A List Magazine ∙ March 5, 2024 ∙ 3 min read

Întâlnim adesea tineri dornici să-și contureze un viitor financiar solid, iar Cristina Preda, o masterandă determinată, ne inspiră cu to-do list-ul său de acțiuni și conștientizări care au condus-o pe calea construirii unui buget echilibrat și a unui viitor stabil.

Stabilitatea este cuvântul care descrie cel mai bine viitorul său financiar. 

Cristina a participat în martie 2023 la o sesiune intensivă de coaching financiar și de viață, organizată de BCR, alături de experți în banking, investiții, HR, sociologie și psihologie.

Un an mai târziu, Cristina spune că experiența a fost una revelatoare, pentru că i-a schimbat perspectiva asupra modului în care își gestionează banii. În primul rând, mărturisește că a reușit, în ultimul an, să cheltuiască banii într-un mod mai conștient. A descoperit, totodată, că, pentru a obține stabilitate, este esențial să identifice care sunt nevoile și care sunt dorințele reale. “Mi-am dat seama că banii trebuie dați pe lucruri cu adevărat importante pentru tine, nu irosiți pe cheltuieli de impuls”.

Aplicând cu strictețe regula 50-30-20, Cristina își aloca acum 50% din venituri pentru cheltuieli zilnice, 30% pentru nevoile și dorințele personale, și 20% pentru economii. Deși inițial i-a fost dificil să se conformeze acestei reguli, Cristina împărtășește că acum, „dacă pui cei 20% pentru economii de la începutul lunii de-o parte, lucrurile vor merge de la sine.”

Autocontrolul: o formă de răsfăț

Este adepta unei abordări echilibrate în gestionarea finanțelor personale. „Sănătatea financiară trebuie să se bazeze pe echilibru financiar. Nu susțin nici comportamentele prea prudente, cu economii foarte mari, deoarece viața are oportunități și trebuie să te bucuri de ele. Dar nu susțin nici cheltuielile excesive pentru că oricând pot să apară situații neprevăzute care presupun cheltuieli”, susține Cristina. “Sănătatea financiară e un obicei care trebuie antrenat”.

Pentru Cristina, autocontrolul în cheltuieli nu înseamnă abstinență, ci mai degrabă o formă de răsfăț, pentru că știe că investiția în dezvoltarea sa personală acum, îi va aduce beneficii, deci și răsfăț, pe termen lung. 

Celei mai bune prietene i-ar spune să investească în dezvoltarea personală și în lucrurile care îi aduc bucurie. 

Trebuie să ne folosim banii cel mai inteligent investindu-i și investiția la rândul ei să producă un profit, deci banii să facă bani la rândul lor.  Ori profitul, cum îl văd eu, nu trebuie să fie neapărat de natură pecuniară, ci poate constă chiar într-o evoluție profesională sau personală. Și, în final, și această evoluție va aduce bani la rândul ei”, conchide Cristina. (P)

Related Posts

Cum arată locuința lui Drew Barrymore din Hamptons

Drew Barrymore are un conac pe plajă, în stațiunea de lux de la malul Atlanticului, Hamptons. Actrița în…

Paris Hilton și Nicole Richie revin cu un nou reality-show, după 20 de ani

La 20 de ani de la ultimul lor reality- show, intitulat The Simple Life, în care cele două…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările acestei perioade. Iată ce ne-a atras…

Lista celebrităților care au recurs la cea mai nouă metodă de slăbit

Ozempic este medicamentul miraclos la care numeroase celebrități au apelat în ultimii ani pentru a scăpa de surplusul…

Madonna, aplaudată de cea mai mare mulțime live de fani

În fața scenei uriașe construite pe plaja Copacabana, din Rio de Janeiro, cea mai mare mulțime live de…

George Clooney, aniversare discretă

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori de la Hollywood, George Clooney a împlinit zilele trecute 63…

Cele mai frumoase insule din Europa

În căutarea liniștii, a relaxării, a peisajelor paradisiace și a plajelor îmbietoare, îți prezentăm un clasament al celor…

Horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024. Berbec Situații controversate în plan financiar! Este vorba…

Cum a fost Met Gala, cel mai important eveniment fashion al anului

O nouă ediție Met Gala a avut loc aseară la New York, iar celebritățile și-au dat doctoratul în…

Coffee Time! Interviu cu Andrei Cristian Stoica

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…