Monica Cismaru ∙ November 1, 2023 ∙ 5 min read

Un nou film depre lumea fashion-ului îl va avea în centru pe celebrul creator de modă spaniol Cristóbal Balenciaga; producția va fi difuzată de platforma Disney+, din ianuarie 2024.

Se pare că poveștile celor mai mari creatori de modă din istorie, de la Coco Chanel, la Christian Dior, Karl la Lagerfeld și acum, la Cristóbal Balenciaga, îi inspiră pe producătorii de filme să le transpună poveștile pe ecrane. Astfel, după documentarele Coco Chanel: Unbuttoned (BBC), The New Look (Apple TV+), despre Chanel și Christian Dior, și după Kaiser Karl, de pe Disney+, vom putea urmări și parcursul în modă al lui Cristóbal Balenciaga, în filmul omonim, o dramă de epocă.

Cristóbal Balenciaga

În drama Cristóbal Balenciaga , rolul marelui creator de modă spaniol va fi interpretat de celebrul actor Alberto San Juan (55 de ani), care va intra în pielea maestrului care a revoluționat moda. Balenciaga s-a născut pe 21 ianuarie 1895 într-un oraș obscur din regiunea bască a Spaniei – Getaria. Tatăl său a fost pescar, iar mama, croitoreasă; fiul lor avea să devina unul dintre cei mai mari couturieri ai lumii. Filmul se va concentra mai ales pe perioada în care designerul s-a format profesional și i-a îmbrăcat pe aristocrații și prezențele regale ale Spaniei. După această perioadă în care și-a dovedit talentul, Balenciaga s-a mutat la Paris, înainte de izbucnirea Războiului Civil Spaniol și a început să creeze siluete sculpturale prin intermediul hainelor.

Cristóbal Balenciaga

Filmul începe cu Cristóbal Balenciaga în momentul în care își prezintă prima colecție couture, în 1937. ”Acesta lăsase în urmă o carieră de succes în atelierele sale din Madrid și din San Sebastián, unde crea pentru elita spaniolă și pentru aristocrație. Totuși, schițele cu care seta trendurile în moda din Spania nu funcționau în imperiul sofisticat al modei de la Paris, unde Chanel, Dior și Givenchy dominau peisajul haute-couture. Mânat de obsesia sa pentru control în fiecare aspect la vieții sale, Cristóbal Balenciaga își va defini stilul și va deveni unul dintre cei mai importanți designeri ai tuturor timpurilor”, sună prezentarea producției.

Cristóbal Balenciaga

Filmul despre viața marelui creator de modă spaniol va fi realizat de Lourdes Iglesias și de câștigătorii a 12 premii Goya – Aitor Arregi, Jon Garaño și José María Goenaga. Actorului din rolul principal, Alberto San Juan, i se vor alătura alți artiști europeni, precum Belén Cuesta, care va juca rolul Fabiolei de Mora y Aragón, Regina Belgiei, a cărei rochie de mireasă a fost creată de Balenciaga; Josean Bengoetxea în rolul businessmanului Nicolás Bizkarrondo; Cecilia Solaguren – soția lui Bizkarrondo, Virgilia Mendizabal; Adam Quintero, în rolul colaboratorului și amantului lui Balenciaga, Ramón Esparza; Thomas Coumans, în rolul Wladzio D’Attainville, cel cu care creatorul de modă a avut cea mai intensă relație personală și profesională.

Cristóbal Balenciaga

De asemenea, din distribuție mai fac parte Gemma Whelan, care o interpretează pe jurnalista Prudence Glynn, primul fashion-editor de la The Times; Gabrielle Lazure în rolul Carmel Snow, redactorul șef tHarper’s Bazaar și fostă fashion-editor Vogue, Anouk Grinberg în rolul unicei Coco Chanel; Patrice Thibaud – Christian Dior; Anne-Victoire Olivier, în rolul legendei de la Hollywood Audrey Hepburn, una dintre clientele lui Balenciaga.

Costumele vor fi create de laureata Oscar și Emmy Bina Daigler, cea care a semnat costumele și pentru filme precum Volver, cu  Penélope Cruz și Tár, cu Cate Blanchett.

Foto: Disney+

Related Posts

Designeri sub lupă: Iutta, între artă, tradiție și inovație 

Iutta, brandul de genți pe care l-am avut alături de noi în luna aprilie, la Alist Designers boutique,…

PUMA ne-a purtat pe meleaguri siciliene, în cadrul evenimentului A List Magazine X Nostalgia

PUMA ne-a purtat pe meleagurile siciliene și anul acesta cu noua colecție PUMA Palermo lansată la nivel global…

C&A: The Summer of 2024

Noua colecție C&A trimite direct la eleganța clasică prin piesele care completează orice garderobă cu aerul sofisticat al…

Se întorc fashion show-urile Victoria’s Secret

Extravagantele show-uri Victoria’s Secret revin pe catwalk, din toamnă. Gigantul american de lenjerie intimă Victoria’s Secret a anunțat…

Romanian Creative Week: Designeri vestimentari și highlights din lumea modei

A început cel mai mare eveniment de cultură de la noi și suntem nerăbdători să ajungem și anul…

Cum a fost la evenimentul de lansare Alist Designers Boutique, de la începutul lunii mai

Spațiul de la parterul București Mall Vitan a devenit gazda brandurilor românești și în luna mai, printr-o nouă…

Designeri din întreaga lume aduc colecții excepționale la Târgul internațional de bijuterie contemporană AUTOR de la București

Cea de-a 21-a ediție a Târgului internațional de bijuterie conteporană AUTOR va avea loc la Ghica House, în…

MET Gala 2024: Cele mai nefericite alegeri vestimentare de anul acesta 

Saga MET Gala 2024 continuă cu cele mai neinspirate ținute de anul acesta. Evenimentul a căpătat o notă…

DAAR, un nou brand de bijuterii ce poartă ADN-ul TEILOR

Încă de când au apărut și au început să fie folosite ca accesorii, bijuteriile au fost purtătoare de…

MET Gala 2024: Cele mai bune ținute, mai mult sau mai puțin în tema evenimentului

MET Gala 2024 a avut loc seara trecută, în cadrul unui eveniment care stârnește reacție după reacție. Gala…