A List Magazine ∙ April 17, 2020 ∙ 5 min read

Suntem în plină perioadă de izolare cauzată de pandemia generată de COVID-19 și, din acest motiv, lipsa de mișcare devine o problemă de sănătate extrem de importantă pentru fiecare dintre noi. În cazul persoanelor sănătoase, fără afecțiuni cronice, exercițiile fizice pot fi realizate fără restricții deosebite, în interiorul locuinței, iar Internetul ne oferă nenumărate tutoriale efectuate de antrenori, cu diferite grade de dificultate. Ce facem însă în cazul în care unele persoane suferă de afecțiuni din sfera ortopedică, au artroză în stadii avansate sau au fost amânate de la intervențiile de protezarea ale șoldului sau ale genunchiului din cauza condițiilor epidemice din prezent?

Pentru a afla răspunsuri la toate aceste întrebări, am discutat cu doctorul Vlad Predescu, medic ortoped specializat în protezare articulară și traumatologie sportivă, care ne va oferi detalii legate despre felul în care ne putem menține sănătatea în această perioadă.

Rutina zilnică, esențială

În primul rând, vom discuta despre cei care au avut parte, până acum, de rutina obișnuită casă-birou și nu suferă de vreo problemă cronică. Pentru aceștia, important este să efectueze zilnic un antrenament ușor, de menținere sau de încălzire, în eventualitatea în care se pregătesc pentru un efort ceva mai intens. De cele mai multe ori, 20-30 de minute de antrenament ușor poate avea efecte nebănuite asupra organismului. În primul rând, acest gen de activitate întreține mușchii, favorizează circulația sângelui, reduce tensiunea, ajutându-vă în cazuri de insomnie sau oboseală accentuată.

“Stresul poate fi combătut eficient cu un set de exerciții simple pentru că acestea reduc tensiunea musculară, inclusiv cârceii care se formează la nivelul acestora. De obicei, durerea în aceste situații are legătură cu gâtul, partea superioară a spatelui și cu umerii, așa că simplele mișcări zilnice pot detensiona respectivele zone”, susține doctorul Predescu.

Mișcarea combate anxietatea

Această perioadă este una extrem de favorabilă stărilor de anxietate, în condițiile în care stilul nostru de viață este complet bulversat. Exercițiile fizice simple, ușoare, realizate în cadrul unei rutine, pot avea efecte incredibile, în condițiile în care acestea presupun o pauză mentală, în care ne concentrăm pe partea fizică, lăsând creierului un răgaz pentru a se calma. Combinate și cu exerciții de respirație profundă și perioade de meditație, micile antrenamente din casă vor avea un efect pozitiv asupra gândurilor dumneavoastră. Inclusiv dansul, realizat în fața televizorului, este un bun “medicament” împotriva stărilor de anxietate din această perioadă.

Urcatul scărilor, o soluție excelentă

În mod surprinzător, cei care nu au probleme speciale de sănătate și locuiesc la bloc pot apela la o metodă extrem de simplă de menținere a sănătății, în special a membrelor inferioare care, în această perioadă, tind să fie destul de neglijate. Urcatul scărilor este o soluție excelentă în acest caz, mai ales că unele cercetări medicale au dovedit faptul că urcatul a minim opt etaje pe zi poate reduce riscul de moarte prematură cu peste 25%, iar 5-7 minute intense pot scădea semnificativ riscul unui infarct. Vlad Predescu este de părere că sedentarismul poate să devină accentuat în această perioadă, așa că recomandarea urcatului scărilor este valabilă tuturor celor care petrec multe ore în fața calculatorului, precum și femeilor, care au un risc crescut de osteoporoză, de fragilizare a oaselor.

Atenție în cazul afecțiunilor cronice

În cazul pacienților cu afecțiuni cronice, în special din sfera ortopedică, lucrurile sunt ceva mai complexe. Din păcate, mesajele pe care acești oameni le primesc câteodată din partea medicilor sunt contradictorii. Pe de-o parte, pacienții trebuie să stea liniștiți deoarece mișcarea intensifică simptomatologia dureroasă, dar, pe de altă parte, lipsa acesteia duce la atrofie musculară și la pierderea mobilității articulației. “Întârzierea efectuării intervenției de protezare, fără a încerca să menținem cât de cât articulațiile funcționale, este extrem de dăunătoare. Cu cât o articulație ce urmează a fi protezată este mai lipsită de mobilitate, având și un sistem muscular atrofiat, cu atât rezultatele după protezare vor fi sub așteptările pacientului și aceștia vor avea nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare”, declară doctorul  Vlad Predescu.

Exercițiile, numai cu recomandarea medicului

În această perioadă, cele mai afectate grupe musculare din corp sunt cele ale membrelor inferioare și, de aceea, trebuie să ne concentrăm asupra acestora. În plus, în funcție de vârstă și de starea aparatului cardiovascular, este indicat să fie introduse și câteva minute de exerciții cardio, menite să asigure o bună oxigenare a întregului organism și să crească puțin capacitatea de efort. “Dacă ne gândim la persoanele care urmează a fi supuse unei operații de protezare, aceștia au o perioadă de câteva săptămâni în care trebuie să se deplaseze cu cadru sau în două cârje și, implicit, efortul de locomoție va fi mai mare. Deseori, pacienții ne spun, în perioada postoperatorie, că nu durerile sunt cele care îi limitează în a continua recuperarea, ci oboseala musculară cauzată de faptul că și-au pierdut antrenamentul de a merge și de a-și folosi grupele musculare atrofiate”, concluzionează medicul. Așadar, pentru cei cu afecțiuni cronice, întrebați medicul ce fel de activități fizice vă sunt utile, precum și nivelul de intensitate al acestora, chiar dacă acestea sunt realizate în casă, pentru a evita intensificarea durerilor. Mersul prin casă, timp de 10 – 15 minute, sau pedalatul în ritm normal pe o bicicletă statică sunt cele mai simple recomandări la care puteți apela în această perioadă.

 

Related Posts

Eroii României la Jocurile Olimpice

Ediția de la Paris de anul acesta se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august. Un moment…

Savantele (reale ale) României

La nivel global, în prezent, doar 33% dintre cercetători sunt femei. Acestora li se acordă mai puține finanțări…

Premierele lunii mai: filme noi la cinema

Blockbustere mult așteptate, comedii și povești pentru întreaga familie: iată care sunt premierele lunii mai la cinema. Kingdom…

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…