A List Magazine ∙ December 6, 2023 ∙ 3 min read

Ai intrat deja în febra Sărbătorilor? De la cadouri până la preparatele cu care îi surprinzi pe cei dragi, totul trebuie să fie perfect! Chef Cătălin Scărlătescu îți vine în ajutor și îți dezvăluie trucurile sale pentru a obține aroma de sărbătoare a cozonacului pentru Masa de Crăciun.

”În ultimele luni, am început să realizez că cel mai important e timpul petrecut alături de oamenii dragi. Și ce moment poate fi mai potrivit decât Crăciunul? Anul acesta, am decis să gătesc pentru toți oamenii pe care îi iubesc”, declară Chef Cătălin Scărlătescu.

În afara ingredientelor care trebuie să fie de cea mai bună calitate, ne spune el, un rol important are și răbdarea pe care o aloci fiecărei etape în parte. „În pregătirea cozonacului, nu e loc de scurtături, nu poți arde etape”.

Nelipsit de pe masa de Crăciun a românilor, cozonacul nu este, totuși, la îndemâna oricui, fiind un desert destul de pretențios.

Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îți va fi de ajutor dacă ești la primul cozonac. Dacă ai deja experiență, te va ajuta să faci un cozonac deosebit cu care să-i impresionezi pe cei dragi.

Ingrediente:

1 kg faină

250 g zahăr

450 g lapte

5 ouă proaspete

1 păstaie vanilie

60 g drojdie

300 g unt

500 g nucă

200 g rahat

150 g ciocolată de calitate

30 g portocală confiată

30 g coajă de lămâie

Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr și trei linguri de faină. Se lăsă compoziția să crească până când își dublează volumul.

Laptele se fierbe împreună cu zahărul și cu o păstaie de vanilie, apoi se amestecă până se dizolvă.

Gălbenușurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiată, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obține un aluat aerat, consistent și elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.

Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune deasupra crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr.

Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.

Când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră, la 160 de grade.

Cozonacul lui Chef Cătălin Scărlătescu poate fi comandat online pentru Masa de Crăciun pe www.chefsuperfood.ro.

Related Posts

Cum arată locuința lui Drew Barrymore din Hamptons

Drew Barrymore are un conac pe plajă, în stațiunea de lux de la malul Atlanticului, Hamptons. Actrița în…

Paris Hilton și Nicole Richie revin cu un nou reality-show, după 20 de ani

La 20 de ani de la ultimul lor reality- show, intitulat The Simple Life, în care cele două…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările acestei perioade. Iată ce ne-a atras…

Lista celebrităților care au recurs la cea mai nouă metodă de slăbit

Ozempic este medicamentul miraclos la care numeroase celebrități au apelat în ultimii ani pentru a scăpa de surplusul…

Madonna, aplaudată de cea mai mare mulțime live de fani

În fața scenei uriașe construite pe plaja Copacabana, din Rio de Janeiro, cea mai mare mulțime live de…

George Clooney, aniversare discretă

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori de la Hollywood, George Clooney a împlinit zilele trecute 63…

Cele mai frumoase insule din Europa

În căutarea liniștii, a relaxării, a peisajelor paradisiace și a plajelor îmbietoare, îți prezentăm un clasament al celor…

Horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024. Berbec Situații controversate în plan financiar! Este vorba…

Cum a fost Met Gala, cel mai important eveniment fashion al anului

O nouă ediție Met Gala a avut loc aseară la New York, iar celebritățile și-au dat doctoratul în…

Coffee Time! Interviu cu Andrei Cristian Stoica

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…