Alina Aliman ∙ December 23, 2023 ∙ 6 min read

Cât timp îi ia unui sistem dotat cu inteligență artificială (AI) să reproducă un outfit la modă? Câteva secunde, ați spune. Cât îi ia însă să respecte întocmai stilul și conceptul pe care un designer i le trasează? Am aflat, alături de designerul vestimentar Carmina Cimpoieru, cât de tare se poate încurca AI în imaginația umană și cât de aproape a fost schița calculatorului de acel lookbook aflat doar în mintea unui creativ. Imagini generate cu Midjourney de către Adrian Posteucă.

Carmina Cimpoieru

Crede că AI este o tehnologie care încă învață, se adaptează, însă una care îi poate oferi un ajutor în viitor. Designerului Carmina Cimpoieru i-ar plăcea să pună AI-ul la încercare astfel încât s-o ajute să facă mai multe schițe în același timp.

Cum a fost prima experiență cu un AI? Ce te-a surprins, ce te-a nedumerit?

A fost interesant, am privit această experiență ca pe o provocare și o oportunitate de a interacționa artistic cu o astfel de tehnologie. M-a surprins modul în care a tradus cuvintele din descriere într-un produs vestimentar, adăugând, aș putea spune, propria „creativitate”, oferind mai multe variante. Nu a fost neapărat o nedumerire, ci mai degrabă o constatare a faptului că este o tehnologie care încă învață, care se adaptează și care poate oferi experiențe interesante dacă nu o privim cu scepticism.

Cât de mult seamănă / diferă ce te-ai gândit tu că va rezulta din experiment versus ce a ieșit din programul de calculator?

Programul a transpus cu destulă precizie anumite elemente din descrierea dată de mine, prin urmare consider că și-a „imaginat” acest model foarte aproape de al meu. Diferențele dintre modelul imaginat de mine și cel imaginat de AI stă în detalii, pe care programul nu a reușit să le transpună așa ca în imaginația mea. Nu am avut anumite așteptări, ci doar curiozitate.

Cât ți-ar fi luat ție să desenezi schița acesta?

O schiță pretext cu un asemenea model mi-ar lua între 15-30 minute, iar ca parte practică, pentru a transpune acest model, timpul variază de la câteva săptămâni la o lună.

Cum crezi că poate ajuta AI un designer – la modul practic, fără să genereze neapărat o imagine de la zero? Cum te-ar ajuta pe tine?

Este un lucru la care m-am gândit adesea, și anume că mi-ar plăcea să îmi pot transpune mai repede ideile în schițe/desene decât poate desena mâna mea. Ca artist, există momente în care creativitatea și imaginația zburdă, în sensul în care mă gândesc la 10 modele odată, detalii, culori, texturi, materiale și o parte din aceste idei, gânduri creative și modele se pierd, deoarece nu le pot desena pe toate în același timp. Prin urmare, cred că aici ar putea interveni un program de genul celui cu care am interacționat și ar putea ajuta designerul să creeze mai multe schițe în același timp. 

Ce visai că o să faci (imposibil aproape) la începuturile carierei tale (în termeni de execuție, materiale, prezentare, catwalk etc ) și ce visezi acum (având în vedere evoluția tehnologiei)?

La început am visat să am un atelier, un loc al meu unde să pot fi creativă și unde să îmi pot transpune în practică creațiile. Am visat să ajung să creez colecții complexe, să execut, să gândesc, să dezvolt și să îmi prezint estetica și designul pe anumite podiumuri și în anumite reviste și cred că am reușit să îndeplinesc o parte din aceste vise. Acum, în această eră a tehnologiei digitale, unde informația se transmite și circulă cu atâta rapiditate, îmi doresc să pot continua acest proces creativ, să îmi împărtășesc ideile și creațiile, să dezvolt noi colecții și să îmi păstrez estetica și direcția artistică.

De ce crezi că încă avem nevoie de emoție umană (de oameni și designeri) în industria modei?

Nu numai în industria modei, ci și în general, lumea nu ar putea exista  fără emoția și interacțiunea umană, fără empatie, fără creativitate, imaginație, emoții și socializare. Omul este o ființă socială, prin urmare are nevoie de intracțiune umană pentru a trăi, avem nevoie de emoții pentru a ne dezvolta intelectual, emoțional și social. Avem nevoie de emoție, imaginație și creativitate pentru a crea și răspândi frumosul în jurul nostru, iar aceste abilități sunt intrinseci omului/artistului/designerului, ele vin din amintiri, din experiențele trăite, din interacțiunea reală cu oamenii și mediul în care trăim și pe care îl explorăm. 

Pentru ca cititorii A List Magazine să te cunoască pe tine, spune-ne te rog de câți ani activezi în lumea modei, care sunt proiectele (colecțiile) tale curente, unde te pot urmări / cumpăra în magazine sau social media.

Activez în lumea modei de aproape 10 ani, după terminarea studiilor de specialitate, când am pus bazele brandului Carmina Cimpoeru și am început să creez și să dezvolt colecții de modă capsulă, propunând un design și o estetică minimalistă. Toate colecțiile pe care le creez au ca semnătură deconstrucția cămășii, deoarece acest item vestimentar, cămașa, este sursa mea de inspirație, muza și elementul central al fiecărei colecții. Creațiile mele sunt piese vestimentare esențiale, atemporale, în alb și negru sau culori neutre, cu linii și tăieturi clasice, însă cu un twist adus prin deconstrucția anumitor detalii și elemente. În prezent, colaborez ca designer vestimentar cu un brand românesc, unde mă ocup de designul și execuția anumitor colecții, iar în paralel continui să îmi cresc propriul brand. Mă pot urmări pe rețelele de socializare, instagram (@carmina_cimpoeru), facebook (Cimpoeru Carmina) iar creațiile vor putea fi curând achiziționate de pe site-ul propriu (carminacimpoeru.com).

Care ar fi cele 10 cuvinte cheie pe care le-ai da unui AI ca să speri că te creionează la final pe tine într-o imagine cât mai fidelă?

Creativitate, imaginație, tenacitate, emotivitate, minionă, expresivitate, loialitate, simplitate, hotărâre, curiozitate.

* Cuvintele cheie pentru generarea imaginii (finale)

A studio photography white Wearing a romantic future, pret-a-porter, white shirt dress, with oversized collar and oversized deconstructed cuffed sleeves.The top of the dress is made from smooth cotton and has a deconstructed button front, up to waist line and black buttons. The shirt dress has deconstructed cuts on shoulders and puff sleeves made from sheer silk and smooth cotton cuffs with black buttons. The bottom part is a full volume bias skirt made from linen with sheer silk godet inserts. Shoes kitten heels, wide angle, photography, high details, Canon EOS 5D Mark IV + white long shirt dress deconstructed long cuffed sleeves. * 28 prompturi / 18 remix / 70 minute

Articol publicat în ediția print A List Magazine (28).

Related Posts

Lista celebrităților care au recurs la cea mai nouă metodă de slăbit

Ozempic este medicamentul miraclos la care numeroase celebrități au apelat în ultimii ani pentru a scăpa de surplusul…

Madonna, aplaudată de cea mai mare mulțime live de fani

În fața scenei uriașe construite pe plaja Copacabana, din Rio de Janeiro, cea mai mare mulțime live de…

George Clooney, aniversare discretă

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori de la Hollywood, George Clooney a împlinit zilele trecute 63…

Cele mai frumoase insule din Europa

În căutarea liniștii, a relaxării, a peisajelor paradisiace și a plajelor îmbietoare, îți prezentăm un clasament al celor…

Horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024. Berbec Situații controversate în plan financiar! Este vorba…

Cum a fost Met Gala, cel mai important eveniment fashion al anului

O nouă ediție Met Gala a avut loc aseară la New York, iar celebritățile și-au dat doctoratul în…

Coffee Time! Interviu cu Andrei Cristian Stoica

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Vlad Huidu o ia la întrebări pe soția lui, Giulia

Cum arată o discuție tête-à-tête, între doi soți? Dar între doi soți celebri, care au și participat la…

Eroii României la Jocurile Olimpice

Ediția de la Paris de anul acesta se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august. Un moment…

Savantele (reale ale) României

La nivel global, în prezent, doar 33% dintre cercetători sunt femei. Acestora li se acordă mai puține finanțări…