Alina Burlacu ∙ March 6, 2024 ∙ 4 min read

Incluse în rutina îngrijirii oricărui tip de ten, uleiurile au beneficii multiple. Ceea ce e cu adevărat important este să cunoști nevoile pielii tale și să alegi formula potrivită, în funcție de efectele pe care vrei să le obții.

Uleiurile pentru îngrijirea pielii oferă un strat suplimentar de protecție și rețin umezeala, dar și alte beneficii: stimulează producția de colagen, reduc ridurile, protejează pielea de radicalii liberi, corectează decolorarea și aspectul neuniform al pielii, dau luminozitate și strălucire pielii.

Uleiul de argan

Compus din acizi grași, vitamina E și acizi linoleici, uleiul de argan previne pierderea umidității și oferă un aspect neted și fin stratului exterior al pielii. Studiile sugerează că are efecte antiinflamatorii și reperatoare, dar și un efect antiîmbătrânire, prin îmbunătățirea elasticității pielii.

Uleiul din semințe de măceș

Recomandat pentru repararea barierei pielii, uleiul din semințe de măceș poate ajuta la combaterea semnelor de îmbătrânire și are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.

Uleiul de marula

Cercetările arată că uleiul de marula are un rol important în hidratarea piele, nu este iritant și poate fi folosit chiar și de tenul sensibil și de cel acneic. Uleiul de marula are aminoacizi cheie care ajută la reducerea pierderii de umiditate transepidermică. Lasă pielea hrănită și hidratată, menținând funcția de barieră a pielii.

Uleiul de mentă

Acest ulei conține mentol, ingredient folosit în multe produse de îngrijire a pielii, dar și pentru ameliorarea durerii. Uleiul de mentă este un vasoconstrictor, ceea ce înseamnă că îngustează vasele de sânge și poate ajuta la reducerea petelor roșii ale pielii. Uleiul de mentă este uneori folosit pentru a calma durerea și mâncărimea asociate cu prurit. Pe de altă parte, uleiul de mentă poate fi iritant pentru piele, așa că folosește cu prudență produse care conțin această substanță. Unii oameni au raportat senzația de arsură, iritații și dermatită de contact, după ce au folosit produse care conțin ulei de mentă, studiul fiind efectuat cu o concentrație mică de ulei de mentă (0,5%).

Uleiul din semințe de struguri

Conform studiilor, uleiul de sâmburi de struguri are proprietăți antibacteriene, antioxidante și de vindecare a rănilor, dar și efecte antiinflamatorii și anti-îmbătrânire.

Uleiul de arbore de ceai

Folosit pentru a ajuta la controlul acneei, antibacterian și antifungic, uleiul de arbore de ceai ajută și la reducerea inflamației. Proprietățile antiseptice ale uleiului de arbore de ceai ajută la controlul producției naturale de ulei a pielii. Deoarece arborele de ceai este un ulei esențial, trebuie aplicat doar pe zone mici, pentru a preveni iritația, sau inclus în produsele de îngrijire, în concentrații mai mici.

Uleiul de migdale

Unele studii arată că uleiul de migdale are efecte antiîmbătrânire, ajutând la repararea barierei pielii.

Uleiul de jojoba

Acest ulei calmează pielea, are proprietăți antiinflamatorii, echilibrează producția de sebum și poate fi folsit ca tratament pentru tenul acneic.

Uleiul de mușețel

Eficacitatea sa ca hidratant și tratament pentru prurit, inflamație și dermatită a fost demonstrată în mai multe studii. Pe de altă parte, unii oameni pot avea o reacție alergică la uleiul de mușețel, mai ales dacă ești alergică la plantele din familia florii-soarelui.

Uleiul de măceșe

Plin de antioxidanți și fitonutrienți, uleiul de măceșe este bine tolerat și susține bariera sănătoasă a pielii. Este căutat pentru strălucirea pe care o aduce pielii, precum și pentru proprietățile sale antiiritante.

Uleiul de cocos

Cu proprietăți antibacteriene, antioxidante și de vindecare a rănilor, uleiul de cocos reduce inflamația și îmbunătățește funcția de barieră a pielii. Folosit ca tratament peste noapte, acesta crește hidratarea și a menține pielea suplă. Însă, deoarece este comedogen, poate înfunda porii, așa încât nu este recomandat tenului gras.

Uleiul de oregano

Un studiu recent arată că uleiul de oregano combinat cu un antibiotic precum ciprofloxacina sau gentamicina a inhibat formarea bacteriilor Staphylococcus rezistente la meticilină cu mai mult de 90%. Pe lângă proprietățile antimicrobiene, oregano conține antioxidanți și poate acționa ca un antiinflamator. Este recomandat în tratarea acneei și în reducerea semnelor de îmbătrânire. Deoarece uleiul de oregano poate fi iritant pentru piele, caută-l în etichetele produselor care conțin o concentrație mai mică.

Foto: pexels.com

Related Posts

Sofia Coppola, filmul balsamului de buze dorit

Ce face un regizor atunci când nu mai găsește balsamul de buze preferat? Pune în scenă filmul unui…

Brânză cu mucegai, grătar, pizza, cartofi prăjiți – aromele din parfumurile gurmanzilor absoluți

Lanțul de fast-food KFC a provocat reacții în rândul fanilor, prin lansarea unei colonii care miroase a sos…

Cum scapi de celulită în câțiva pași

Vine vara și preocuparea noastră principală în aceste zile este să scăpăm de celulită.  Putem diminua considerabil aspectul…

MET Gala: 10 machiaje și coafuri care ne-au atras atenția

Pe covorul roșu, la Gala desfășurată la Muzeul Metropolitan de Artă, celebritățile au pozat, pentru fani, în ținute…

Plăcerile zodiilor

Spune-mi ce zodie ești ca să îți spun ce produse cosmetice ți se potrivesc! Berbec Dacă refrenul lui…

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Ce este BB cream: cum să îl alegi pe cel potrivit și să îl aplici corect pe față

BB cream-urile pentru față devin tot mai populare printre femei și domnișoare. Datorită gamei largi de produse disponibile,…

10 produse care fac minuni pentru piele și păr

Nu lăsa pe mâine ce poți face azi pentru tine! Alege produse specifice pentru piele și pentru păr…

Brain & Body After Work: 5 clinici și saloane din București în care să ajungi primăvara asta

Primăvara asta, fă-ți planuri de dezvoltare și ține-te de ele, fie că este vorba de corpul tău sau…

Ce au în comun Paris Hilton, AI și un spray autobronzant?

De la Barbie la regina pielii cu aspect bronzat, Paris Hilton este una dintre figurile culturii pop care,…