginai, înghețata nu e cel mai dietetic desert – o cupă de înghețată cu vanilie are aproape 300 de calorii. Dacă vrei să ții kilogramele sub control, există întotdeauna varianta sănătoasă a înghețatelor de fructe. Iată mai jos o rețetă de care ne-am îndrăgostit:

Înghețată de avocado și căpșuni

Ingrediente: 200 g căpșuni zemoase, tocate, 1 avocado decojit și tocat gros, 2 linguri de oțet balsamic, ½ lingură extract de vanilie 1-2 linguri de sirop de arțar (opțional).

Mod de preparare: Pune căpșunile (oprește patru bucăți pentru ornare), avocado, oțetul și vanilia într-un bol și amestecă-le folosind un blender manual sau un robot de bucătătie, până când vei obține o consistență cât mai netedă. Gustă și adaugă siropul de arțar numai în cazul în care căpșunile nu sunt suficient de dulci.

Toarnă conținutul în patru forme, adaugă câte o căpșună la fiecare, acoperă cu folie de aluminiu și lasă-le la congelator, până îngheață. Înainte de a le consuma, exersează-ți răbdarea, așteaptând să se înmoaie 5-10 minute.

Foto: pexels.com; unsplash.com

Related Posts

10 cărți de luat în vacanță

Cum care vacanță? În cea de primăvară, în vacanța de vară pe plajă, în orice weekend break pe…

Aniversare la Eurovision- 50 de ani de când ABBA a câștigat concursul

Fanii Eurovision sunt în delir de când formația ABBA a lăsat de înțeles că va reveni pe scenă…

Actorul Tom Selleck și-a publicat cartea de memorii – “You Never Know”

Tom Selleck (79 de ani) și-a lansat cartea de memorii, intitulată ”You Never Know”, pe care a scris-o…

Hailey și Justin Bieber așteaptă primul lor copil

Hailey Bieber (27 de ani) a anunțat că este însărcinată prin publicarea unui videoclip emoționant din Hawaii, în…

Cum arată locuința lui Drew Barrymore din Hamptons

Drew Barrymore are un conac pe plajă, în stațiunea de lux de la malul Atlanticului, Hamptons. Actrița în…

Paris Hilton și Nicole Richie revin cu un nou reality-show, după 20 de ani

La 20 de ani de la ultimul lor reality- show, intitulat The Simple Life, în care cele două…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările acestei perioade. Iată ce ne-a atras…

Lista celebrităților care au recurs la cea mai nouă metodă de slăbit

Ozempic este medicamentul miraclos la care numeroase celebrități au apelat în ultimii ani pentru a scăpa de surplusul…

Madonna, aplaudată de cea mai mare mulțime live de fani

În fața scenei uriașe construite pe plaja Copacabana, din Rio de Janeiro, cea mai mare mulțime live de…

George Clooney, aniversare discretă

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori de la Hollywood, George Clooney a împlinit zilele trecute 63…