Adriana Moscu ∙ February 20, 2020 ∙ 5 min read

 

Simți și tu că pe hârtie poți să concepi teze de doctorat, dar când vine vorba să comunci face to face, de-abia dacă poți să închegi o conversație despre vreme? Iată câteva sfaturi care te vor scoate din impas.

Sunt multe motive pentru care mi-am ales meseria de jurnalist. Dar poate cel mai bine poate fi sintetizat așa: mă tem de oameni, dar îi și iubesc de mor. Poate suna ciudat pentru un extrovertit, dar pentru cineva cu fobie socială și episoade de anxietate (ca mine) sunt convinsă că e lesne de-nțeles ce vreau să spun. Practic, am ales acest domeniu ca un antidot la timiditate. Și funcționează întocmai ca un vaccin. Totuși, după atâția ani de practică, încă mi se pare dificil uneori să comunic la nivel “small talk”. OK, și ce ne spunem după “Ce mai faci?”, “Bine, mulțumesc!”?

Experții cred că tocmai asta e problema: ne împiedicăm în discuții banale, de conveniență, și părem că de-abia așteptăm să scăpăm de interlocutorul nostru. Dar ce-ar fi dacă am încerca să purtăm o discuție pe o temă mai profundă? Tot specialiștii ne învață că persoanele care duc discuția la un alt nivel – mai plin de miez – se simt mai împlinite.

Dar iată cum poți să te bucuri de o conversație cu substanță:

Condu tu conversația de la bun început

Dacă vezi că persoana din fața ta dă semne de plictiseală, fă tu pasul spre o temă de discuție cu sens și renunță la a sporovăi despre tot și despre nimic. Da, toată lumea a observat că e nefiresc de cald în februarie, nu trebuie să subliniezi și tu asta. În schimb, sunt o grămadă de probleme nerezolvate în țara asta: pornește de la un eveniment actual și cere-i opinia partenerului tău de discuții. Dacă simți că nu e interesat sau nu stăpânește subiectul, nu te descuraja. Mai sunt multe alte teme de explorat. Ce filme a văzut în ultimul timp, bunăoară.

Câți oameni la o masă, atâtea subiecte de discuție

Mai ales atunci când conversațiile trebuie purtate la masă, uneori, alături de necunoscuți, timpul poate trece foarte greu. Ca să eviți tăcerile apăsătoare, poți sparge gheața cerând informații despre îndatoririle de serviciu ale celui din proximitatea ta. Cu un amendament: să știi sigur că are o ocupație cu care se simte bine. În funcție de cum se leagă conversația și de subiectele atinse între timp, puteți face schimb de impresii despre orașele vizitate, studiile sau specializările absolvite, cărțile citite și așa mai departe.

Nu încerca să epatezi

Este cât se poate de nepoliticos să abuzezi de experiențele tale de “cinci stele”, dacă ai semnale clare că persoana din fața ta nu are posibilitatea să se bucure de ele. Este vital să găsiți subiecte comune de discuție, pe care amândoi să le stăpâniți cu ușurință. Cele bazate pe activitățile de zi cu zi, cum ar fi ce mai gătim azi sau cum ne descurcăm cu jobul și copiii (dacă ei există!) sunt cele mai “sigure”.

Lasă telefonul în geantă

E cu totul și cu totul neplăcut să ai în permanență mâinile și ochii ocupați să scrolleze și să scruteze realitățile virtuale de pe ecranul telefonului. Mai bine concentrează-te pe ceea ce se întâmplă chiar acum în jurul tău. Adică pe partenerul tău de discuție. E o regulă esențială care, dacă ții cont de ea, va îmbunătăți substanțial calitatea conversației.

Fii tu însăți

Îți complici viața și discuția încercând să pari ceea ce nu ești. Falsitatea este ușor de reperat pentru un ochi exersat, așa că e mai bine să te comporți natural și să vorbești doar despre lucruri la care chiar te pricepi. Altfel, în loc de o discuție fructuoasă, vei avea parte de momente stânjenitoare.

N-ai reținut numele? Întreabă încă o dată

Prea puțini oameni țin minte din prima numele interlocutorului sau fața acestuia. Dacă ți se întâmplă și ție să uiți cine e persoana care tocmai îți fusese prezentată, nu e nicio catastrofă să o rogi să-ți reamintească numele. Cere-ți scuze politicos, dă vina pe oboseală și atenția disributivă (sau lipsa ei!). S-ar putea să-i faci un bine persoanei din fața ta – cel mai probabil, și ea a uitat cine ești și cum te cheamă. Asta dacă nu cumva ești o persoană celebră! 🙂

Lasă-l pe celălalt să vorbească

Dacă ești într-un moment în care, indiferent de motiv, nu ai chef să vorbești prea mult sau să dezvălui detalii despre tine, condu discuția înspre partener. Cei mai mulți oameni adoră să vorbească despre ei înșiși! Nu uita să rămâi conectată cu cel din fața ta și să punctezi informațile aflate cu complimente si fraze de aprobare care să-l ajute să se simtă confortabil. Și să continue!

Păstrează-ți calmul și stăpânirea de sine

Dacă simți cum vin înspre tine, în valuri, atacurile de panică, încearcă să le primești cu zâmbetul pe buze. Majoritatea gândurilor pe care le proiectăm în legătură cu o persoană sau o situație sunt doar în mintea noastră. Până la urmă, orice eveniment trece și în curând te vei afla din nou pe canapea, făcând binging cu serialele tale preferate.

 

Related Posts

Premierele lunii mai: filme noi la cinema

Blockbustere mult așteptate, comedii și povești pentru întreaga familie: iată care sunt premierele lunii mai la cinema. Kingdom…

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…