Eticheta la masă de Sărbători

Începe sezonul Sărbătorilor. Și, indiferent dacă sărbătorim tradițional, cosmopolit, natural sau urban, momentul în care ne adunăm cu toții în jurul mesei este nelipsit și îndelung așteptat. Fie că suntem invitați la un dineu elegant, la un prânz informal între colegi, fie că suntem gazdă pentru masa de Crăciun în familie, mergem la un brunch sau organizăm un cocktail party într-un club, modul în care ne purtăm spune multe lucruri despre noi. Care e eticheta la masă de Sărbători (și nu numai)?
Text de Cristina Turnagiu.
„Nimic nu arată mai clar caracterul unui om decât felul în care se poartă la masă” ne-a atenționat în perioada victoriană romancierul William Makepeace Thackeray. Așa că păstrăm ideea autorului și îi adaugăm o perspectivă apropiată stilului și ritmului de viață contemporane, propusă de nimeni alta decât „păstrătoarea supremă a manierelor”, regina Elisabeta a II a care a reușit să o spună simplu, concret și puternic: „Manierele nu sunt pentru a impresiona, ci pentru a arăta respect.”
Concluzia: Eticheta la masă nu este despre farfurii de porțelan, tacâmuri de argint și reguli rigide, ci despre armonie și considerație pentru ceilalți.
Așadar, iată mai departe câteva sugestii care vor face din mesele festive un prilej de bucurie și de apreciere a celor prezenți. Ele au ca scop să creeze un cadru plăcut, confortabil, elegant și incluziv pentru participanți și nu să încurce, ori să împiedice comportamentul natural, căci cei manierați se regăsesc nu în luxul mesei, ci în felul în care îi fac pe ceilalți să se simtă confortabil.
O gazdă bună….
1. Își pregătește toată casa pentru oaspeți, nu doar masa. Un loc amenajat pentru hainele de stradă, o baie imaculată, un spațiu pentru socializare aerisit, fără miros de mâncare, sau o terasă pregătită pentru fumat vorbesc la fel de mult despre grija pentru confortul invitaților ca o masă amenajată festiv și preparatele savuroase pregătite.
2. Își invită oaspeții din vreme, le dă informațiile necesare despre întâlnire și le solicită detalii despre intoleranțe, alergii sau restricții alimentare. Astfel dovedește atenție pentru timpul și nevoile celor dragi.
3. Își întâmpină personal toți invitații. Este prima care îi salută, îi îndrumă spre locul destinat garderobei, NU își pune oaspeții să se descalțe și îi prezintă pe noii veniți celor prezenți.
4. Își manifestă aprecierea pentru fiecare oaspete, buchet de flori sau cadou primit. Florile le pune imediat în apă, iar darurile într-un loc dedicat pentru a fi deschise după plecarea invitaților. Dacă primește o sticlă de vin nu o deschide, pentru că ea nu ar fi de ajuns să fie servită tuturor invitaților, ci servește vinul pe care l-a pregătit.
5. Este cea care invită oaspeții la masă, alocând fiecăruia locul dinainte stabilit. Se străduiește să aranjeze invitații alternativ, femei și bărbați, ținând cont de ierarhiile familiale sau alegând criterii care să ofere șansa unor discuții sau interacțiuni plăcute.
6. Decorează o masă frumoasă și eficient amenajată: o față de masă simplă, dar imaculată, este de preferat uneia prețioase, dar neîngrijită; pe masă se află strict cele necesare servirii primului fel de mâncare (farfuria suport și șervetul de masă) și toate tacâmurile (antreu, fel principal, salată, desert) și paharele necesare (aperitiv, vin alb, vin roșu, apă); decorul permite invitaților să se vadă între ei; lumânările nu au miros care să interfereze cu aromele bucatelor pregătite.
7. Nu își întreabă oaspeții dacă le place mâncarea. Sub nici o formă, mai directă sau mai voalată, niciodată.
CASETĂ:
„Ospitalitatea adevărată constă în a-ți face oaspeții să simtă că sunt acasă, chiar dacă tu ai prefera să fie la ei.” (umor englezesc)
Pentru dineuri și cine festive farfuriile, tacâmurile și paharele pot fi alese din materiale mai fine și frumos decorate (porțelanuri, argintărie, cristaluri) însă la fel de apreciate sunt și alegerile contemporane de veselă din sticlă vitrificata sau ceramică, precum și tacâmurile din oțel inoxidabil cu design contemporan și minimalist. Gazda alege gradul de formalism, de eleganță sau de autenticitate în care oaspeții ei se vor simți cel mai bine. Dacă există posibilitatea unui ajutor pentru gazdă în servirea mesei, cea mai formală și mai elegantă formă de servire este cea à la russe (în stil rusesc, bucatele sunt porționate și așezate pe platouri, se aduc pe rând în funcție de meniul stabilit, iar ajutorul sau chelnerul servește fiecare oaspete în farfuria din fața sa, care se schimbă cu fiecare fel) sau cea à l’anglaise, semi-formală, însă la fel de elegantă (în stil englezesc, bucatele sunt porționate și așezate pe platouri, sunt prezentate prin stânga, iar oaspetele se servește singur, folosind tacâmurile de servire).
Pentru brunch-uri sau prânzuri se pot alege naproane și șervete textile cu decor de sezon în locul fețelor de masă, iar masa se poate amenaja cu veselă cu decor și culori diferite, cu mici decoruri individuale în locul celor centrale. În aceste cazuri masa poate fi servită à la française (în stil francez, unde toate felurile de mâncare sunt așezate simultan pe masă sau pe un bufet, oaspeții servindu-se singuri).
Un invitat manierat….
1. Este punctual. Ajunge la ora specificată, în nici un caz înainte. O întârziere de 10 minute este acceptată, dar orice peste 15 minute este inconfortabil pentru gazdă. Dacă, totuși, gazda agrează să veniți mai târziu, vă veți integra firesc în mersul evenimentului. Dacă planurile vi s-au schimbat și e nevoie să declinați invitația, anunțați cât mai curând posibil.
2. Își onorează și surprinde plăcut gazda. Un buchet de flori nu este un dar. Este o atenție care va bucura orice gazdă însă, ținând cont că este perioada sărbătorilor și a cadourilor, fiți generoși.
3. Alege o ținută adecvată anotimpului, orei din zi, ocaziei, locului și ține cont că nu el este eroul principal al acestui eveniment, ci gazda. Dacă oaspetele este invitatul de onoare al întâlnirii, nici măcar atunci nu poate eclipsa gazda evenimentului.
4. Își ocupă locul sugerat de către gazdă. Chiar dacă locul propus nu este cel pe care vi l-ați fi dorit, nu schimbați locurile și nu solicitați să fiți mutat; ar fi nepoliticos pentru ceilalți invitați, ar perturba planurile gazdei și ați strica atmosfera…. este ultimul lucru de care vreți să fiți acuzat când sunteți oaspete. În plus, este un prilej să vă exersați arta conversației.
5. Nici un domn nu se aşează la masă înaintea femeilor. Bărbații manierați ajută doamnele care se află în preajma lor să ia loc la masă, înainte ca ei să ia loc pe un scaun, fiind gestul primordial al etichetei la masă al fiecărui domn cu educație. Dacă doamnele aflate în apropierea lor dau semne că vor să se ridice de la masă, se poate ridica și o poate ajuta cu scaunul, trăgându-l în lateral pentru a-i facilita ieșirea. Este valabil și pentru doamnele mai tinere aflate în preajma doamnelor mai în vârstă.
6. La masă știe ce are de făcut și o face cu eleganță. Își despăturește pentru început șervetul pe genunchi, dacă nu a fost prezentat se prezintă singur, mai întâi în dreapta sa, apoi în stânga. Face conversație plăcută, optimistă, de apreciere, pune întrebări fără a atinge subiecte sensibile sau controversate, ascultă cu interes. Stă drept dar nu rigid, distant, protocolar, ci natural, relaxat, cu grijă pentru cei din jurul său.
7. Laudă gazda și nu refuză nimic din ce i se propune. La servirea primului fel este primul care laudă bucatele, efortul gazdei, masa frumos decorată, atmosfera etc. Nu cere condimente pentru a-și reasezona mâncarea, ci mănâncă așa cum gazda a ales să își ofere bucatele. Oferă celor din jur coșul cu pâine înainte de a-și lua pentru el, oferă sarea și piperul împreuna dacă i se solicită doar una dintre ele, dacă alege să îşi umple paharul singur, se oferă să umple înainte pe ale celui din dreapta, apoi din stânga și la final pe al său. Când nu mai vrea, și gazda insistă, acceptă, dar poate lăsa mâncarea în farfurie și băutura în pahar. Nimic nu te obligă să întreci propria măsură, nici măcar eticheta.
8. În timp ce mănâncă nu ocupă spațiu, nu face zgomot, nu-și mișcă trupul prea mult. Își sprijină doar încheieturile mâinilor pe masă, nu se întinde după nimic aflat la distanță mai mare de 40 -50 de centimetri, ci solicită celui care se află în apropiere, nu vorbește și nu bea în timp ce are mâncare în gură, nu face zgomot când mănâncă, nu suflă în mâncare să se răcească, nu ridică paharul înaintea gazdei și nici nu se apleacă spre farfurie, ci ridică tacâmurile spre gură.
9. Nu cere voie să fumeze în interior (o poate face doar dacă gazda a făcut-o deja), nu folosește scobitorile în public, nu își suflă nasul la masă, nu își retușează machiajul (aceste activități se fac doar la baie). Nu mănâncă de pe cuțit, nu înfige furculița în chifle sau în feliile de pâine, nu își verifică telefonul, nu râde grosolan, nu atinge oameni necunoscuți.
10. Nu se ridică de la masă când a terminat și nici după desert. Orice oaspete manierat așteaptă semnalul gazdei că masa s-a încheiat, lăsând-o să se ridice prima. Tot ea este și cea care anunță cum continuă seara.
11. Nu „dispare din peisaj” și nici nu își anunță „public” plecarea. Nu pleacă fără să salute gazda, pe cel care l-a invitat sau pe organizatorul întâlnirii, nu se „evaporă” fără să mulțumească, dar nici nu face din plecarea sa un „moment” al serii. Dacă nu reușeşte cele de mai sus, un mesaj de follow-up cu mulțumiri în dimineața zilei următoare este necesar.
CITAT
„Bunele maniere la masă sunt începutul civilizației.” ( Margaret Visser, antropolog, autoarea volumului „The Rituals of Dinner”).
BANDĂ AUTOR
Cristina Turnagiu Dragna este Vicepreședinta Asociaţiei Române pentru Protocol Ceremonial, Expert în comunicare, Editorialist și Lector la Fundaţia Calea Victoriei, unde susţine, cu recurență, cursul fizic și online de Etichetă, Protocol şi Bune maniere în secolul 21.

Începe sezonul Sărbătorilor. Și, indiferent dacă sărbătorim tradițional, cosmopolit, natural sau urban, momentul în care ne adunăm cu toții în jurul mesei este nelipsit și îndelung așteptat. Fie că suntem invitați la un dineu elegant, la un prânz informal între colegi, fie că suntem gazdă pentru masa de Crăciun în familie, mergem la un brunch sau organizăm un cocktail party într-un club, modul în care ne purtăm spune multe lucruri despre noi. Care e eticheta la masă de Sărbători (și nu numai)?
Text de Cristina Turnagiu.
„Nimic nu arată mai clar caracterul unui om decât felul în care se poartă la masă” ne-a atenționat în perioada victoriană romancierul William Makepeace Thackeray. Așa că păstrăm ideea autorului și îi adaugăm o perspectivă apropiată stilului și ritmului de viață contemporane, propusă de nimeni alta decât „păstrătoarea supremă a manierelor”, regina Elisabeta a II a care a reușit să o spună simplu, concret și puternic: „Manierele nu sunt pentru a impresiona, ci pentru a arăta respect.”
Concluzia: Eticheta la masă nu este despre farfurii de porțelan, tacâmuri de argint și reguli rigide, ci despre armonie și considerație pentru ceilalți.
Așadar, iată mai departe câteva sugestii care vor face din mesele festive un prilej de bucurie și de apreciere a celor prezenți. Ele au ca scop să creeze un cadru plăcut, confortabil, elegant și incluziv pentru participanți și nu să încurce, ori să împiedice comportamentul natural, căci cei manierați se regăsesc nu în luxul mesei, ci în felul în care îi fac pe ceilalți să se simtă confortabil.
O gazdă bună….
1. Își pregătește toată casa pentru oaspeți, nu doar masa. Un loc amenajat pentru hainele de stradă, o baie imaculată, un spațiu pentru socializare aerisit, fără miros de mâncare, sau o terasă pregătită pentru fumat vorbesc la fel de mult despre grija pentru confortul invitaților ca o masă amenajată festiv și preparatele savuroase pregătite.
2. Își invită oaspeții din vreme, le dă informațiile necesare despre întâlnire și le solicită detalii despre intoleranțe, alergii sau restricții alimentare. Astfel dovedește atenție pentru timpul și nevoile celor dragi.
3. Își întâmpină personal toți invitații. Este prima care îi salută, îi îndrumă spre locul destinat garderobei, NU își pune oaspeții să se descalțe și îi prezintă pe noii veniți celor prezenți.
4. Își manifestă aprecierea pentru fiecare oaspete, buchet de flori sau cadou primit. Florile le pune imediat în apă, iar darurile într-un loc dedicat pentru a fi deschise după plecarea invitaților. Dacă primește o sticlă de vin nu o deschide, pentru că ea nu ar fi de ajuns să fie servită tuturor invitaților, ci servește vinul pe care l-a pregătit.
5. Este cea care invită oaspeții la masă, alocând fiecăruia locul dinainte stabilit. Se străduiește să aranjeze invitații alternativ, femei și bărbați, ținând cont de ierarhiile familiale sau alegând criterii care să ofere șansa unor discuții sau interacțiuni plăcute.
6. Decorează o masă frumoasă și eficient amenajată: o față de masă simplă, dar imaculată, este de preferat uneia prețioase, dar neîngrijită; pe masă se află strict cele necesare servirii primului fel de mâncare (farfuria suport și șervetul de masă) și toate tacâmurile (antreu, fel principal, salată, desert) și paharele necesare (aperitiv, vin alb, vin roșu, apă); decorul permite invitaților să se vadă între ei; lumânările nu au miros care să interfereze cu aromele bucatelor pregătite.
7. Nu își întreabă oaspeții dacă le place mâncarea. Sub nici o formă, mai directă sau mai voalată, niciodată.
CASETĂ:
„Ospitalitatea adevărată constă în a-ți face oaspeții să simtă că sunt acasă, chiar dacă tu ai prefera să fie la ei.” (umor englezesc)
Pentru dineuri și cine festive farfuriile, tacâmurile și paharele pot fi alese din materiale mai fine și frumos decorate (porțelanuri, argintărie, cristaluri) însă la fel de apreciate sunt și alegerile contemporane de veselă din sticlă vitrificata sau ceramică, precum și tacâmurile din oțel inoxidabil cu design contemporan și minimalist. Gazda alege gradul de formalism, de eleganță sau de autenticitate în care oaspeții ei se vor simți cel mai bine. Dacă există posibilitatea unui ajutor pentru gazdă în servirea mesei, cea mai formală și mai elegantă formă de servire este cea à la russe (în stil rusesc, bucatele sunt porționate și așezate pe platouri, se aduc pe rând în funcție de meniul stabilit, iar ajutorul sau chelnerul servește fiecare oaspete în farfuria din fața sa, care se schimbă cu fiecare fel) sau cea à l’anglaise, semi-formală, însă la fel de elegantă (în stil englezesc, bucatele sunt porționate și așezate pe platouri, sunt prezentate prin stânga, iar oaspetele se servește singur, folosind tacâmurile de servire).
Pentru brunch-uri sau prânzuri se pot alege naproane și șervete textile cu decor de sezon în locul fețelor de masă, iar masa se poate amenaja cu veselă cu decor și culori diferite, cu mici decoruri individuale în locul celor centrale. În aceste cazuri masa poate fi servită à la française (în stil francez, unde toate felurile de mâncare sunt așezate simultan pe masă sau pe un bufet, oaspeții servindu-se singuri).
Un invitat manierat….
1. Este punctual. Ajunge la ora specificată, în nici un caz înainte. O întârziere de 10 minute este acceptată, dar orice peste 15 minute este inconfortabil pentru gazdă. Dacă, totuși, gazda agrează să veniți mai târziu, vă veți integra firesc în mersul evenimentului. Dacă planurile vi s-au schimbat și e nevoie să declinați invitația, anunțați cât mai curând posibil.
2. Își onorează și surprinde plăcut gazda. Un buchet de flori nu este un dar. Este o atenție care va bucura orice gazdă însă, ținând cont că este perioada sărbătorilor și a cadourilor, fiți generoși.
3. Alege o ținută adecvată anotimpului, orei din zi, ocaziei, locului și ține cont că nu el este eroul principal al acestui eveniment, ci gazda. Dacă oaspetele este invitatul de onoare al întâlnirii, nici măcar atunci nu poate eclipsa gazda evenimentului.
4. Își ocupă locul sugerat de către gazdă. Chiar dacă locul propus nu este cel pe care vi l-ați fi dorit, nu schimbați locurile și nu solicitați să fiți mutat; ar fi nepoliticos pentru ceilalți invitați, ar perturba planurile gazdei și ați strica atmosfera…. este ultimul lucru de care vreți să fiți acuzat când sunteți oaspete. În plus, este un prilej să vă exersați arta conversației.
5. Nici un domn nu se aşează la masă înaintea femeilor. Bărbații manierați ajută doamnele care se află în preajma lor să ia loc la masă, înainte ca ei să ia loc pe un scaun, fiind gestul primordial al etichetei la masă al fiecărui domn cu educație. Dacă doamnele aflate în apropierea lor dau semne că vor să se ridice de la masă, se poate ridica și o poate ajuta cu scaunul, trăgându-l în lateral pentru a-i facilita ieșirea. Este valabil și pentru doamnele mai tinere aflate în preajma doamnelor mai în vârstă.
6. La masă știe ce are de făcut și o face cu eleganță. Își despăturește pentru început șervetul pe genunchi, dacă nu a fost prezentat se prezintă singur, mai întâi în dreapta sa, apoi în stânga. Face conversație plăcută, optimistă, de apreciere, pune întrebări fără a atinge subiecte sensibile sau controversate, ascultă cu interes. Stă drept dar nu rigid, distant, protocolar, ci natural, relaxat, cu grijă pentru cei din jurul său.
7. Laudă gazda și nu refuză nimic din ce i se propune. La servirea primului fel este primul care laudă bucatele, efortul gazdei, masa frumos decorată, atmosfera etc. Nu cere condimente pentru a-și reasezona mâncarea, ci mănâncă așa cum gazda a ales să își ofere bucatele. Oferă celor din jur coșul cu pâine înainte de a-și lua pentru el, oferă sarea și piperul împreuna dacă i se solicită doar una dintre ele, dacă alege să îşi umple paharul singur, se oferă să umple înainte pe ale celui din dreapta, apoi din stânga și la final pe al său. Când nu mai vrea, și gazda insistă, acceptă, dar poate lăsa mâncarea în farfurie și băutura în pahar. Nimic nu te obligă să întreci propria măsură, nici măcar eticheta.
8. În timp ce mănâncă nu ocupă spațiu, nu face zgomot, nu-și mișcă trupul prea mult. Își sprijină doar încheieturile mâinilor pe masă, nu se întinde după nimic aflat la distanță mai mare de 40 -50 de centimetri, ci solicită celui care se află în apropiere, nu vorbește și nu bea în timp ce are mâncare în gură, nu face zgomot când mănâncă, nu suflă în mâncare să se răcească, nu ridică paharul înaintea gazdei și nici nu se apleacă spre farfurie, ci ridică tacâmurile spre gură.
9. Nu cere voie să fumeze în interior (o poate face doar dacă gazda a făcut-o deja), nu folosește scobitorile în public, nu își suflă nasul la masă, nu își retușează machiajul (aceste activități se fac doar la baie). Nu mănâncă de pe cuțit, nu înfige furculița în chifle sau în feliile de pâine, nu își verifică telefonul, nu râde grosolan, nu atinge oameni necunoscuți.
10. Nu se ridică de la masă când a terminat și nici după desert. Orice oaspete manierat așteaptă semnalul gazdei că masa s-a încheiat, lăsând-o să se ridice prima. Tot ea este și cea care anunță cum continuă seara.
11. Nu „dispare din peisaj” și nici nu își anunță „public” plecarea. Nu pleacă fără să salute gazda, pe cel care l-a invitat sau pe organizatorul întâlnirii, nu se „evaporă” fără să mulțumească, dar nici nu face din plecarea sa un „moment” al serii. Dacă nu reușeşte cele de mai sus, un mesaj de follow-up cu mulțumiri în dimineața zilei următoare este necesar.
CITAT
„Bunele maniere la masă sunt începutul civilizației.” ( Margaret Visser, antropolog, autoarea volumului „The Rituals of Dinner”).
BANDĂ AUTOR
Cristina Turnagiu Dragna este Vicepreședinta Asociaţiei Române pentru Protocol Ceremonial, Expert în comunicare, Editorialist și Lector la Fundaţia Calea Victoriei, unde susţine, cu recurență, cursul fizic și online de Etichetă, Protocol şi Bune maniere în secolul 21.







