Monica Cismaru ∙ June 15, 2020 ∙ 3 min read

finlanda helsinki

Fericirea e greu de determinat, dar ONU și-a propus să găsească unitatea de măsură. În fiecare an, Rețeaua de Soluții de Dezvoltare Sustenabilă a ONU publică Raportul Fericirii în Lume – un studiu care examinează conexiunile dintre fericire și dezvoltare și care își propune să-i încurajeze pe politicieni să acorde mai multă atenție celui de-al doilea aspect. Astfel, aproximativ 1000 de persoane din fiecare stat membru ONU notează calitatea vieții din țară pe o scară de la 0 la 10, iar cercetătorii culeg date care privesc șase aspecte: nivelul PIB, speranța de viață, ajutorul social, încrederea în stat și corupția, libertatea percepută de individ în a lua decizii capitale și generozitatea. Raportul Fericirii în Lume, ediția 2020, a fost publicat recent, iar rezultatele nu sunt deloc surprinzătoare, scrie Conde Nast Traveler, deorece acesta e dominat de țările nordice.

1. Finlanda

finlanda

Finlanda conduce pentru al treilea an consecutiv în topul fericirii. Statul are unul dintre cele mai dezvoltate și performante sisteme de învățământ din lume, pe care reușesc să-l concureze doar țări precum Coreea de Sud, Japonia și Singapore. Succesul educațional vine din importanța imensă acordată studiilor avansate ale profesorilor și accentului pus pe învățământul cu probe practice și nu pe cantitatea de materie predată și asimilată.

2. Danemarca

danemarca

Danemarca se află în vârful clasamentului datorită speranței de viață înregistrate, a ajutorului social și a generozității, dar și datorită atenției acordate energiei regenerabile. Este cea mai prietenoasă țară pentru bicicliști și are o zonă de coastă pe care o poți explora la nesfârșit. În plus, Danemarca mai conduce și în topul încrederii în politicieni, a siguranței de ordin economic, a libertății, a mobilizării societății civile și a echilibrului serviciu-viață personală.

3. Elveția

elvetia

Elveția a avansat cu trei locuri anul acesta și este țara în care totul este supus votului – de la numărul de zile de concediu până la numărul imigranților primiți în interiorul granițelor. Această democrație directă le oferă locuitorilor satisfacția participării la luarea deciziilor și la evoluția țării lor. Elvețienii sunt indivizi destul de reticenți la cei din exterior, iar primul contact ar putea fi descurajant pentru turiști, dar impresia se depășește ușor.

4. Islanda

islanda

Țara începe să înregistreze revitalizarea după colapsul financiar din 2007. Islandezii își apreciază țara datorită sprijinului pe care și-l acordă cetățenii între ei, dar și datorită frumuseților naturale neîntrecute.

5. Norvegia

norvegia

Norvegia a ocupat primul loc în topul fericirii în urmă cu câțiva ani, dar acum se află pe o pantă descendentă. Totuși, ocupă un onorant loc cinci datorită bunei guvernări, a economiei înfloritoare și a managementului responsabil al resurselor naturale. Norvegienii se bucură de spirjinul social consistent, de încrederea în politicieni și de bunăstarea economică.

 

În topul celor mai fericite țări din lume se mai numără Olanda, Suedia, Noua Zeelandă, Austria și Luxemburg.

 

 

Foto: Tapio Haaja, Nick Karvounis, Pascal Debrunner, Nicolas J Leclercq, Simon Williams Taneli Lahtinen/ Unsplash

Related Posts

Lista celebrităților care au recurs la cea mai nouă metodă de slăbit

Ozempic este medicamentul miraclos la care numeroase celebrități au apelat în ultimii ani pentru a scăpa de surplusul…

Madonna, aplaudată de cea mai mare mulțime live de fani

În fața scenei uriașe construite pe plaja Copacabana, din Rio de Janeiro, cea mai mare mulțime live de…

George Clooney, aniversare discretă

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori de la Hollywood, George Clooney a împlinit zilele trecute 63…

Cele mai frumoase insule din Europa

În căutarea liniștii, a relaxării, a peisajelor paradisiace și a plajelor îmbietoare, îți prezentăm un clasament al celor…

Horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024. Berbec Situații controversate în plan financiar! Este vorba…

Cum a fost Met Gala, cel mai important eveniment fashion al anului

O nouă ediție Met Gala a avut loc aseară la New York, iar celebritățile și-au dat doctoratul în…

Coffee Time! Interviu cu Andrei Cristian Stoica

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Vlad Huidu o ia la întrebări pe soția lui, Giulia

Cum arată o discuție tête-à-tête, între doi soți? Dar între doi soți celebri, care au și participat la…

Eroii României la Jocurile Olimpice

Ediția de la Paris de anul acesta se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august. Un moment…

Savantele (reale ale) României

La nivel global, în prezent, doar 33% dintre cercetători sunt femei. Acestora li se acordă mai puține finanțări…