A List Magazine ∙ April 3, 2023 ∙ 10 min read

Jurnalista Luciana Indre, supraviețuitoare a cancerului mamar, împărtășește povestea pielii ei pe durata tratamentelor oncologice, iar parcursul ei face parte din inițiativa La Roche Posay- Fight with Care, un proiect internațional de susțienere a persoanelor în lupta cu cancerul.

80% dintre pacienţii care urmează un tratament oncologic se confruntă cu efecte secundare* la nivelul pielii, ca rezultat direct al tratamentului. Radioterapia şi chimioterapia pot provoca simptome care variază de la uscăciune și disconfort cutanat, până la reacţii cutanate severe (ex: radiodermită sau eritrodisestezie palmo-plantară). Unele din ele sunt atât de extreme încât îi pot determina pe pacienţi să încetinească sau chiar să-şi oprească terapia în totalitate. Aceste efecte secundare pot fi ameliorate în timpul şi după tratamentul oncologic cu obiceiuri simple, cum ar fi curăţarea, hidratarea, şi gesturi de protecţie, precum masajul terapeutic.

De aceea, încă din 2008, La Roche-Posay şi-a făcut un scop din a diminua efectele tratamentelor oncologice asupra pielii, lucrând cu dermatologi, oncologi şi alţi experţi în domeniu.

luciana indre

Luciana Indre este prezentatoarea unei emisiuni despre sănătate și adepta a unui stil de viață echilibrat și a reușit să învingă cancerul mamar în urma tratamentului oncologic complex – chimioterapie și radioterapie, care au urmat unei operații de dublă mastectomie.

O echipă empatică și dedicată de medici și de asistente din cadrul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca i-a fost alături pe tot parcursul tratamentelor. Cu ajutorul lor și cu sprijinul familiei, Luciana a devenit o supraviețuitoare, în iulie 2022 boala intrând în remisie completă. Lupta nu a fost însă una ușoară, pentru că Luciana a trebuit să gestioneze și efectele secundare agresive ale acestor tratamente: căderea părului, greața și reacțiile cutanate fiind doar câteva dintre ele.

Timpul petrecut în spitale, alături de alți pacienți, au făcut-o să-și întărească credința că informația corectă și acțiunile de prevenție trebuie să fie mai bine promovate. De aceea se implică în acțiuni de educare și a acceptat să fie parte a proiectului Real Skin Stories. Luciana a decis să împărtășească povestea pielii ei pentru a le oferi altor persoane cu același diagnostic speranța și pentru a le spuneîncă o dată că există soluții ce pot minimiza impactul tratamentelor asupra calitătii vieții.

La Roche-Posay oferă o varietate de produse testate dermatologic, care ajută la calmarea şi protejarea pielii fragilizate de tratamentele oncologice şi ajută la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor. Aceste produse au fost testate clinic pe pielea pacienților aflați sub tratament oncologic, iar rezultatele celor 9 studii realizate pe 11.000 de pacienţi au fost distribuite în peste 16 publicaţii.

Luciana ne expune povestea ei cutremurătoare, care a început cu un ”De ce eu?” și care a ajuns, printr-o luptă la fel de agresivă ca și boala ei, la păstrarea speranței și la încăpățânarea de a nu ceda în fața celui mai crud diagnostic, pe care a ales să-l înfrunte cu toate armele. Și a reușit.

A List Magazine: Luciana, tratamentele agresive urmate de tine în lupta cu boala cumplită de care ai suferit ți-au scos în cale și alți aliați, în afară de personalul medical și de familie, de cei apropiați. Ai reușit să combați efectele secundare ale chimioterapiei și ale radioterapiei cu soluții la îndemână, dar informația despre aceste soluții poate că nu ajunge întotdeauna la cei care au nevoie…

Luciana Indre: Trăim alergând. Și, uneori viteza cu care o facem, nu ne ajută să vedem perspectiva. Vrem totul aici și acum, ne pierdem răbdarea ușor și tindem mereu să alegem calea care ni se pare cea mai simplă, însă de multe ori nu este cea care ne duce la destinație.

De pildă, când ai un simptom, doctor Google e cel mai la îndemână. Cu un search poți să îți schimbi destinul dacă nu alegi cu grijă! Am întâlnit  femei care au ajuns la medic mult prea târziu pentru că au ales să se  trateze  cu ”ceaiuri minune” sau cu ”ajutorul” unor  rețete găsite online. Am avut un noroc uriaș pentru că  m-am tratat la Institutul Oncologic din Cluj.

Echipa de medici de aici mi-a explicat totul, am primit informațiile necesare mai ales atunci când au început să apară efectele secundare ale tratamentelor, pentru că sunt multe și copleșitoare. Dar eu m-am proiectat încă de la început în momentul în care voi primi vestea vindecării și mi-am propus încă de atunci să fiu mult mai activă pe zona asta, să ofer la rândul meu toate informațiile necesare și reale pacienților, mai ales că lucrez într-un mediu care îmi oferă această oportunitate. 

Noul sezon din emisiunea Sănătate cu Stil l-am început cu o serie de materiale despre diagnosticul cancerului mamar, opțiunile de tratament, efectele secundare și cum pot fi combătute. Sunt convinsă că vor ajuta enorm, pentru că acesta este în esența, scopul: să oferim acolo unde este nevoie!

Ești jurnalist și știi puterea informației, cum vrei s-o transmiți mai departe, în ceea ce privește proiectul Real Skin Stories, alături de cei de la La Roche Posay?

Am spus da imediat ce mi-au propus acest proiect! M-am bucurat și am avut de la început încredere tocmai pentru că pe mine m-au ajutat enorm produsele lor. Pe durata chimioterapiei nu am putut să folosesc niciun produs care avea parfum. Mi se făcea rău. La recomandarea specialiștilor am testat gelul de curățare Lipikar Syndet AP+ și nu am mai avut probleme. La fel s-a întâmplat în timpul radioterapiei, îmi apăreau pete roșii și iritații pe piele, se usca foarte tare. Am folosit Lipikar Baume AP+M tot de la ei și mi-a fost de foarte mare folos. Iar după operație mi s-a recomandat balsamul Cicaplast și cicatricile s-au vindecat foarte frumos. Micile semne care au rămas îmi amintesc mereu că astăzi nu aș fi fost aici zâmbind, mulțumită că trăiesc. 

Viața e frumoasă și merită trăită, chiar și cu cicatrici! Acesta este motto-ul campaniei realizate cu această minunată echipă de la La Roche Posay și sper ca aceste materiale să inspire și să ajute cât mai multe femei și să nu ne oprim aici.

Te-ai simțit vreodată în pericol să-ți pierzi speranța în timpul tratamentelor urmate de tine? Ce alte lucruri te-au ajutat în acest parcurs, unele care nu sunt neapărat de ordin medical?

Au fost perioade mai grele, dar speranța nu mi-am pierdut-o. A fost însă un moment crucial, pe care mi-l voi aminti mereu, pentru că a fost extrem de intens: atunci când în urma PET-CT-ului  mi s-a spus că nu sunt metastaze, așadar șansele de vindecare sunt foarte mari. De acolo am privit totul cu mai mult optimism, dar de fiecare dată când mă părăseau puterile mă îndreptam către tatăl meu care îmi spunea permanent: ”Tu ești și vei fi bine! Altă variantă nu există!” Așa spun și eu astăzi: Sunt bine, mulțumesc ție, Doamne! 

La faptul că nu mi-am pierdut speranța a contribuit și faptul că am rămas activă și după diagnostic și în timpul tratamentelor. Nu m-am comportat niciun moment ca și cum aș fi bolnavă, ci mi-am continuat activitatea și le-am cerut și celor din jur să facă la fel. Am făcut în continuare emisiuni, filmări, proiecte și am avut alături de mine câțiva oameni care m-au sprijinit necondiționat și pentru asta le mulțumesc! 

Care au fost întrebările pe care ți le-ai adresat ție însăți cel mai des pe parcursul tratamentului și ce-ți spui acum, după ce ai reușit să învingi boala? Cum arată viața ta acum, în ce fel de om te-ai transformat?

Cred că oricine ajunge la o asemenea răscruce își pune întreabarea: De ce eu? Dar e important să nu te blochezi acolo și să aștepți un răspuns de la cineva. Ci să mergi înainte! Să accepți că așa stau lucrurile și să înțelegi că ai în față două opțiuni: să lupți ori să renunți. Acum pot să spun că nu sunt supărată că mi-a fost dat să trec printr-o astfel de experiență, ci dimpotrivă, că am învățat ceva ce pot să dau mai departe. Da, a fost greu, uneori de neînțeles, dar cicatricile rămase m-au transformat în ceea ce sunt astăzi și sunt recunoscătoare. Adică un om mai puternic și mai hotărât să ajute cât mai mult, prin prisma meseriei și a experiențelor prin care a trecut. 

Care este primul gând de dimineață și ultimul, înainte de culcare?

Mă trezesc și adorm cu același gând: mulțumind că trăiesc! Că pot să fac ce îmi place. Că pot să aștern aceste rânduri pentru cititori, că alerg să ajung la timp la întâlnirea cu prietenii dragi, că mă implic într-un proiect de suflet, că ating o floare sau că mi-e dor. Trăiesc și ACUM e cel mai bine!

Rutina Lipikar AP+, formata din Lipikar Syndet AP+ si Lipikar Baume AP+M a fost special creată pentru îngrijirea pielii sensibile, uscate, fiind potrivită chiar și pentru pielea deteriorată sau slăbită de tratamentele oncologice.

Beneficiile rutinei Lipikar AP+:

Calmează imediat senzația de mâncărime cauzată de uscăciunea pielii.

Reface funcţia barierei pielii pentru o senzaţie de confort de lungă durată.

Restaurează echilibrul bacteriilor benefice de la nivelul pielii.

Îmbunătățește confortul pielii pacienților oncologici.

LIPIKAR BAUME AP+M 

LIPIKAR Baume AP+M este un emolient ce reechilibrează microbiomul pielii, calmează imediat și reduce senzația de mâncărime. Hrănește pielea și restabilește bariera cutanată. Are o formulă sigură și blândă, ce a fost testată pe pielea pacienților aflați sub tratament oncologic. Se absoarbe ușor, facilitând aplicarea zilnică. Textură non-grasă, nelipiciosă. Cu Apă Termală La Roche-Posay. Ajută la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a confortului pielii pacienților, putând să prevină sau să reducă efectele secundare cauzate de tratamentele oncologice.

LIPIKAR SYNDET AP+ 

LIPIKAR Syndet AP+ este o cremă de duș potrivită pentru nou-născuți, bebeluși, copii și adulți care se confruntă cu pielea uscată. LIPIKAR Syndet AP+ calmează imediat pielea, reduce senzația de mâncărime și ajută la reducerea uscăciunii severe, încă de la duș. Nu conține parfum sau agenți de curățare agresivi, fiind potrivită pacienților oncologici.

93% dintre pacienţii care folosesc constant produse La Roche-Posay pe durata tratamentului împotriva cancerului, declară că pe lângă un aspect al pielii îmbunătăţit, au observat schimbări psihologice şi sociale.**

* Charles C., Martie 2013, Bulletin du Cancer. Vol 100 N3

** Test pe 253 de pacienţi sub radioterapie.

Related Posts

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…