A List Magazine ∙ September 10, 2023 ∙ 3 min read

Deoarece metoda constelațiilor familiale implică lucrul cu grupuri de oameni care creează reprezentări spațiale ale relațiilor și conexiunilor din familia lor, este firesc ca răspunsurile să vină și ele într-un mănunchi – de cinci, mai exact. Hedi Hoka ne prezintă 5 curiozități despre constelațiile familiale.

În cartea sa, Dr. psiholog Hedi Hoka ne arată cum grija pentru membrii familiei ne împinge adesea să le asimilăm problemele și dificultățile. Și când ajungem să trăim drama unor alte generații, repetăm inconștient comportamentele, reacțiile și tiparele predecesorilor noștri.

Constelațiile familiale se adresează sufletului, nu minții, cu toate că, implicit, au efect și asupra gândirii noastre. Ele nu reprezintă o nouă metodă de mindfulness sau un mod de a atrage abundența, ci o călătorie interioară, pentru identificarea și rezolvarea problemelor emoționale și a conflictelor din trecut.

În constelațiile familiale, nu salvăm clienții, îi însoțim. De asemenea, nici nu vindecăm. Nici nu avem cum. Pentru că singurul în măsură să vindece este însuși clientul. Facilitatorul arată drumul spre vindecare. Dar asta nu înseamnă că se sustrage din rolul de terapeut. Responsabilitatea ghidajului îi aparține facilitatorului. De aceea susțin că munca în vindecarea lui personală este de dorit să fie una continuă, dacă îmbrățișează această profesie.

Această călătorie spre vindecare nu are un capăt, este un proces continuu de integrare a părților pierdute și nevindecate în noi. Îmi aduc aminte că am fost odată întrebată dacă toată viața trebuie să ne vindecăm. Și am răspuns zâmbind că, uneori, avem și pauze. Vindecarea emoțională nu este o linie dreaptă sau continuă, ci, mai degrabă, un proces care se desfășoară în diferite etape, iar fiecare persoană are propriul ritm și traseu de vindecare.

Vindecarea emoțională nu se referă doar la înlăturarea simptomelor negative cu care suntem inconfortabili, ci și la dezvoltarea unor abilități emoționale și de viață care să ne ajute să gestionăm situațiile dificile care apar în viitor într-un mod optim. De aceea învățarea este o componentă esențială în vindecare.

Deși constelațiile se realizează în grupuri de persoane, vindecarea este un proces individual și personal, iar fiecare persoană trebuie să găsească metodele și abordările care să funcționeze cel mai bine pentru ea. Atunci când vine vorba de vindecare, eu merg pe principiul inginerului: „Dacă ceva funcționează, lasă-l așa. Nu te băga.” Ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta. Dar poate să funcționeze altceva. Și, din nou, este firesc să fie așa. Pentru că vindecarea are 8 miliarde de forme de manifestare, exact câți suntem pe acest pământ.

Despre constelații familiale cititi mai multe in cartea In adâncul inimii: Vindecarea prin metoda constelatiilor familiale, de Hedi Hoka.

Related Posts

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…

Kate Moss are o relație nepotul lui Bob Marley

La 50 de ani, Kate Moss își trăiește viața din plin. Supermodelul a împlinit în luna ianuarie 50…

Noaptea Albă a Bezelelor

Tort de Bezea va fi deschis de Noaptea Muzeelor. Cofetaria de pe Strada Roma 5 expune ediții limitate…

Anya Taylor-Joy, apariție șic pe Riviera Franceză

Aflată la Cannes, pentru a participa la cea de-a 77-a ediție a celebrului Festival de Film, actrița Anya…

Prințesa Beatrice îi va lua locul lui Kate Middleton

Prințesa Beatrice va prelua obligațiile rgelae care i-ar fi revenit lui Kate Middleton, Prințesa de Wales, care urmeaza…

NEVERSEA 2024 – MALUMA vine pentru prima dată la un festival din România 

MALUMA, superstarul columbian de reggaeton și latino-pop, ale cărui hituri de top și colaborări cu artiști precum Shakira,…

Cea mai mare cursă caritabilă din lume – Race for the Cure Roma, ediția a 25-a

Mihaela Geoană și Boardul Fundației Renașterea, cu sprijinul Ambasadei României în Italia au format echipa României la cea…

Horoscopul săptămânii 13-19 mai 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă previziunile astrale ale săptămânii 13-19 mai 2024. Berbec Interesante zile pentru relațiile sentimentale…

10 cărți de luat în vacanță

Cum care vacanță? În cea de primăvară, în vacanța de vară pe plajă, în orice weekend break pe…

Aniversare la Eurovision- 50 de ani de când ABBA a câștigat concursul

Fanii Eurovision sunt în delir de când formația ABBA a lăsat de înțeles că va reveni pe scenă…