Alina Burlacu ∙ May 30, 2023 ∙ 3 min read

Există un motiv foarte bun pentru care trebuie să îți schimbi un pic rutina îngrijirii, în timpul verii: anumite produse cosmetice – mai exact anumite ingrediente – pot deteriora aspectul sănătos și luminos al pielii.

În plus trebuie să ții cont de faptul că petrecând mai mult timp afară, este mai periculoasă expunerea la razele ultraviolete (UV) care pătrund profund, afectând sănătatea și aspectul pielii.

Indiferent de rutina ta de îngrijire, expunerea la soare determină fotoîmbătrânirea pielii și, deși ne este greu să credem, este o sursă de inflamații, afecțiuni ale pielii și cancer.

Soarele emite două tipuri de radiații ultraviolete: UVA și UVB. Ambele fac ravagii în piele, iar razele UVA chiar trec prin ferestrele unui avion, mașinii sau la birou și pătrund în straturile pielii din profunzime distrugând intens funcțiile pielii care îi conferă tonus și suplețe. Deși nu sunt la fel de penetrante, razele UVB sunt direct responsabile pentru arsurile solare și pentru depigmentarea pielii.

Tocmai din acest motiv, toți medicii dermatologi recomandă să aplici un strat consistent (repetat) de produse cu factor de protecție solară – fie că este vorba de crema ta de zi cu SPF, fie că este vorba de o pudră compactă cu SPF. Având în vedere că gradul de protecție al pielii este oricum de peste 90%, chiar și produsele cu SPF 15 sunt benefice.

Pe de altă parte, pentru că mecanismul de funcționare al pielii nu se oprește după aplicarea unui produs SPF – celulele pielii tot vor fi în proces continuu de transformare, apa și sebumul tot vor fi într-un flux neîntrerupt – este foarte important să eviți anumite produse și ingrediente care ar putea leza, îndepărta sau fragiliza bariera naturală de protecție a pielii.

Pe lista celor mai importante ingrediente care trebuie evitate în timpul verii se numără retinolul, un acid folosit pentru regenerarea pielii. În timpul verii, acizii mai mult distrug decât repară matricea pielii, slăbind metabolismul acesteia și făcând-o mai vulnerabilă la bacterii și factorii de mediu.

Acizii exfolianți precum acidul lactic, glicolic și salicilic îndepărtează odată cu celulele moarte de la suprafața pielii și sebumul, lăsând pielea fără apărare împotriva razelor UV.

Un alt ingredient de evitat este vitamina C deoarece aceasta poate crește fotosensibilitatea peilii, făcând pielea mai fragilă împotriva razelor UV. Dacă ai pielea sensibilă, reactivă cu atât mai mult ar trebui să o eviți sau, dacă ai tenul tern, aplic-o doar seara.

Extractul din sunătoare face pielea mai sensibilă la soare și intensifică arsurile solare.

Parfumul – fie că este vorba despre o apă de toaletă ce conține mult alcool, fie că este vorba despre un elixir concentrat, bogat în uleiuri esențiale – este și el pe lista produselor de evitat în timpul verii. Aplicat direct pe piele, acesta crește riscul arsurilor solare și al depigmentării pielii. Desigur, asta înseamnă că trebuie să eviți și loțiunile parfumate de corp sau de față!

Foto: Hepta.

Related Posts

Ce este BB cream: cum să îl alegi pe cel potrivit și să îl aplici corect pe față

BB cream-urile pentru față devin tot mai populare printre femei și domnișoare. Datorită gamei largi de produse disponibile,…

10 produse care fac minuni pentru piele și păr

Nu lăsa pe mâine ce poți face azi pentru tine! Alege produse specifice pentru piele și pentru păr…

Brain & Body After Work: 5 clinici și saloane din București în care să ajungi primăvara asta

Primăvara asta, fă-ți planuri de dezvoltare și ține-te de ele, fie că este vorba de corpul tău sau…

Ce au în comun Paris Hilton, AI și un spray autobronzant?

De la Barbie la regina pielii cu aspect bronzat, Paris Hilton este una dintre figurile culturii pop care,…

Sfaturi pentru rutina de îngrijire. Alexia Eram, în dialog cu dr. Cristalia Rusu. Powered by Vichy (VIDEO)

Alexia Eram a fost curioasă să afle cum arată protocolul complet pentru îngrijirea tenului de la doamna doctor…

Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București, cu o nouă colecție: Body by Victoria

Veștile bune circulă repede! Iar primăvara aceasta avem încă un motiv de bucurie. Victoria’s Secret, liderul în retail…

Parfumuri create pe baza neuroștiinței

Charlotte Tilbury, celebrul make-up artist al vedetelor care și-a înființat un brand de cosmetice omonim, se lansează acum…

13-14 aprilie: Vino să trăiești experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club!

Grăbește-te să descoperi produsele excepționale și experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club, un pop-up deschis pentru publicul…

5 afecțiuni ale pielii cauzate de endometrioză

Prea mult estrogen în organism poate declanșa erupții sau acnee. Pe de altă parte, inflamația nu este implicată…

Ai un ten cu impurități? Iată ce trebuie să faci ca să scapi de imperfecțiuni!

Tenul nostru este ca o carte de vizită și reflectă atât starea noastră de sănătate, cât și obiceiurile…