Adriana Moscu ∙ June 26, 2020 ∙ 3 min read

Te relaxează, îți dezvoltă creativitatea și te aduce împreună cu prietenii. Ia cu tine în vacanță cel puțin un joc de societate.

Te pasionează Monopoly, Catan sau Dixit? Stai ore întregi încercând să termini un puzzle de 1 000 de piese? Jocurile de societate (sau board games, cum sunt cunoscute internațional) pot reduce stresul, dar și incidența unor boli ale memoriei, precum Alzheimerul. Te ajută să-ți exersezi răbdarea și îți pot aduce un mare zâmbet pe față. E bine să ai mereu unul pe-aproape, pe măsuța din sufragerie sau în portbagajul mașinii, când pleci în vacanță. Dacă nu te-am convins încă, îți mai dăm câteva motive.

Bun pentru creier. Joaca stimulează zona din creier unde se formează memoria și procesele complexe de gândire. Implicarea în joc ajută la dezvoltarea abilităților cognitive, cum ar fi luarea deciziilor, gândirea strategică și rezolvarea problemelor.

Proactiv. Jocurile de societate te învață cum să-ți stabilești obiective și să ai răbdare. Ca să câștigi, va trebui să gândești strategic, fără să-ți pierzi răbdarea, intuitiv, privind atent la mișcările partenerilor de joc și să fii mereu cu un pas înaintea lor. O atitudine de învingător!

Fără stres. Fie că vorbim de puzzle sau de Nu te supăra, frate, jocurile de societate suspendă timpul pentru o perioadă. Astfel, uiți de griji și de probemele din viața reală, iar situațiile create de joc îți vor descreți fruntea. În timpul jocului, sunt eliberate endorfinele, supranumite și hormonii fericirii, care îți vor reda buna dispoziție, compasiunea și o stare de bine generală. Bonus: toate astea pot duce chiar la reglarea tensiunii arteriale.

Perfect pentru introvertiți. Jocurile aduc oamenii împreună, îi unesc, cu tot cu caracterele lor diverse. Sunt o modalitate minunată pentru copiii sau adulții timizi de a se deschide în fața prietenilor sau partenerilor de joc, de a-și demonstra capacitățile intelectuale, creativitatea și individualitatea într-un mod neintruziv. Toate au ca efect comun creșterea stimei de sine, sentimentul de apartenență la grup și acela de a fi remarcat.

Crește viteza de răspuns. Specialiștii sunt de acord că pasionații de jocuri de societate au o capacitate sporită de observație și atenție la detalii, dar și o viteză de răspuns îmbunătățită. Rezolvă o problemă dintr-un joc contracronometru și s-ar putea să descoperi mai repede unde ți-ai pus telefonul sau unde ți-ai lăsat ochelarii. 🙂

Sistem imunitar invincibil. Gândurile și emoțiile negative ne pot îmbolnăvi – nu e un mit, ci concluzia la care au ajuns cercetărorii. Dar cu atitudinea pozitivă și umorul adecvat, vom lupta mult mai bine cu orice tip de afecțiune. Bucuria și râsul din timpul jocurilor de societate împiedică eliberarea substanțelor chimice nocive în organism.

Benefic pentru dezvoltarea copiilor. Jocul dezvoltă abilitățile de logică și raționament ale celor mici, îmbunătățește gândirea critică și stimulează orientarea spațială. Capacitatea de concentrare pentru o perioadă mai lungă de timp este, de asemenea, dezvoltată în timpul unei reprize de joc.

Tratament terapeutic. Cele mai multe tipuri de board games impun jucătorilor să utilizeze abilități motrice de înaltă finețe pentru a ridica sau muta piese – acțiuni care implică atât coordonare cât și dexteritate.

Foto: Pexels, Pixabay. 

Related Posts

Premierele lunii mai: filme noi la cinema

Blockbustere mult așteptate, comedii și povești pentru întreaga familie: iată care sunt premierele lunii mai la cinema. Kingdom…

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…