A List Magazine ∙ March 8, 2023 ∙ 9 min read

Georgiana Nacu, Customer Fulfilment Manager, povestește despre parcursul său profesional, care a început în urmă cu 16 ani, în zona de restaurant a magazinului, și despre felul în care a reușit să avanseze pe scara ierarhică până la poziția pe care o ocupă astăzi. Managerul amintește și principiile profesionale după care și-a ghidat pașii în carieră de-a lungul timpului și despre felul în care mama ei, modelul feminim pe care l-a avut mereu în conștiință, a ajutat-o să ia cele mai bune decizii, pe plan personal și profesional. Georgiana adaugă că una dintre cele mai mari satisfacții de-ale ei, la locul de muncă, este să-și vadă colegii cum evoluează și cum cresc.

Cred cu tărie în faptul că respectul celorlalți nu trebuie luat ca atare, așa că am muncit întotdeauna din greu pentru a le arăta colegilor mei că merit respectul lor, întrucât îmi place să îi tratez pe cei din jur așa cum aș vrea să fiu și eu tratată, la rândul meu”, spune Georgiana.

Îți amintești care a fost primul tău contact profesional cu IKEA, cum s-a întâmplat și ce aspirații aveai atunci? Cum au evoluat acestea de-a lungul timpului?

Pot spune că sunt o persoană destul de simplă. Însă, chiar și așa, am reușit să îmi îndeplinesc majoritatea viselor și aspirațiilor mele. Am trecut prin mai multe etape: de la a-mi dori ceva, la a obține realmente acel lucru sau de la a fi în căutarea unui anumit lucru, la a reuși să renunț la ceva ce nu am nevoie.

Călătoria mea la IKEA a început înainte de deschiderea magazinului din Băneasa, pe 26 februarie 2007. În urmă cu 16 ani, nu mă gândeam că, pornind pe acest drum, aveam să descopăr o a doua familie și o a doua casă.

Am început în rolul de angajat în zona de restaurant a magazinului, iar de-a lungul anilor am avut diverse poziții în cadrul acestui departament, precum Team Leader, Manager și Functional Manager. Am avut, de asemenea, ocazia să lucrez pentru filiala din Marea Britanie timp de aproximativ trei ani, oportunitate care m-a ajutat să îmi extind orizonturile profesionale. Când am revenit acasă, am pornit într-o nouă călătorie, de data aceasta în cadrul echipei de expansiune, în calitate de Project Manager pentru cel de-al treilea magazin din România, IKEA Timișoara.

Anul acesta, de la 1 februarie, am preluat încă un rol, cel de Customer Fulfilment Manager, în cadrul magazinului IKEA Băneasa. Voi continua cu bucurie în ambele roluri, atât de Customer Fulfilment Manager, cât și de Project Manager, pentru a duce la bun final proiectul.

Personal, cred că este cu adevărat extraordinar modul în care IKEA își susține colegii în dezvoltarea carierei, oferind tuturor posibilitatea de a descoperi cât mai mult din activitatea companiei. Să fii lider devine floare la ureche atunci când primești sprijin nelimitat din partea tuturor celor din jurul tău!

Ai ales acest loc de muncă sau te-a ales el pe tine?

Eu am ales acest loc de muncă, dar, sinceră să fiu, cred că uneori, în viață, lucrurile se întâmplă la momentul potrivit și cu un anumit motiv. Astfel, deși am aplicat și pentru alte posturi în cadrul IKEA, colegii din departamentul P&C (People&Culture) sunt foarte pricepuți și înțeleg exact ce ți se potrivește cel mai bine, chiar și atunci când tu însuți nu-ți dai seama încotro să o iei.

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le aduce profesia ta? Care sunt satisfacțiile pe care le-ai descoperit de-a lungul timpului la acest loc de muncă, unele la care poate nici nu te-ai gândit inițial?

Cea mai mare satisfacție de-a lungul anilor este aceea de a vedea oamenii din jurul meu cum cresc împreună.

În timpul construcției magazinului IKEA Timișoara, modul meu de lucru s-a schimbat, pentru că de data aceasta aveam în față echipe și mai mari, și mai variate, formate în mare parte din bărbați. Chiar dacă nu îmi raportau mie direct mulți dintre ei, în final eu eram responsabilă pentru rezultatul tuturor celor implicați. Acest lucru a fost o oportunitate de a învăța cât de important este să ai alături de tine persoanele potrivite și să spui lucrurilor pe nume, pentru ca rezultatele să fie mai rapide și eficiente.

Care sunt principiile profesionale asupra cărora nu faci niciodată compromisuri?

Onestitatea și integritatea sunt cele mai importante principii ale eticii mele profesionale și cred că acestea nu pot fi niciodată compromise, indiferent de job. Mă simt norocoasă că lucrez într-o companie care apreciază cu adevărat aceste principii și care atrage în cadrul ei oameni cu valori similare. Sunt întotdeauna sinceră cu cei din jur și nu am intenții ascunse. În plus, cred cu tărie în faptul că respectul celorlalți nu trebuie luat ca atare, așa că am muncit întotdeauna din greu pentru a le arăta colegilor mei că merit respectul lor, întrucât îmi place să îi tratez pe cei din jur așa cum aș vrea să fiu și eu tratată, la rândul meu.

De ce crezi că egalitatea de gen este o valoare importantă pentru IKEA, precum și pentru întreaga societate? Poți să ne împărtășești te rog o experiență personală pe această temă?

Misiunea IKEA este de a crea o viață de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulți oameni, iar o viață de zi cu zi în care egalitatea de gen este o normalitate este cu adevărat mai bună. Ne-am luat angajamentul de a crea un mediu de lucru incluziv și de a oferi oportunități egale pentru toată lumea, indiferent de identitatea de gen sau orice alte trăsături care definesc identitatea fiecărui om. De-a lungul timpului, mai ales de când lucrez la IKEA, m-am schimbat mult – ceea ce era de așteptat, având în vedere că sunt aici de 16 ani. Eram foarte tânără când am început. Între timp, am devenit femeia, soția și mama care sunt astăzi.

Îmi aduc aminte cum a fost atunci când m-am întors la serviciu după numai cinci luni de la naștere și am primit sprijinul necesar pentru a continua să am grijă de fiul meu, lucrând cu program redus, putând să îmi alăptez bebelușul, în același timp, și să-mi continui totodată sarcinile manageriale. La acel moment eram deja Functional Manager și conduceam o echipă de peste 150 de colegi. Voi fi mereu recunoscătoare pentru faptul că am putut să-mi continui cariera și, în același timp, să-mi întemeiez o familie și să fiu alături de ea.

Care sunt modelele feminine care te-au influențat de-a lungul timpului și de ce ți-au rămas în minte?

Prima femeie care m-a inspirat să devin femeia care sunt astăzi este, bineînțeles, mama mea. Ea m-a învățat cum să deosebesc binele de rău, dar și cum să îi respect și să îi tratez cu blândețe pe cei din jurul meu. De asemenea, mama mea m-a învățat că momentele grele pot fi depășite și că există ceva pozitiv în tot ceea ce ne înconjoară, chiar și atunci când pierzi anumite lupte. Am învățat mai multe de la ea decât aș fi putut învăța din orice carte. Mama este cu adevărat un exemplu de inspirație pentru mine, deoarece lucrurile învățate de la ea m-au ajutat să fac alegeri înțelepte chiar și în situațiile în care mă simțeam foarte nesigură.

Totodată, de la mama mea am învățat că sunt momente când nu poți să faci lucrurile care îți plac sau pe care le iubești mereu, dar că este în regulă. Eu am avut norocul să aleg o carieră care mi se potrivește și pe care o iubesc.

De-a lungul parcursului meu profesional la IKEA, am fost mereu înconjurată de femei puternice, cărora le voi fi mereu recunoscătoare pentru că m-au îndrumat, m-au învățat și m-au ghidat să devin liderul care sunt astăzi. Știu ele foarte bine cine sunt, deoarece întotdeauna am grijă să le spun cât de recunoscătoare le sunt pentru că m-au “modelat”.

Cum îți măsori propriul succes? Pe plan profesional și personal.

Pentru a măsura succesul, trebuie stabilite niște obiective clare. Însă nu toate obiectivele sunt egale. Pe parcursul vieții noastre, există întotdeauna ceva nou de învățat, iar eu măsor succesul, atât pe plan personal, cât și profesional, prin toate informațiile noi pe care le învăț în fiecare zi. Apreciez, în mod special, acele lucruri care mă ajută să îmi ating obiectivul de a crea un mediu vesel, plin de sprijin, implicare și respect atât pentru colegii mei, cât și pentru familia mea.

Consideri că tinerele femei aflate la începutul carierei au suficiente modele feminine și mentori?

Cred că depinde de fiecare persoană în parte și de aspirațiile sale să identifice cine o inspiră cel mai mult, însă da, sunt de părere că există o mulțime de modele din care tinerele femei pot alege.

Ce crezi că ar fi fost util să fi știut mai devreme, când erai la început de carieră?

Cea mai bună lecție învățată de-a lungul anilor este să nu mai cred că dacă eu pot face un lucru, înseamnă că toată lumea poate. Suntem indivizi diferiți, fiecare dintre noi are punctele sale forte și, în același timp, slăbiciunile sale. Am învățat să pun în valoare cât mai bine punctele forte ale celor din jurul meu, pentru că în acest mod întreaga echipă culege roadele.

Este în regulă ca un manager să își urmeze instinctele? De câte ori ți-ai urmat intuiția și cum te-a ajutat?

A fi lider nu este o știință exactă, așa cum este matematica. Te confrunți în mod constant cu situații noi, fără precedent, în care nu există întotdeauna o soluție prestabilită. De-a lungul carierei mele de lider, mi-am urmat mult instinctele atunci când am luat o decizie – din fericire, toate s-au dovedit a avea câștig de cauză. Cu timpul, dobândești acest instinct de a ști ce este corect și ce nu este corect. Așadar, cred cu adevărat că există întotdeauna o soluție pentru fiecare obstacol care apare.

Related Posts

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….