Alina Burlacu ∙ November 16, 2023 ∙ 4 min read

Dacă te întrebai ce mai e nou în parfumerie, află că biotehnologia ia avânt, reducând consumul de resurse naturale. De la primele încercări cu prețuri prohibitive, la o tehnologie ce evoluează rapid, suntem deja potențialii cumpărători ai unor esențe create exclusiv în laborator și care pot chiar să readucă la viață flori și plante demult dispărute.

În 2014, Firmenich a lansat un parfum cu note inspirate de identitatea esențelor de patchouli, numite Clearwood și care au fost considerate primul ingredient de parfumerie biotehnologică din lume. A urmat Dreamwood, o variantă sustenabilă de santalol, obținut în mod tradițional din arborii de santal, resursă naturală pe cale de dispariție.

Fie că este vorba de sustenabilitate ori de costuri, companiile de esențe și de parfumuri se pare că țin aproape cu firmele de biotehnologie de aproape două decenii și abia acum încep să ne spună și nouă. Firme specializate în biotehnologie, precum Conagen și Manus Bio, lucrează deja la extinderea listei de molecule disponibile, conform cen.acs.org.

Practicile sustenabile se datorează și standardelor Asociației Internaționale de Parfumuri (IFRA), care stabilesc limite pentru cantitatea de ingredient pe care parfumerii o pot folosi în siguranță. Și ca să înțelegi de ce și cum, uleiul de bergamotă, de exemplu, controversat în anii ’80 deoarece provoca apariția petelor pigmentare pe piele, după expunerea la soare, a trecut prin multe transformări până în prezent pentru a putea să rămână unul dintre ingredientele-cheie ale multor parfumuri fără a mai da aceste efecte secundare și fără a schimba complet rezultatul olfactiv al parfumului.

Însă, dacă pentru laboratorul de tip farmacie aceste modificări presupuneau un efort foarte mare, biotehnologia rezolvă fluierând aceste probleme, în plus poate salva parfumurile clasice, materiile prime pe care de dispariție sau reînvia florile dispărute de pe fața pământului.

Și, pentru că la prima vedere mirosul unei flori pare a fi unic și sub forma unei singure molecule, poate nu știai că din aceeași floare pot fi obținute, pentru parfumerie, numeroase note – așa se explică preferința noastră pentru un parfum cu iasomie de la un brand, nu și de la altul care, în mare, este tot floral și tot cu iasomia în inimă. Spun despre iasomie pentru că este un ingredient popular și are – spun specialiștii – aproximativ 1.600 de compuși chimici.

Ceea ce ar putea aduce biotehnologia cu adevărat nou este faptul că ar putea fi folosită nu doar pentru a recrea mirosurile existente, ci – ca un AI olfactiv – să participe la crearea și conceperea unor noi posibilități de arome.

De aici a plecat și ideea unui brand ce a lansat deja o gamă de parfumuri cu note ale unor flori dispărute. Folosind specimene botanice conservate culese la Herbaria de la Universitatea Harvard, oamenii de știință au secvențiat codurile genetice ale florilor dispărute care datează din 1812. Folosind aceste date, brandul a lucrat cu parfumieri precum Jérôme Epinette de la casele de parfumuri Givaudan și Robertet pentru a găsi un amestec de note de parfum – sintetice, naturale și bioinginerești – inspirate de moleculele parfumate ale florilor dispărute.

„Scopul nostru nu a fost să rezolvăm problemele din industria parfumurilor sau să înlocuim ingredientele pe care le folosim deja cu altele mai durabile”, a spus fondatorul și CEO-ul Future Society, Jasmina Aganovic, pentru Harpers Bazaar. „În schimb, ne-am propus să facem arome pe care nu le-am mai mirosit până acum și parfumuri care anterior nu erau posibile de făcut.”

Pentru a crea aceste acorduri noi de parfum, Aganovic și echipa ei au apelat la biotehnologie. „Industria frumuseții a îmbrățișat biotehnologia de ani de zile, cu ingrediente precum acidul hialuronic care sunt deja derivate prin procese biotehnologice”, explică ea. „Dar pe măsură ce costul de producție a scăzut, a permis o mulțime de alte posibilități.” Iar viitorul ne va arăta exact la ce se gândesc mințile creative din biotehnologie.

Foto: pexels.com (cottonbro-studio)

Related Posts

Bella Hadid își lansează propriile ei parfumuri- Ôrəbella

Bella Hadid (27 de ani) a dispărut pentru o perioadă din vizorul public și din lumina reflectoarelor. Sora…

Beauty looks: prezențele feminine elegante de la Cannes

În primele zile ale ediţiei cu numărul 77 a Festivalului de Film de la Cannes, am avut ocazia…

Festival Look: Daring Blue Lines

Influencerul Alexia Eram, împreună cu Ana Cucuta, professional make-up artist, îți arată, pas cu pas, cum să obții…

Sofia Coppola, filmul balsamului de buze dorit

Ce face un regizor atunci când nu mai găsește balsamul de buze preferat? Pune în scenă filmul unui…

Brânză cu mucegai, grătar, pizza, cartofi prăjiți – aromele din parfumurile gurmanzilor absoluți

Lanțul de fast-food KFC a provocat reacții în rândul fanilor, prin lansarea unei colonii care miroase a sos…

Cum scapi de celulită în câțiva pași

Vine vara și preocuparea noastră principală în aceste zile este să scăpăm de celulită.  Putem diminua considerabil aspectul…

MET Gala: 10 machiaje și coafuri care ne-au atras atenția

Pe covorul roșu, la Gala desfășurată la Muzeul Metropolitan de Artă, celebritățile au pozat, pentru fani, în ținute…

Plăcerile zodiilor

Spune-mi ce zodie ești ca să îți spun ce produse cosmetice ți se potrivesc! Berbec Dacă refrenul lui…

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Ce este BB cream: cum să îl alegi pe cel potrivit și să îl aplici corect pe față

BB cream-urile pentru față devin tot mai populare printre femei și domnișoare. Datorită gamei largi de produse disponibile,…