Adriana Moscu ∙ January 26, 2020 ∙ 5 min read

România mereu surprinzătoare și fascinantă a fost surprinsă și în aceste filme pentru care producătorii au ales țara noastră ca locație. Află numele câtorva dintre peliculele care au pus România pe harta hollywoodiană. 

Fie că vorbim de atmosfera înfricoșătoare redată prin monumentele istorice din Transilvania, de cea bucolică, obținută prin decorul natural al Deltei ori a munților, sau de cea romantică, europeană, descoperită pe străzile din București, numărul producțiilor cinematografice filmate parțial sau integral la noi în țară este în continuă creștere. Desigur, și costurile cu producția, semnificativ mai mici, își spun cuvântul atunci când o casă de film alege România ca destinație de set. Mai jos, trecem în revistă o parte dintre ele.

Cold Mountain (2003)

În regia lui Anthony Minghella, avându-i ca protagoniști pe Jude Law, Nicole Kidman și Renée Zellweger, drama romantică de război Col Mountain a avut trei locații: Marea Britanie, SUA și România (munții Carpați, Potigrafu). Un motiv în plus de mândrie a fost Oscarul pentru rol secundar câștigat de Renée Zellweger. Cold Mountain a fost de 7 ori nominalizat la Oscar si de 8 ori la Globul de Aur.

„The Nun/Călugăriţa: Misterul de la mănăstire“ (2018)

Regizorul britanic Corin Hardy a ales încă de la început România ca destinație de filmare – scenariul prezintă povestea unei călugărițe care s-a sinucis într-o mănăstire de la noi, și a misterului pe care o echipă de la Vatican este trimisă să-l descifreze. „The Nun“ a fost filmat la Castelul Corvinilor, Castelul Bethlen din Criş, în tunelele de la Mogoşoaia, în Sighişoara, la Copşa Mare, la Palatul Parlamentului. În România este interzisă filmarea în interiorul bisericilor, astfel că echipa de producţie a construit o biserică în studiourile Castle Film.

“A Christmas Prince”, “The Christmas Prince: A Royal Wedding”, “The Princess Switch” (2017)

Miniseria Netflix a fost filmată cu ajutorul monumetelor istorice de la noi din țară: Castelul Peleş, Palatul Bragadiru, Muzeul Naţional Cotroceni, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila (UMF) şi Aeroportul Aurel Vlaicu. Director de imagine a fost tot un român: Viorel Sergovici. Povestea e clasică, deși ținutul Aldovia e imaginar: un prinț și o fată de rând se îndrăgostesc și își construiesc o viață de basm împreună. De Sărbători, filmul a făcut deliciul celor mai mici dintre spectatori.

The Brothers Bloom (2008)

Rachel Weisz, Adrien Brody și Mark Ruffalo sunt protagoniștii unei comedii senzaționale, “Frații Bloom”, ale cărei filmări au fost realizate și în România (la București, Comarnic, Sinaia și Constanța). În film, veți putea vedea de aproape Cazinoul din Constanța și Castelul Peleș din Sinaia. Scenariștii nu i-au rezervat o soartă prea bună celui din urmă: Castelul Peleș este distrus fără milă – Rachel Weisz intră în el cu o mașină, iar apoi îl va arunca în aer.

Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2011)

Nicholas Cage a filmat această peliculă de acțiune la Castelul Corvinilor, cunoscut și sub numele de Castelul Huniazilor, din Hunedoara. Ciocnirea aproape fatală dintre Carrigan și Ghost Rider a fost filmată într-o carieră uriașă din apropiere de Tîrgu Jiu, o parte din secvență fiind recreată, apoi, în studiourile de la Castel Film.  Echipa a călătorit timp de o lună și în zone istorice ale României, inclusiv în Transilvania. Filmările s-au mutat, apoi, în Turcia. Prducătorii au declarat că au ales România pentru că e “verde” – nu rămâne decât să-i credem pe cuvânt.

Transporter 3 (2008)

Filmul american, turnat în Europa. Pentru ca totul să fie posibil, actorul Jason Statham și echipa sa au vizitat, pe rând, Franța, Ungaria, Ucraina și Romania. Scena filmată în țara noastră are loc într-o benzinărie. 

War Dogs (2016)

Regizorul trilogiei “Marea mahmureală”, Todd Phillips, a filmat comedia War Dogs și in România (pe lângă Miami Beach, Las Vegas și Maroc). O veste cu gust amar, totuși: în film, România este portretizată ca Albania, deși, la un moment dat, se spun câteva vorbe în română (nu căuta aceste legi!). Un ochi atent va recunoaște o mulțime de locuri din București, inclusiv Casa Poporului. Totuși, ce căutau iniția producătorii la noi în țară? Un hambar uriaș (doh!). Gabriel Spahiu și Bogdan Albulescu sunt doar doi dintre actorii români care au apărut în acest film.

One in the Chamber/Ultimul glonț (2012)

Un alt film de acțiune american regizat de William Kaufman și lansat direct pe DVD, avându-i în rolurile principale pe Cuba Gooding Jr. și Dolph Lundgren. Filmul relatează luptele între două familii mafiote originare din fosta URSS după trei ani de pace. Filmările au fost efectuate în majoritate în România (la București și pe platourile MediaPro de la Buftea), dar și în Cehia. În film joacă și actori români – da, ați ghicit, în rolurile secundare.

Modigliani (2004)

Un film turnat în totalitate în București, deși acțiunea se petrece în capitala Franței, Paris. Putem spune, totuși, că a fost filmat în Micul Paris. 🙂  Și în Studiourile Media Pro. La începutul secolului al XX-lea, Modigliani (Andy Garcia), un elev al lui Brâncuși, trăiește o poveste de dragoste cu Jeanne. Din relația lor rezultă un copil nelegitim, trimis să trăiască la o mănăstire.

“Seven Sisters”/“What Happened to Monday” (2017)

Creditat în ambele feluri și difuzat de Netflix, filmul este un thiller SF regizat de Tommy Wirkola, ale cărui filmări au avut loc în România, la Constanța și București. Povestea e plasată în anul 2073, când suprapopularea și foamea au forțat guvernele să restricționeze numărul de copii la unul singur pe familie. Filmările au durat 94 de zile, iar printre locații veți recunoaște Biserica Italiană de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, Lipscanii, Biblioteca Națională, Teatrul Național, bulevardul Magheru. Din distribuție, fac parte și câțiva actori români: Ioachim Ciobanu, Vlad Rădescu, Ioana Florentina Dimitriu, Daniel Vișan, Mădălin Drăgan, Andrei Scorteanu.

Foto: PR

Related Posts

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…