A List Magazine ∙ April 7, 2020 ∙ 5 min read

Mădălina Hristescu, fondator al casei de avocatură Hristescu si Asociatii, specializată în dreptul afacerilor, servicii financiare, fuziuni și achiziții, ne explică pe înțelesul nostru ce este Certificatul de Situație de Urgență, ce beneficii aduce el, cum se poate obține și de către cine.

Esențial într-o situație de criză, oricare ar fi natura acesteia, este să deții informația despre ce este necesar ori important să faci pentru a rezista pe durata ei, a o depăși și a diminua riscurile sau consecințele nefavorabile.

Unul dintre efectele crizei actuale existente în lume, cauzată de răspândirea coronavirusului COVID -19, efect cu derulare în timp, se reflectă în activitatea operatorilor economici și în mod special a acelora din anumite domenii, direct vizate de restricțiile oficiale și care se confruntă deja, sau urmează să se confrunte foarte curând, cu o lipsă a lichidităților.

În acest context, după cum este, deja, îndeobste cunoscut, prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, s-a statuat posibilitatea emiterii certificatelor de situație de urgență la cererea operatorilor economici a căror activitate are de suferit în urma pandemiei.

Astfel, din 5 aprilie 2020, este activă, functională și poate fi accesată platforma Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pentru obțierea certificatelor de situație de urgență.

  1. Ce este Certificatul de Situație de Urgență (CSU)?

CSU este un act care:

  • se eliberează de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri
  • se eliberează numai pe perioada stării de urgență
  • atestă faptul că beneficiarul acestuia și-a întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice/a înregistrat o anumită scădere a veniturilor/încasărilor
  1. Tipuri de CSU:

CSU se poate emite în două forme:

  1. a)TIP 1 (ALBASTRU) – eliberat în baza declarației pe propria răspundere din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente. Mai precis, CSU tip 1 se eliberează acelor companii a căror activitate a fost oprită, total sau parțial, prin ordonanțe militare.
  2. b)TIP 2 (GALBEN) – eliberat în baza declarației pe propria răspundere din care rezultă înregistrarea unei diminuări a veniturilor / încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020.
  3. De ce să obțin un CSU?

CSU este util și se poate utiliza, pe durata stării de urgență, atât în relațiile cu instituțiile publice pentru a beneficia de facilități/măsuri de sprijin, cât și în relațiile comerciale, pentru:

  • o serie de facilități fiscale (e.g. neplata penalităților pentru întârzieri în executarea obligațiilor din contractele încheiate cu autoritățile publice);
  • amânarea la plată pentru serviciile de utilități: electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet;
  • amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare – numai CSU tip 1 (ALBASTRU);
  • invocarea forței majore (făra obținerea avziului de forță majoră de la Camera de Comerț și Industrie).
  1. Cum se obține CSU?

Atât solicitarea cât și eliberarea CSU se realizează exclusiv electronic, iar pașii de urmat în vederea obținerii acestuia sunt:

  • accesarea platformei http://prevenire.gov.ro (la secțiunea dedicată Solicită certificat de situație de urgență);
  • încărcarea în platforma a următoarelor informații:
  1. a)datele de identificare;
  2. b)declarație pe propria răspundere a reprezentantului legal*, conform modelului existent si care se poate descarca in format word editabil sau pdf de pe site-ul ministerului, model care contine o declaratie suplimentara fata de cunprinsul Anexei 3 la Ordinul 822/2020 (http://prevenire.gov.ro/Solicita certificat de situatie de urgenta/Acasa/Descarca declarație pe propria răspundere – in partea de jos a paginii web)

*declaratia se poate semna:

  • cu semnătură electronica a reprezentantului legal SAU
  • cu semnatura olografa a reprezentantului legal si semnatura electronica a împuternicitului desemnat în acest sens.

NB: Solicitanții care nu sunt înregistrați la oficiul registrului comerțului trebuie sa furnizeze, pe langa cele de mai sus, și documente privind autorizarea activității.

  • eliberarea CSU se face in mod automat, electronic, după validarea de către sistem a solicitării depuse.
  1. Cine poate solicita CSU?

Subliniind faptul că un solicitanat poate obține numai un singur tip de CSU, acesta din urmă se poate obține de către:

  • întreprinderi mici și mijlocii (IMM*) care operează în domeniile transport, turism, HoReCa, organizări de evenimente, publicitate, învăţământ privat şi activităţi adiacente, industria confecţiilor, încălţămintei şi pielăriei, servicii destinate populaţiei;
  • următoarele profesii care îndeplinesc servicii de interes public: formele de exercitare a profesiei de notar public, avocat și executor judecătoresc;
  • cabinetele medicilor de familie și cabinetele stomatologice în care își desfășoară activitatea, în orice formă, cel mult 20 de persoane;
  • federațiile sportive naționale și cluburile sportive care dețin certificat de identitate sportive.

*IMM = Orice forma de organizare a unei activitati economice, autorizata potrivit legilor in vigoare sa faca activitati de productie, comert sau prestari de servicii, in scopul obtinerii de venituri, in conditii de concurenta, respectiv: societati reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, societati cooperative, persoane fizice autorizate, intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale si intreprinderile familiale, autorizate potrivit legii, care desfasoara activitati economice, inclusiv asociatii si fundatii, cooperative agricole și societati agricole care desfasoara activitati economice, si care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  1. a)au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250;
  2. b)realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale (active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli in avans) care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro, conform ultimei situatii financiare aprobate.
  3. CSU sau Certificat de forță majoră (CFM)?

Certificatul (sau avizul) de forță majoră se emite numai de către Camera de Comerț a României (CCR) și de camerele de comerț județene, în baza unei solicitări însoțite de anumite documentele necesare și după plata unei taxe (în cuantum de cca 500 euro). spre deosebire de CSU, CFM constată existența cazului de forță majoră și poate fi folosit doar în contractul a cărei neexecutare se invocă.

 

 

Related Posts

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Coffee Time! Interviu cu Maria Raluca Năvloiu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…