A List Magazine ∙ February 16, 2023 ∙ 6 min read

Fie că te numeri sau nu printre cei care își setează rezoluții la început de an, starea ta de spirit și felul în care gândești se vor reflecta în realizările tale. Dr. Barry Kerzin, călugăr budist, autor, profesor dar și medicul lui Dalai Lama, subliniază importanța energiei pozitive pe care o manifestăm către sine dar și către cei din jurul nostru. Iată ce ne sfătuiește să facem pentru a ne simți bine cu noi înșine și, de ce nu, pentru a căpăta o perspectivă optimistă asupra a ceea ce va urma indiferent de circumstanțe. 

Pornește de la autocompasiune

Dacă ți-ai propus spre exemplu ca anul acesta să practici mai mult sport sau să-ți îmbunătățești gestionarea timpului, îți va fi dificil să nu te învinovățești atunci când vei sări peste un antrenament sau vei renunța la lista de lucruri de făcut. Cu toate acestea, trebuie știut faptul că vorbirea de sine negativă ne poate afecta în mod semnificativ și chiar poate afecta subconștient capacitatea noastră de a fi toleranți cu ceilalți. 

Poți provoca vocea critică interioară doar observând când aceasta te doboară. Recunoașterea faptului că ai aceste gânduri este un prim pas grozav spre autocompasiune. O altă metodă pe care o poți pune ușor în practică în momentul în care te cuprinde vorbirea de sine negativă este capacitatea de a face un schimb de perspectivă: gândește-te la ce i-ai spune sau la sfatul pe care i l-ai da tu unei persoane dragi aflate în aceeași situație.

Dr. Kerzin mai recomandă să observi dacă vocile negative din capul tău sunt de fapt ecouri ale trecutului tău. Dacă cineva ți-a spus, direct sau indirect, că nu ești inteligent sau atrăgător, este ușor să interiorizezi critica respectivă, spune el. Pentru a ne debarasa de gândurile negative, trebuie să recunoaștem că acestea nu fac parte din noi și, prin urmare, să nu le acceptăm. 

O altă modalitate ușoară de a practica autocompasiunea în viziunea lui Dr. Kerzin este să facem lucruri care ne plac și care sunt importante pentru noi. “Este în regulă oricât de insignificant ar părea acel lucru”, spune Dr. Kerzin.

Fii bun cu cei din jurul tău

Felul în care ne tratăm pe noi înșine pune bazele modului în care îi tratăm pe ceilalți. „A avea autocompasiune – a ne oferi mai multă bunătate și blândețe – este o bază”, spune Dr. Kerzin. Cu cât avem mai multă compasiune pentru noi înșine, cu atât mai mult vom putea empatiza cu ceilalți și îi vom putea ajuta.

Putem pune în practică bunăvoința în nenumărate moduri: ascultând un prieten când are nevoie, oferind voluntariat, donând sau iertând pe cineva. „A-i ajuta pe alții este și o modalitate minunată de a ne ajuta pe noi înșine. Ne simțim bine când îi ajutăm pe alții ”, spune dr. Kerzin. În alte cuvinte, “compasiunea este un câștig de ambele părți”.

Dezvoltăți un spațiu interior sigur indiferent de factorii externi

Dr. Kerzin ne îndeamnă la introspecție: „Întrebați-vă: La ce mă gândesc? Ce simt? Care sunt emoțiile mele? Care este starea mea de spirit? Care sunt atitudinile mele?”. Cu cât vom deveni mai conștenți de starea noastră interioară, cu atât mai ușor vom găsi răspunsuri vis a vis de felul în care percepem ceea ce se întâmplă în exterior. 

Poate te gândești că meditația nu este pentru tine. Însă la fel de benefică poate fi și o plimbare în parc în care să îți îndrepți atenția asupra felului în care îți miști și simți corpul. Sau poate îți face plăcere să mergi la yoga, la un concert sau să stai într-o biserică – important este să fii conștient de propriile simțuri. Dr. Kerzin ne îndeamnă să observăm fără să judecăm, iar astfel vom reuși să dezvoltăm un spațiu interior în care să ne simțim în siguranță. În viziunea lui, capacitatea aceasta ne va ajuta să ne întoarcem din nou spre exterior și să luptăm pentru cauzele în care credem.   

Gândește-te mai întâi la scop și nu la obiective

A avea un scop, oricare ar fi acesta, este diferit de a avea un obiectiv. „Obiectivele sunt temporare, dar un scop este mai semnificativ”, spune dr. Kerzin. Scopul vizează latura mai profundă a vieții și stă la baza a ceea ce este semnificativ pe parcursul ei. Dr. Kerzin afirmă că stabilirea prea multor obiective ne poate îndepărta de momentul prezent și ne poate distrage atenția de la frumusețea călătoriei pe care o parcurgem pentru a ne împlini visele. 

Pentru a ne stabili scopul, Dr. Kerzin ne îndeamnă să ne adresăm întrebări și să încercăm să răspundem la ele scriind într-un jurnal: “Cine sunt eu? Ce fac eu aici?”. Pentru că odată ce ajungem să ne definim scopul, vom putea să stabilim pașii concreți – atât pe termen lung, cât și pe termen scurt – pentru a-l realiza. În același timp, Dr. Kerzin ne atrage atenția să nu punem prea multă presiune asupra unui scop exact deoarece acesta poate să se afle într-o continuă schimbare în funcție de experiențele pe care le trăim și lecțiile pe care le învățăm în fiecare zi. 

Alege calea de mijloc

„Calea de mijloc” este o filozofie budistă care implică îndepărtarea de extreme. Dr. Kerzin ne îndeamnă să nu ne focusăm prea tare pe punctele culminante ale vieții, indiferent că este vorba despre situații extrem de plăcute sau neplăcute. Medicul face diferența între plăcere și fericire. Pe cea din urmă o definește ca fiind mai profundă, mai subtilă, mai echilibrată. Fericirea pe care o simțim este dependentă de dezvoltarea unui spațiu interior în care să ne știm în siguranță indiferent de factorii externi. Indiferent de situații care ne fac să ne simțim extraordinar de plăcut precum un city break spontan sau, dimpotrivă, care ne agită sau stresează foarte tare cum ar fi o întârziere cauzată de un trafic infernal. 

Nu te lua prea în serios

Simțul umorului îți va face viața mai ușoară. Încearcă să nu te iei prea în serios. Astfel, vei face față situațiilor stresante cu o lejeritate mai mare, fără să riști să devii arogant cu ceilalți sau critic față de propria persoană. Iar pentru atunci când observi că te sperie ceva sau te simți superior celorlalti, Dr. Kerzin știe cel mai bun remediu: “Râde bine de propria persoană și mergi mai departe.”.

Related Posts

Prințul William și Kate Middleton aniversează azi 13 ani de la nuntă

S-au scurs 13 ani de la nunta Prințului William cu Kate Middleton, eveniment urmărit de sute de milioane…

Haddaway lansează alături de Creator Records „Lift Your Head Up”, o piesă despre speranța în față adversității

Haddaway, artistul internațional cunoscut pentru hiturile sale care au definit generații, se alătură Creator Records într-o colaborare de…

Nicole Kidman, celebrată de Institutul American de Film

Nicole Kidman (56 de ani) a fost celebrată zilele acestea la Los Angeles de Institutul American de Film,…

Cele mai importante momente din istoria Jocurilor Olimpice

Când și cum au apărut Jocurile Olimpice, care au fost cele mai importante momente ale istoriei? În așteptarea…

De ce ne este greu să renunțăm? Arta de a renunța

Nu e ușor să renunți. Pentru că orice proces de renunțare este un proces de pierdere, iar acesta…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Ioana Bortan, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…